Yaklaşık 30 bin kişinin aynı kahvaltı masasında yapacağı kahvaltı ile Guinness Rekorlar kitabına girme hazırlıkları için Van’da adeta seferberlik başladı. Van TSO’nun öncülüğünde yapılacak olan rekor için kentin tüm idari, siyasi ve sivil iradeleri aynı sofrada otururdu. Van’da yapılan rekor değerlendirme toplantısının ardından ikinci büyük toplantı ise Pazartesi Ankara’da yapılacak.

Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanan “En Kalabalık Van Kahvaltısı” hazırlıkları için ilgili tüm kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi. Van’ın ilk 5 yıldızlı oteli olan Rescate Otel’de düzenlenen kahvaltılı toplantıya Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Van Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurul Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Değirmenci ile bazı kurum müdürleriyle sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 1 Haziran 2014 tarihinde yapılacak olan “En Kalabalık Van Kahvaltısı” rekor denemesiyle ilgili VAN TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer bir sunum gerçekleştirdi.

TAKVA: AMACIMIZ VAN’I TANITMAKTIR

Ardından bir konuşma yapan VAN TSO Yönetim Kurul Başkanı Necdet Takva, bugün ki tanıtımdan sonra 5 Mayıs’ta İstanbul’da rekor denemesiyle ilgili tanıtım ve toplantı yapacaklarını belirterek, “Dünyada artık kentler arasında bir rekabet oluşmaktadır. Amacımız Van’ı fark oluşturan bir şehir olarak göstermektir. Amacımız Van’ı hem iç, hem de dışa tanıtmaktır. Bu anlamda bu toplantımıza katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

DOĞAN: VAN BİR MARKADIR

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, bu çalışmanın içe ve dışa dönük bir yönü olduğunu belirterek, “Öncelikle bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Bu çalışma ile ilgili teknik bölümü dinledik. Bu çalışmanın bir de teknik olmayan bir hedefi var. Bu çalışmanın bana göre bir içe dönük birde dışa dönük yeri var. Öncelikli olarak dışa dönük yönünden bahsetmek istiyorum. Guinness rekorları bir markadır. Bunun yanı sıra Van’da bir markadır. Birinci hedef bu iki markayı birleştirmektedir. Böyle bunun üzerinden Van’a ve Van’ın ürettiği değerler üzerinden dünyada bir ilgi uyandırmaktır. Dolayısıyla bu çalışmaları birçok ülke ve yerler dener ve rekor kırmaya çalışırlar. Bu olur ya da olmaz fark etmez ama o çalışmalarda oluşturulan atmosfer en azında beklentilerin bir kısmını karşılamış olur. Ancak biz önümüzdeki seçeneklerde dener olur ya da olmaz seçeneklerinden yola çıkmıyoruz. Biz başarılı olmak için yapılması gerekilen ve atılması gerekilen adımları atarak yola çıkacağız. Çünkü Van’ın böyle bir tanıtıma ihtiyacı var. Van’ın geleceği açısında turizmin çok önemli bir yeri var. Turizm anlamında konuya baktığımız zaman Van kahvaltısı çok önemli bir destek yerine sahiptir. Dolayısıyla bu kahvaltı üzerinden tanıtımın yapılması bana göre çok önemli bir fayda sağlayacaktır” sözlerine yer verdi.

“VAN’I DOĞRUDAN TANITMAYI HEDEFLİYORUZ”

Van’ın diğer şehirlerden ve hatta diğer ülkelerde yanlış tanındığını belirten Vali Doğan şöyle devam etti: “Biz bunu sadece bu ülkede yaşayan insanlar için değil uluslararası insanalar içinde düşünüyoruz. Sadece Türkiye’deki insanların bunu tanıması ve bunu bilmesi kesinlikle yetmez. Aslında turizmin gelir çeşitleri sadece bu ülkedeki insanların bu ülkeyi ziyaret etmesi ile oluşan bir gelir çeşidi değildir. Diğer ülkelerdeki insanların bu ülkeye gelmeleri ve bu ülkeyi ziyaret etmeleri ile getirdikleri gelirler turizmin katma değerleridir. Bizlerde bu açıdan baktığımız zaman dünyanın çeşitli ülkelerinden Van’a daha çok ziyaretçiyi nasıl sağlayabiliriz? Bizler bunun çalışmaları içerisinde ve bunun hazırlığını yapıyoruz. Dış beklentilerimizin içinde yer alan elbette ki sadece turizm değil. Van için var olan bazı olumsuz yönleri de ortadan kaldırmak için bu çalışmaları yapıyoruz. Bu yüzden Van kahvaltısı Van için çok önemli bir figürdür. Dışardan gelen insanları Van’da oluşmuş olan bu yanlışlıkları ve aktarılan bu yanlış bilgilerin doğrularını görmeleri için bu çalışmaları yapıyoruz. Van’ı doğrudan ve gerçekleri ile tanıtmayı hedefliyoruz.”

