Son günlerin en tartışmalı konusu olan ‘PKK çekiliyor mu, çekilmiyor mu?’ şeklindeki sorular gündemi işgal etmeye devam ederken, şimdi de PKK’ya katılımlar gündeme geldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından oluşturulan Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu, geçtiğimiz hafta sonu Van’da açıkladığı rapora göre Hakkari ve diğer Doğu Anadolu bölgesindeki illerden PKK’ya katılımın yüksek olduğu belirtildi. Siirt Valisi Ahmet Aydın ise PKK’ya katılımlar ile ilgili yaptığı açıklamada İzleme komisyonunun raporunu doğruladı. Vali Aydın, “Resmi rakamlar 35-40 civarında. Ama resmi olmayan 100 civarında. Çözüm süreciyle birlikte 2 bin-2 bin 500 diyenler de var.” Dedi.

Geçtiğimiz hafta sonu İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan tarafından uzun süredir çalışmasını yaptığı raporu Van’da açıklayarak çarpıcı tespitlerde bulundu. İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından oluşturulan Geri Çekilmeyi İzleme Komisyonu, 'Bölge Geneli Askeri Hareketlilik ve Sınır Hattı Araştırma İnceleme Raporu'nu tamamlamış, İlki Diyarbakır’da ikincisi ise Van’da yapılan bir toplantıyla kamuoyunu bilgilendirdi. Komisyon hazırladığı raporda çarpıcı tespitlerde bulundu.

Raporu Van’da düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna açıklayan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, çözüm süreciyle birlikte PKK’ya katılımlarda artış olduğunu ve en büyük katılımın ise Hakkari’de yaşandığını belirtti.

 

EN BÜYÜK KATILIM HAKKARİ’DEN

 

Türkdoğan, “Raporda dikkat çekilmesi gereken başka bir nokta da, özellikle Hakkari bölgesinde gençlerin yoğun bir şekilde PKK'ya katıldıkları gözlemlenmiştir. Bundan sonraki süreçte de geri çekilme işleminin sorunsuz bir şekilde devam etmesini temenni etmekteyiz. Ayrıca çekilme sırasında yukarıda değindiğimiz sorunların yaşanmaması için devletin ilgili birimlerini daha dikkatli davranmaya ve provokasyona neden olacak tavır ve davranışlardan kaçınmaya davet ediyoruz.” Dedi.

 

“RESMİ RAKAMLAR 35-40, AMA RESMİ OLMAYAN RAKAMLAR 100 CİVARINDA KATILIM  OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

 

Geçtiğimiz hafta sonu İHD Genel Başkanı Türkdoğan bu açıklamayı yaparken dün ise PKK’ya katılımlar ile ilgili Siirt Valisi Ahmet Aydın’dan geldi.

Vali Aydın, yaklaşık 6 aydır devam eden çözüm sürecinde, Siirt'ten PKK'ya katılım sayısında artış olduğunu belirterek, “Resmi rakamlar 35-40 civarında. Ama resmi olmayan 100 civarında. Çözüm süreciyle birlikte 2 bin-2 bin 500 diyenler de var.” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış'ı takip etmek için Siirt'e gelen gazetecilerle sohbet eden Siirt Valisi Ahmet Aydın, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Geri çekilmelerle ilgili sorulan sorulara Vali Aydın, “Tam bir rakam belirtemiyorsun. Yüzde 15, yüzde 20 diyemiyorsun. Yaklaşık 20-25 civarlarında baktığımız zaman gelenler belli. Bazen nakiller, telsiz kestirmelerinden belli, Pervari'den falan geliyor ama bunlar pek fazla değil. Ama son zamanlarda artan bir örgüte katılım var. Mesela Pervari'de bugün baktım iki genç, biri gitmiş. E işte gezmeye gitmişler, babasına demiş 'verin 3 gün kalsın, istemese geri dönsün.' 3 gün sonra bakıyorsun gençler, 'biz gelmeyeceğiz' diyormuş.  
Çok ciddi bir artış var, aşağı yukarı, tabi resmi rakamlar 35-40 civarında, ama resmi olmayan 100 civarında. Mesela Siirt'te son 6 aydır giden gençler var. O gençlerin nereye gittiği belli değil. Böyle bir sıkıntı var yani. Çözüm süreciyle beraber işte kimisi 2 bin diyor, 2 bin 500 diyenler de var. Ama tabi rakamı diyemiyorsun, fakat eskiye nazaran geçen yıldan katılımda artış var. Yani oran 50 gibi, bize dedikleri doğruysa, 'hepsini bırakacağız' diyorlar. Hem karşı taraf gerçekten samimiyse, barış sağlamsa, çözüm süreciyse, artık çok ciddi planda bu. Çocukları niye kabul ediyor, aklımda soru işareti kalıyor. İkincisi niye bu kadar bekleniyor. Halen Nisan Mayıs'tan beri bekliyoruz. Haziran'da bitecekti, Haziran geldi, Eylül'de, Eylül'ü bekliyoruz, bakalım hayırlısıysa nasıl olacak artık?” dedi. 

