Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Gümrük Müdürlüğü’nün arazisi belediye zabıtaları ile Emniyet güçleri arasında bir çekişmeye döndü. İddiaya göre polis o alanda güvenliği sağlamak için polis noktası kurma hazırlığına başladı. Bu hazırlık devam ederken güvenlik araçları bölgede beklerken aynı noktada bekleyen zabıtalar ile zaman zaman da restleşmelerin yaşandığı iddia edildi. Bu iddialar iyice dillendirilmeye başlanınca İpekyolu Belediyesi harekete geçti.

İpekyolu Belediye Meclisi 2015 yılı bütçe planlama toplantısı yapıldı. Meclis toplantısında önemli gündem maddesi ise bütçe planlamasından çok Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan eski gümrük binasının yerine karakolun yapılması oldu. Toplantıda konuşan ve konuyu gündeme taşıyan BDP İpekyolu meclis üyesi Cevdet Altun, emniyetin baskı uyguladığını belirterek, meclis üyelerinin konuya duyarlı olması gerektiğini söyledi. Eşbaşkan Aygül Bidav’ın ise bu öneriye karşılık tavrı net “Karakolun yapılmasına izin vermeyeceğiz” oldu.

“EMNİYET GECEKONDU KARAKOL YAPMAK İSTİYOR”

Ekim ayı boyunca yoğun mesai harcayan İpekyolu Belediye Meclisi 2015 yılı bütçe planlamasını ele aldı. Oy birliği ile geçen 2015 bütçesi karara bağlandı. İpekyolu Belediyesi’nin 2015 yılında gelirinin ise 95 milyon 500 TL olacağı hesaplandı. Meclis toplantısında gündeme alınan bir diğer konu ise Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan eski gümrük binasının yerine yapımı planlanan polis noktasına tepki gösterildi. Bütçe planlamasının ardından söz hakkı alan DBP İpekyolu meclis üyesi Cevdet Altun, “3 gündür emniyet müdürlüğü oraya gecekondu karakol yapmak için baskı uyguluyor. Bundan sebep bu konunun meclise getirilmesini istiyorum. Plan yapma yetkisi Ankara’da olduğu için bu konuda AKP’li meclis üyelerinin konuya daha duyarlı olmalarını istiyoruz” dedi.

ÖZDEK: MUHAKKAK YEŞİL ALAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİDİR

Altun’un önerisi üzerine söz alan AK Parti meclis üyesi Orhan Özdek Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan eski gümrük binasının yerine karakol yerine yeşil alan (park) yapılması gerektiğini vurguladı. Özdek ayrıca belediyenin bu anlamda hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi. Özdek şu sözlere yer verdi: “Malumunuz üzere Cumhuriyet Caddesi üzerinde, eski gümrük binasının yerine bir polis karakolunun yapılması planlandığını öğrenmiş durumdayız. Bizler bunun yapılmasından yana değiliz. Bildiğiniz üzere orada polis ile zabıtalar karşı karşıya gelmiştir. Biz orada ne polis karakolu nede bir zabıta karakolunun yapılmasını istemiyoruz. Bizler orada yeşil alan çalışmalarının yapılmasını istemekteyiz. Dolayısıyla belediyenin bu konuda bir hassasiyet göstermediğini görmüş olduk. Çünkü orası her ne kadar hazineye ait olsa dahi, orası bizim İpekyolu Belediyesi sınırları içerisinde olduğu için şuana kadar belediyenin bir takım girişimlerde bulunması gerekiyordu. Bizim orayı muhakkak yeşil alan olarak değerlendirmemiz gerekmektedir. O yerin hem Cumhuriyet Caddesinin ahengini değiştireceğine hem de caddemiz daha güzel bir renk ve görünüş kazandıracağına inanıyoruz. Dolayısıyla orada yapılacak olan bir polis karakolu ya da yapılacak olan herhangi bir karakol orada olması ya da yapılması, kentimizde tehlike arz edeceğini düşünüyoruz. Cumhuriyet Caddesini de ticari anlamda sekteye uğratacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla orada yeşil alan ve bir bahçe türünde bir oluşumun ve gelişim yapılması taraftarıyız.”

BİDAV: İZİN VERMEYECEĞİZ

Karakolla ilgili verilen önerilerden sonra söz hakkı alan İpekyolu Eşbaşkanı Aygül Bidav ise konu hakkında belediye olarak çalışmalar yaptıklarını, ayrıca karakol yapılacak denilmesi üzerine ise izin vermeyeceklerini vurguladı. Bidav, “Öncelikli olarak bu duyarlılığınızdan dolayı sizlere teşekkür etmek istiyorum. Gerek Büyükşehir ve İpekyolu Belediyelerinin zabıtaları gerekse de belediye eşbaşkan yardımcıları günlerdir eski gümrük binasının yerinde olayların çıkmaması ve provokatörlerin oluşmaması için orada yer alıyorlar. Bizlerde bu anlamda oranın yeşil alan olması taraftarıyız ve bu anlamda başvurularda bulunduk ve çalışmalar yaptık. Çünkü o yer şehrin merkezi ve insanların en çok kullandığı alandır. Bu yüzden gerek şehrin nefes alması gerekse de insanların rahat etmesi için o yerin yeşil alan olması gerekiyor. Şimdilerde orada karakol yapılması için birkaç sıkıntı var ancak, orada karakol yapılması için başvuru yapılacak ama belediye buna yine izin vermeyecek. Çünkü orası kentin merkezidir. Ki zaten şehir merkezinde yeterince karakollar ve taburlar var. O yerde bir karakolun yapılmasını ne halkımız kabul eder nede bizim meclisimiz kabul eder. Bizlerinde tavrı burada nettir. Bizlerde kabul etmiyoruz. Bunu gerekli mercilere de ileteceğiz. Bu konuda biz gerek büyükşehrin zabıta ekipleri ile gerekse de kendi zabıtalarımızla ve müdürlüklerimizle mümkün mertebe olaylardan ve provokasyonlardan kaçarak arkadaşlarımız orada yer alıyorlar. Bu konuda da meclisimizin de haberdar olmasını istedim.” sözlerine yer verdi.

POLİS VE ZABITADAN YER NÖBETİ

Karakol yapılacak mı, yapılsın mı söylentileri konuşulurken akşam ve gece saatlerinde polisin bir tarafta zabıtanın bir tarafta nöbet tutması ise gözlerden kaçmadı. Cadde üzerinde bulunan yerin hemen önünde bulunana polis ve zabıta ekipleri gece geç saatlere hatta sabah saatlerine kadar nöbet tutuyor.

PREFABRİKTE POLİS NOKTASI YAPILACAK

Konuyla ilgili konuşan Van Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise, o alana karakol değil de bir polis noktasının yapılması için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Emniyet Yetkilileri, “Oraya karakol yapma gibi bir düşüncemiz yok. O alana prefabrikten bir polis noktası yapmayı planlıyoruz. Bu alan kent merkezinde olan bir yer. Dolayısıyla kentte yaşayan vatandaşların huzur ve güvenini sağlamak amacıyla böyle bir karar almış bulunuyoruz. O alanda yapılacak olan polis noktası vatandaşların huzur ve güvenini sağlayacak bir yer. Vatandaşın huzur ve güvenini sağlamak zorundayız.” Dedi.

Editör: TE Bilisim