DOĞAN: KARLI ÇIKMAK İSTİYORUZ

Yapılan bu çalışmadan müesseseler olarak karlı çıkmak istediklerini belirten Vali Doğan, “İlk başta bahsettiğim gibi bir diğer çalışmamız ise içeriye dönük yapılan çalışmalarıdır. Şüphesiz ki sizin de bildiğiniz gibi Van ve bu bölge turizm anlamında canlanmaya başlamıştır. Bizler turizm ile ilgili bu güzellikleri hem ülkemize hem de dünyaya göstermeye çalışıyoruz. Bu çerçeve de insanların bir birlerine ne kadar yakın olduklarını ve birlikte nasıl biz mizah çerçevesinde içerisinde olduklarını insanlara göstermeye çalışıyoruz. Dolayısıyla farklı gruptaki insanları o günde aynı yere toplama gibi bir hedefimiz var. Burada kesinlikle bir siyasal tanımlama da yapmıyoruz. Siyasal olarak kendilerini orada görmek isteyenlerde kesinlikle orada olabilir ve kendilerini gösterebilirler. Bu konuda da karşı çıkacak da değiliz. Dolayısıyla Van sevdalıların orada bulunmaları bizler için yeterli olacaktır. Bizim açımızdan toparladığımız zaman bu çalışma sonucunda Van’daki kurumlarının, sivil toplum kuruluşların Van’da kendilerine dair bir ortak nokta bulmalarını istiyoruz. Ve sonuç olarak burada bulunana her müessesemizin karlı çıkacağı bir sonuç elde etmek istiyoruz. Bu konuda desteği olan bütün kuruluş ve şahıslara teşekkür ediyorum. Bunun baş mimarı Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı olan Necdet beydir. Bizlerde tüm kurum ve kuruluşlar olarak onların yanın da olacak ve destekçileri olacağız. Bu konuda birçok sponsorluk teklifleri geliyor. Bu da çalışmanın nedenli önemli olduğunu bizlere göstermektedir. Dolayısıyla yapmış olduğunuz çalışma eğer ki nitelikliyse ona sponsor olan firmalarda bu tür niteliklerini korumak adına bu sponsorlukları yapıyor ve dikkatli davranıyorlardır. Bu konuda çok iyi bir çalışma yürütüldüğünden eminim. Bunun yanı sıra bugün burada yer alan belediye, üniversiteye DAKA’ya ve bütün kurum kuruluşların yanı sıra bugün aramızda yer alamayan ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” sözlerine yer verdi.

ÇOBAN: DÜNYAYA PENCERE AÇACAĞIZ

Takva ve Vali Doğan'ın ardından konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Van'ın ilk kez bu anlamda uluslararası düzeyde bir açılım yapacağını, bunun kent için çok önemli olduğunu belirtti. Van'ın dünyaya yeni bir pencere açacağını ve bu pencerenin sabahın ilk ışıklarında açılacağını aktaran Çoban, "Bizler kahvaltıyla başlayan bir gün tarifiyle bu pencereyi açacağız. Bu açıdan Van’da yaşayanlar ve Van sevdalılarını kentimizi dünyaya açacak günde kurulacak bu sofraya davet ediyoruz" dedi. Kurulacak bu sofranın Van'ın tanıtımı başta olmak üzere, barış ve kardeşlik duygularını dünyaya ifade eden bir sofra olacağını belirten Çoban, bu sofranın birlikte başarmanın ve birlikte olmanın sofrası olacağını aktardı. Bu sofranın barış sürecine önemli bir katkı sunacağını ifade eden Çoban, Van'dan dünyaya barış mesajları vereceklerini belirtti. Çoban, "Bu açıdan bu sofrada ortak iş, ortak barış kültürü ve demokrasi kültürü örmenin mesajı verilecektir. Bizler o gün bir sofrada yemek yemenin ve paylaşmanın mesajını vermiş olacağız" diye konuştu.

“TÜM HALKIMIZI BU SOFRAMIZA BEKLİYORUZ”

Bu rekorun kentin turizmine önemli bir katkı sunacağını aktaran Çoban, "O gün o sofraya katılan her Vanlı ve Van dışından gelen her dostumuz bize katkı sunmuş olacak. Tüm halkımızı ve dostlarımızı o gün aramızda görmek istiyoruz. Diyoruz ki lütfen 7’den 70’e o gün herkes soframıza gelsin ve kentimizin ticaret akışına da bir katkı sunsun. Ev sahipliği yapmak için kentteki herkes görevlidir. O gün orada bulunarak, Van'ımızın dünya markası olduğunu tescilleyelim" diyerek konuşmasını bitirdi.

BATTAL: KABUĞUMUZU KIRIYORUZ

Rektör Prof. Dr. Peyami Battal da, sürekli ‘Van kabuğunu kırdığı anda dünyada önü çok açılabilir’ sözünün söylendiğini hatırlatarak, “Evet, kabuğumuzu biz kahvaltıyla kırıyoruz. Yani güne başlarken bütün dünya ile beraber iyi bir kahvaltı yapacağız ve kabuğumuzu kırıp dünyaya penceremizi açacağız. Bu açıdan çok önemli, çok anlamlı, zira bu bir ilk de olacak. Van, Guinness Rekorlar listesinde yerini alacak ve bununla yetinmeyeceğiz. Tabi kahvaltı ile beraber Van’ın hep konuşmalarımızda söylediğimiz misafirperverliğini başta göstereceğiz. Kahvaltımızın marka olduğunu, Van’ın marka olduğunu, Van’da Van için bir durum ortaya konduğu zaman herkesin el ele, omuz omuza barış, huzur, güven içerisinde nasıl bir araya gelip, misafirlerini ağırladığını dünyaya bu birlik mesajının nasıl verdiğini hep birlikte göstereceğiz” diye konuştu.

DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, 30 bin kişiye kahvaltı verebilecek organizasyon kabiliyetini bu şehirde göstermek durumunda olduklarını belirtti. Yapılan açıklamaların ardından toplantı sona erdi.


Önder ALTINAL

Editör: TE Bilisim