Mazlum-Der Van Şubesi, Roboski Katliamı'na için verilen göstermek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Mazlum-Der Van Şubesi Başkanı Yakup Aslan takipsizlik kararına tepki göstererek, "Roboskî'ye adalet" çağrısında bulundu. Mazlum-Der Van Şubesi, Roboski'de 34 yurttaşın TSK uçakları tarafından katledilmesine ilişkin açılan dava da Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın takipsizlik kararına tepki gösterdi. Mazlum-Der şube binasında düzenlenen toplantıya, Şube Başkanı Yakup Aslan ve dernek üyeleri katıldı. Mazlum-Der adına basın açıklamasını yapan Aslan, her çağı ve toplumu ayakta tutan en önemli faktörün adalet ilkesi olduğunu söyleyerek, toplumu korumakla yükümlü olan devletin varlık sebebinin de adalet olduğunu ifade etti.

“ROBOSKİ YENİDEN KATLEDİLMİŞTİR”

Aslan, "Adalet, kendi tarihi içinde gelişen süreçlere ve onu talep eden vicdanlara dönük bir hakkaniyet icrasıdır ve bu kesinlikle tarihseldir. İnsanı kontrolden çıkmaktan alıkoyacak en önemli -hatta biraz kurcalandığında tek- şeyin başkalarının gözetiminde olmak olduğu gerçeği adalet söz konusu olduğunda daha da belirginleşir. Bütün hal ve durumlarda hakikatin adaleti varsayması ve ancak adalet aracılığıyla görünebilmesi de; hakikatin bir öz ve görünebilmek için bürünmesi gereken bir biçim olarak adalete ihtiyaç duymasından kaynaklanır. Keza adalet, "başkası" söz konusu olduğunda var olabilen bir şeydir ve öznenin kendi dışındakine karşı tutumu ve sorumluluğudur. Bu yüzden iyi yönetilmiş adalet, 'başkası' ile başlar ve dışa dönük asgari insani ilk adımdır. Bir toplum örgütlenmesi olan ve varlığını temin eden toplumu korumakla yükümlü olan devletin varlık sebebi de adalettir. Ne var ki bu topraklarda adı bilinen ancak tadı bir türlü keşfedilemeyen bu adalet kavramı, tarihsel bir acının kanayan pınarı olarak Roboski'de yeniden ve yeniden katledilmiştir. Roboski'de kıyılan çocukların hesabı diğer faili meçhullerin torbasına doldurulmuş ve insanlık bir daha kalbinden hançerlenmiştir. Katliamın gerçekleşmesine katık olarak bunun üstünün örtülmeye çalışılması, zulmü katmerleştirmiş ve bu topraklara gelecek barışın önüne de önemli engeller çıkarmıştır. Burada adaletin tahakkuk ettirilmemesi, aynı zamanda hakikatin de üstünün örtülmesidir. Hakikat, tecelli için adalete ihtiyaç duyar. Varlık sebebi adalet olması gereken devletin hem katliamı işlemesi hem de bunu gizlemek için yargı oyunları oynaması insan haysiyetine ve temel hak ve özgürlüklere tekrar saldırı demektir ve bu defalarca icra edilmiştir.” Dedi.

ASLAN: ROBOSKÎ ZALİM VE MAZLUMUN HESAPLAŞMASIDIR

Roboskî katliamının sivil bir alanda olduğuna değinen Aslan, cinayetin askeri mahkemeye havale edilmesi ve akabinde askeri yasalarca takipsizlik kararı verilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirerek, "Roboski davası gibi tarihsel bir davanın sürekli sürüncemede tutulup, zamana yayılması, Meclis Araştırma Komisyonu üyelerinin birer sükut abidesine dönüştürülüp, suçu örtmek üzere ortaya çıkan raporda dağa fare doğurtulması da göstermektedir ki bu dava; bu topraklar üzerindeki sis perdesini dağıtacak Mesih'in nefesi hükmündedir. Bu dava, arkasında gizlediği kirli ilişkileri ve güçleri açığa çıkaracak şiddette bir etkiye sahiptir. Bu dava zalim ile mazlumun hesaplaşmasıdır. Bu dava, hakikatin kapı koludur ve yıllardır bu topraklarda tahakküm eden karanlığı yırtacak meşalenin çakmağıdır. Roboski, bu toprakların mağduriyetinin Kudüs'üdür ve yatıp kalkıp Roboski demek, hakikatten vazgeçmemenin bir başka ifadesidir. Roboski, şimdi ve bundan sonra bu hükümet için bir namus ve varlık meselesidir. Hem kendilerine karşı kurulduğu iddia edilen komploları kırmak hem de varlıklarını devam ettirebilmenin tek mümkün yoludur. Bu sebeple Roboski dosyasının esastan alınarak yargılama sürecinin ihya edilmesini, askeri mahkemenin değil sivil mahkemelerin ve hukukun konusu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Katliam sorumlularının açığa çıkması için esirgenen gayretin, mağdur yakınları aleyhinde kamu görevlilerine hakaretten, sınırı ihlalden davalar açılması, idari para cezaları kesilmesi, yakınlarının mahkûm edilmesi için kullanıldığını görüyoruz. Roboski için adalet talebimiz, adalet tahakkuk edinceye kadar vazgeçilmezimizdir. İlgili makamlara, basına ve kamuoyuna açık çağrımızdır." Dedi.

Editör: TE Bilisim