 

İSTİHBARAT RAPORLARINA DA YANSIDI

 

Öte yandan geçtiğimiz günlerde İHA’nın servis ettiği istihbarat verilerine göre, PKK geri çekilme hesapları yaparken, bu süre içerisinde yaklaşık 300 kişinin PKK'nın dağ kadrosuna katıldığı tespit edildiği açıklanmıştı. İstihbarat raporlarına da yansıyan bu gelişme ile birlikte PKK'nın geri çekilme sürecinde örgüte katılımın da yüksek olduğunu gözler önüne serildiği iddia edilmiş. Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan yaklaşık 300 kişinin silahların sustuğu bu dönemde örgüte katılması istihbarat birimlerini harekete geçirdiği kaydedilmişti. İstihbarat raporlarına yansıyan bilgiye göre geri çekilmeyle başlayan çözüm sürecinde PKK'ya katılımın artmasındaki asıl sebebin çözüm süreci sonrası dağa çıkan bu kişilerin örgüt içinde yer edinmek istemesi olduğu belirtilerek ayrıca şu ifadelere yer verilmişti, “Çözüm sürecinde geri çekilen PKK'lılar arasında örgüte yeni katılanların da olduğu ve bunların Kandil ile Zap kampı gibi büyük kamplarda eğitime alınacağı öğrenildi. Çözüm süreciyle birlikte Türkiye'den çıkışların daha rahat olduğu ve yeni katılanlarında bu bahaneyle çıkış yaptıkları da raporlarda yerini aldı. 8 Mayıs tarihinden bu yana çıkış yapan PKK'lı sayısının 700'ü geçmediği ve örgütün Türkiye sınırları içinde yaklaşık 2 bin 500 üyesinin olduğu belirtilen raporlara göre çıkış yapan PKK'lıların yeni katılım sağlayanlar ve örgütün pasif kadrosundakilerden oluştuğu bilgisine yer verildi. Raporda örgütün ateşli gruplarının ise Ekim ayını beklediği belirtildi. Çözüm sürecinin sekteye uğrama ihtimalinin Ekim ayında daha ağır bastığı için örgütün ateşli gruplarının bu sürecin bitmesini sabırsızlıkla beklediği bildirildi. Ayrıca raporlara yansıyan başka bir bilgi ise Türkiye'den ayrılan PKK'lıların ağır mühimmatlarını bulundukları bölgedeki yere gömerek gizledikleri ve mühimmatlarını gömdükleri alanların etrafını ise bubi tuzakları ile çevirdikleri belirtildi. Geri çekilme sürecinin, tahmin edilenin aksine yılsonunu bulabileceği ve PKK'lıların özellikle de Lice olayının ardından ağır davrandığı, çözüm sürecine karşı olan PKK'lıların ise ikna edilmeye çalışıldıklarına devam edildikleri de raporda yer aldı.” 

Editör: TE Bilisim