Hem Van Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği (VESOB) hem de Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığını yürüten Faruk Alparslan, iki meslek odası için temeli atılan binanın temel atma töreninde ağır misafirleri karşıladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken başta olmak üzere, Vali Karaloğlu ve bir çok oda, borsa ve STK başkanını katıldığı toplantıda depremden sonraki çalışmalardan çözüm sürecine, akil insanlardan KOSGEB kredilerine kadar bir çok konu konuşuldu. Esnafın dört gözle beklediği KOSGEB ertelemesinden ise yine beklenen haber gelmedi…

 

SÖZ KONUSU ESNAF OLUNCA, KONU KOSGEB’E DAYANDI

 

Van'da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından binası hasar gören Van Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği (VESOB) için Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Şoförler Otomobilciler Konfederasyonu (TŞOF) tarafından yaptırılan ve KOSGEB tarafından ise tahsis edilen arazide yapılacak binanın temel atma törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Çelik ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile bazı mesleki federasyon başkanları ve birlik başkanları katıldı. Vali Karaloğlu, Ak Parti Milletvekili Mustafa Bilici ve bir çok oda ve STK başkanını katıldığı açılış töreninde Çelik, hem sürece değerlendirdi hem de muhalefete yüklendi. Temel atma öncesinde konuşan Hüseyin Çelik; 2002 yılında KOSGEB’in kayıt sisteminde 4 bin esnaf bulunduğunu belirtti. 2012 yılı sonu 701 bin esnaf kaydının söz konusu olduğunu anlatan Çelik, “Esnafa verilen destek 14,5 milyon TL. Son 10 yılda 1.8 milyar TL’dir, verilen destek. Bu 124 kat artış demektir. 2002 yılında bütün esnafa verilen kredi yüzde 47 faizle veriliyordu. Toplam 153 milyon TL. Bugün 7,5 katrilyondur.

 

ÇELİK KOSGEB ERTELEMESİ “YÜZDE 99 GARANTİ OLACAK” DEDİ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Mirza Nadiroğlu’nun KOSGEB kredilerinin ertelenmesi konusunda gerekli açıklamayı yapmasının ardından gözler dünkü açılışta Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’te idi. Gerekli açıklamaları yapması beklenen Çelik, temel atma töreninin başında Faruk Alpaslan’ın erteleme konusundaki temennilerine ve Van esnafının dört gözle beklemesine rağmen beklenilen haberi vermedi. Fakat çelik umutsuz da konuşmadı. Bakanların “Erteleme tamam, ilan edin” demesine rağmen bazı özel bankaların sıkıntı çıkardığını dile getiren Çelik, Son olarak Bakan Babacan ile tekrar görüştük. Bu sefer mızıkçılık yapan bankalarla görüşüldü. ‘Yüzde 99 hal olunacak’ diye beni de aradılar. Van’da KOSGEB kredilerini alan 5 bin esnafımızın, bir kardeşinizin ağzından olayın seyrini öğrenmesini istiyorum. Mesele bundan ibarettir” dedi.

 

4 BİN NİRE, 700 BİN NİRE!

 

Temel atma öncesinde konuşan Hüseyin Çelik; 2002 yılında KOSGEB’in kayıt sisteminde 4 bin esnaf bulunduğunu belirtti. 2012 yılı sonu 701 bin esnaf kaydının söz konusu olduğunu anlatan Çelik, “Esnafa verilen destek 14,5 milyon TL. Son 10 yılda 1,8 milyar TL’dir, verilen destek. Bu 124 kat artış demektir. 2002 yılında bütün esnafa verilen kredi yüzde 47 faizle veriliyordu. Toplam 153 milyon TL. Bugün 7,5 katrilyondur. 2002 yılında Türkiye topladığı yüz lira verginin 86 lirasını faize gidiyordu. 2001 yılında 100 liranın 103 lirası faizlere veriliyordu. Bugün toplanan 100 lira verginin 15 lirası faize gidiyor. 85 lira yol, okul, hastane, isale hatları, alt yapılar, havaalanları oluyor. Şu anda devletin borçlanma faizi yüzde 5. Reel faiz ise 0. Enflasyon 6,1. Devletin borçlanma faizi yüzde 5. Türkiye gündeminden faizi çıkarmış bir ülkedir. IMF’ye olan borç 23 milyar dolardı. Son taksiti ödeyeceğiz ve IMF defterini kapatacağız. Şimdi biz IMF’ye borç vereceğiz. Birileri mangalda kül bırakmıyor. Milliyetçilik halkınızın başını dik tutmaktır. Ay yıldızlı pasaport nasıl muamele görüyorsa ülkenin itibarı odur. İşadamları, 'Yurt dışına gidip geldikten sonra bizim yürüyüşümüz değişti' diyorlar. Türkiye'nin borç batağına yattığını söylüyorlar. Bunu diyenler kuyruklu yalan diyorlar. Şu anda Türkiye’de milli gelirin 36 lirası borç. AB ülkelerinde nasıl? 27 AB ülkesinde toplamının 100 lira geliri, 107 lira borcu var. Euro bölgesi dediğimiz bölge, AB’nin en zenginlerinin olduğu bölgedir. Burada da 100 liranın 93 lirası borç” dedi.

 

“400 MİLYAR DOLARIMIZ HEBA OLDU”

Temel atma töreninde çözüm sürecinden de bahseden ve süreç hakkında da konuşan Çelik, başlayan sürecin ardından şimdi tek üzüntülerinin yaşanan can kayıplarının ve milyar dolarlık kayıplarının olduğunu söyledi.Bir dertlerinin olduğunu ve o derdin de ayaklarına prangalar bağladığını anlatan Çelik, “400 milyar dolar kaynağımız heba oldu. 40 bin insan öldü. Anaların gözyaşı sel oldu. Kan ve nefret büyütüldü. Nefret tohumları atılıyordu. Biz sevginin, dostluğun temellerini atmak zorundayız. Bu topraklarda huzurlu nasıl yaşanacak, yolunu bulmak zorundayız. Ben bir konuşmamda, ‘Çocuklarımız ölmeyecekse, kaynaklarımız heba olmayacaksa bunun için gerekirse şeytanla bile görüşülür’ demişim. Milli Eğitim Bakanlığım döneminde Gönül Köprüsü Projesi’ni başlattık. Çocuklar buraya geldiklerinde birbirlerine sarıldı ve ağladı. Burada kimsenin kimseyi yemediğini gördüler. Bu memlekette insanların dili, ırkı ne olursa olsun bütün renklerini bir araya getirip o gökkuşağının güzelliğini ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu memlekette herkesin birinci sınıf vatandaşı olması için her şeyi masaya yatırdık. Medeni insanlar gibi memlekette kimse yumruğunu sıkmadan memleketin meselelerini çözmeye başladık” ifadelerini kullandı.

 

ÇELİK, AKİL İNSANLARI BOŞ GEÇMEDİ

 

Akil İnsanların süreci anlatmak için çeşitli illere gittiklerini, 30 kişinin çıkıp protesto gösterisi yaptığını, onların da İP, MHP bağlantılı olduğunu belirten Hüseyin Çelik, “Bizim medyamız şok başlıkları atıyor. Akil insanlar kim? Para için bunu yapmıyorlar. Hepsinin kendi işleri var. Bunlar esnaf sanatkarların temsilcisi olarak bulunuyor. Orada Palandöken var. Bütün tüccarı temsilen Hisarcıklıoğlu var. Memur-Sen var. KESK orada. Sünni’si var, Alevi’si var, Türk’ü var, Kürdü var, kadın, erkek var. Bunlar şöhret peşinde değiller. Para pul peşinde değiller. Bu insanlar ülkenin huzuru için gece gündüz çalışıyorlarsa, onlar teşekkürü, alkışı hak ediyor. Bugün de Dolmabahçe Sarayı’nda Başbakanımızın da katılımı ile Akil İnsanlar Heyeti'nin bir aylık değerlendirmesini yapacağız. Bir yandan o insanlar görevlerine devam edecek” şeklinde konuştu.

 


“ALLAH AFFETMEZ!”


Fitnenin değirmenine su taşıyanların olduğunu da vurgulayan Hüseyin Çelik, sürecin hassasiyetinden bahsetti. Herkesin diline, eline hâkim olması gerektiğini sözlerine ekleyen Çelik, “Ulu orta söylenen şeyler Yozgat’ta, Kayseri’de insanların sevgisine yol açar, insanlar omuzlarına kaldırır ama bu sözler başka bölgelerde rahatsızlık oluşturursa, bu söz söz değildir. Biz 81 ili esas alarak konuşmak zorundayız. Kucaklamak budur. Sorumluluk bunu gerektirir. Herkes bu sorumlulukla hareket etmeli. Ellerini ovuşturanlar var. 'Süreç kötü gitse de PKK çekilmese de ortalık şenlense biz de buradan siyasi rant elde etsek' hesabı yapanlar var. Halkın çocuklarının kanı üzerinden siyasi hesap içinde olanları bu millet de Allah da affetmez. Onlara bu fırsatı vermememiz lazım. Hiçbir zaman bir şüpheye düşmeyin. Kimsenin itilip kakılmadığı bir ülke özlemi içindeyiz. Anayasa çalışması olacak ama bu pazarlık konusu olmayacak. Kimseyle pazarlık yok. Herkesin rahat nefes alabileceği kadar oksijen olsun. Her şeyde ikinci üçüncü ligde olmayalım, süper ligde olalım. Kürtleri ötekileştirmişiz, azınlıkları ötekileştirmişiz. Özeleştiri yapmalıyız. Niyet hayır, akıbeti hayır olacaktır. Bunda herkesin katkısının olması lazım. Yanlış yapılır ve sonuca varamazsak bütün Türkiye kaybedecektir. Yaşanan güzelliklerin devam etmesi gerekiyor. Yeniden bir Van oluşturuldu. Bütün ırkçılara, Kürtçü ırkçılara, Türkçü ırkçılara rağmen Türkiye depremde bir yürek oldu, Van’a aktı. Biz buyuz ve bu olmak zorundayız. Bugün aramızda esnaf sanatkarlarımızın temsilcilerinin olduğu ortamda birileri karşıdaki kitleye göre konuşur. Esnaf ve sanatkar bu milletin bel kemiğidir. Esnaf ve sanatkara gereken ihtimamı göstermezsek bu ülke kaybeder, AK Parti de kaybeder. Bize tuzu kurular destek vermiyor. Bize destek verenler sizlersiniz. Hangi bakanlıkla yapılması gereken işiniz varsa onları paylaşalım, gereken neyse yapalım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim