Van'da yapılan operasyonları protesto amaçlı gerçekleştirilen gösterilerde polise taş attıkları gerekçesiyle tutuklanan 3 sanık hakkında 19'ar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

 

Van'da gösterilerde polise taş attığı belirlenen 3 sanığın 19'ar yıla kadar hapsi istendi. Van Cumhuriyet Başsavcılığının, 15 Eylül 2015'te HDP'nin çağrısı üzerine düzenlenen yürüyüşün ardından izinsiz gösterilerde bulunan ve polise taş attığı tespit edilen E.Y, R.S ile H.Ş hakkındaki soruşturması tamamlandı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanıkların "kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnme", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet", "terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" ve "terör örgütüne üye olmak" suçlarından 19'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. İddianamede, PKK'nin baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerini kullandığı belirtilerek, "Cumhuriyetin niteliklerini, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk devletinin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devletin otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş bir örgüt "olduğu vurgulandı. Şırnak'ın Cizre ilçesindeki operasyonları protesto amaçlı Van'da gerçekleştirilen yürüyüş ve basın açıklamasının ardından bir grubun güvenlik güçlerine taşla saldırdığı kaydedilen iddianamede, sanıkların da kaldırımlardan söktükleri taşları polislere attıklarının belirlendiği ifade edildi.

 

Sanıkların atılı suçlamaları kabul etmediği vurgulanan iddianamede, şu ifadeler yer aldı: "Şüphelilerin PKK/KCK terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasına dönüşen ve yasal olmayan eyleme katılarak güvenlik güçlerine taş atarak direndikleri, böylece üzerlerine atılı suçları işledikleri anlaşıldığından eylemlerine uyan sevk maddeleri gereğince cezalandırılmaları talep olunur." 

Editör: TE Bilisim