Geçtiğimiz günlerde mecliste alınan kararla kabul edilen 5510 Sayılı teşvik paketi Van esnafı arasında da büyük sevinç yarattı. Depremden sonra SGK ve vergi primlerinin taksit ödemelerinin çabasını veren 5084 sayılı yasanın iptal edilmesi ile birlikte de tam bir darboğaza giren esnafın imdadına yeniş teşvik paketi yetişti. Kanunun 14 Temmuz 2013’teki Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte de Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) da yaptığı bir açıklama ile yeni paketi değerlendirdi.

 

10 KİŞİDEN FAZLA ELEMAN ÇALIŞTIRINA TEŞVİK

 

Teşvik kararı ile 10 ve üzerindeki sigortalı çalıştıran özel sektöre ait işyerlerine prim teşviki uygulanacağını belirtildiği açıklamada konu ile ilgili olarak, “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili maddesi gereği özel sektöre ait işyerlerinde sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden ilave puan ve uygulanacak iller ve uygulama süresi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı 14 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Yayımlanan kararın amacı; sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınarak belirlenen illerdeki yerlerde sigorta primi iş veren hissesi teşviki uygulamak sureti ile üretim ve istihdam imkanları artmış olacaktır. Bu teşvik kararında 10 ve üzerindeki sigortalı çalıştıran özel sektöre ait işyerleri yararlanır.” denildi.

 

UYANIKLIK YAPANA TEŞVİK YOK!

 

Öte yandan yeni teşvikin Van’ın da arasında yer aldığı avantajlı iller için 2018 yılına kadar geçerli olduğunun belirtildiği açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi, “Bakanlar Kurulu Malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesinde 5 puanlık prim teşvikine ilave olarak, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere 6 puan ilave edilmek suretiyle, sigorta primi teşviki Temmuz 2013 tarihinden itibaren uygulanacaktır. Uygulanacak olan teşvik süresi 5 yıl süreyle  31.12.2018 tarihine kadar devam edecektir. Teşvikten yararlanması için primlerin süresinde ödenmesi gerekir. Ayrıca yapılan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişilerin sigortalı olarak bildirilmediği veya bildirilen sigortalının fiilen çalışmadığının tespit edilmesi halinde, bu işverenler bir yıl süreyle teşvikten yararlanamazlar.”


Menduh ÇALIŞKAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim