Önder ALTINAL - Şehrivan


İş-Kur bünyesinde çalıştırılan İş-Kur işçileri hafta sonu Ankara’ya yürümek için Feqiye Teyran Parkı’nda toplandı. Toplanan grup yürümek isteyince olaylar başladı ve işçilere biber gazlı müdahale oldu. Şehrin birçok noktasında yoları ve çıkışları kapatan polis işçilere zaman zaman orantısız güç kullandı. Biber gazı, tazyikli su ve plastik mermilerin kullanıldığı olaylarda 5 işçi yaralandı. Tüm bu olaylar yaşanırken polis görüntü çekmek isteyen basın mensuplarına da müdahale ederek gözaltına almaya çalıştı.

POLİSTEN KADIN GAZETECİYE KÜFÜR!

Van merkezden ara sokakta çıkmayı başaran işçiler Şehir Stadyumunun önüne kadar ilerledi. İşçilerle birlikte olayı takip eden basın mensupları bir yandan polisin sıkmış olduğu su ve biber gazlarından etkilenirken diğer yandan ise, olaylar esnasında gözaltına alınan işçileri görüntülemek isteyen gazeteciler ise polis tarafından hakaret uğradı ve hatta gözaltına alınmak istendi. Polisin işçileri orantısız güç kullanarak araçlarla gözaltına almasını görüntülemek isteyen kadın ve erkek gazeteciler ise polisin ve özelliklede çevik kuvvetin küfürlerine maruz kaldı. Bu duruma tepki gösteren gazeteciler ise gözaltına alınmak istendi. Bunun üzerine büyüyen olaylarda polis hakaretlerine devam ederken gazetecilerde olay yerinden uzaklaştırıldı.

GAZETECİLER GÖZALTINA ALINMAK İSTENDİ

İşçilerin yürümek için diretmesi bir anda başlayan olaylarda polis işçileri ara sokaklarda kovalayamaya başlarken gözaltılar başladı. Bir gazetecinin görüntü çekmesine izin vermeyen çevik kuvvet, birçok gazeteciye küfür ve hakaretler etmekle kalmadı ayrıca, gazetecileri gözaltına almak istedi. Gazetecinin makine ve teçhizatlarına da el koymak isteyen polise direnen gazeteciler işçilerinde araya girmesiyle sakinleşti. Gazeteciler daha sonrasında yol kenarında işçilerin gözaltına alınmalarını görüntülemek isterken, başta sivil polisler ve çevik kuvvet olmak üzere basın mensuplarını olaylardan uzaklaştırmaya çalıştı ve görüntü çekmelerine izin vermedi. Bunu üzerine basın mensupları basın kartlarını göstererek en doğal ve hukuki haklarını kullandıklarını, buna da hiç kimsenin karşı çıkamayacaklarını dile getirdiler. Bu esnada polis yine hakaretlerde bulundu ve gazetecilere engel olmak istedi.

HAKARET EDEN POLİSLER, ORTAM GERDİ!

Olayların durulmasından sonra bir çevik kuvvet polisi bir gazetecinin yanına gelerek konuşmaya başladı. Çevik kuvvetin bu tavrı üzerine basın mensupları polis memurunu uyardı ve “Ortamı germeyin uzaklaşın gazetecilerin yanından” demeleri üzerine polis memuru yine basın mensuplarına hakarette bulundu. Araya güvenlik şube müdürlüğünde çalışan polislerin girmesi üzerine çevik kuvvet aracına bindi. Araç yanında da gazetecileri tahrik eden ve hakaret eden polis memuru diğer polis memurları tarafından araca bindirildi. Çevik kuvvet otobüsünden inen bir diğer çevik kuvvet polisi gazetecilerin üzerine yürüdü. Gazetecileri tahrik eden bu çevik kuvvet polisi de yine Güvenlik Şube Müdürlüğünde görev yapan polis memurları tarafından uzaklaştırıldı.

Editör: TE Bilisim