Van'ın Başkale İlçesinin İran sınırında bulunan Esenyamaç Köyü Sualtı Mezrası yakınlarında bir PKK'linin, İran topraklarında meydana gelen bir çatışmada yaralanması ve Türkiye tarafında ölü bulunup, Başkale'ye getirilmesi üzerine ilçede olaylar çıktı. Bu olay, Van'da da protesto edildi. BDP tarafından kente merkezinde yapılan basın açıklamasın ardından kentin Hacıbekir Mahallesi'nde bulunan Doğu Caddesi üzerinde ise toplanan bir grup yolu trafiğe kapatarak eylem yapmaya başladı. Bunun üzerine bölgeye çok sayıda polis ekibi sevk edildi.

ZIRHLI ARACA SİLAHLI SALDIRI

Polis Molotof ve havai fişek atan gruba tazyikli su ve gaz bombasıyla dağıtmaya çalışırken, bu sırada polise de ateş edildi. 2 polis memuru içerisinde bulundukları araca uzun namlulu silahla ateş edilmesi üzerine bacaklarından yaralandı. Yaralı polisler, olay yerine çağrılan ambulanslarla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Polislerin sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi. Çıkan olaylar sırasında Hacıbekir Mahallesi ve Doğu Caddesi üzerinde bulunan birçok MOBESE direğine de gösterici tarafından zarar verildi.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN YAZILI AÇIKLAMA

Van İl Emniyet Müdürlüğü, silahlı saldırı sonucu yaralanan polis memurlarıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada belirtildiği gibi 2 Temmuz 2014 günü, Başkale ilçesi Esenyamaç köyü bölgesinde İran İslam Cumhuriyeti hudut görevlilerinin açtığı ateş sonucunda örgüt mensubu olduğu değerlendirilen A.E. isimli kişi hayatını kaybetmiştir. Adı geçeni anmak üzere 4 Temmuz 2014 günü saat 17.00'de ilimiz Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan 200-250 kişilik bir grup, açıklama hitamında Emniyet Müdürlüğümüz İpekyolu İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına ve burada bulunan araçlara taşlı saldırıda bulunmuştur. Güvenlik kuvvetlerimizin gruba müdahalesinin ardından, günün ilerleyen saatlerinde Hacıbekir Mahallesi, Karşıyaka Mahallesi, Süphan Mahallesi, Akköprü Mahallesi, Bostaniçi, Doğu Caddesi ile Hidayet-Morsümbül Kavşağı'nda MOBESE kameralarını etkisiz hale getirmek için MOBESE direklerini yıkma, kameraları kırma girişiminde bulunulmuştur. Bu eylemlere müdahale eden güvenlik kuvvetlerine karşı göstericiler tarafından taşlı, molotofkokteyli, havai fişekli ve el yapımı patlayıcıyla saldırıda bulunulmuş; Doğu Caddesi'ndeki gruba müdahale eden güvenlik kuvvetlerimizin aracına uzun namlulu silahla ateş açılması sonucunda 2 polis memuru ayağından hafif şekilde yaralanmıştır. Ayrıca, olaylar sırasında 1 vatandaşımız da ayağından hafif şekilde yaralanmıştır. Konularla ilgili olarak adli soruşturma başlatılmıştır” denildi. 

Editör: TE Bilisim