HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Eğitim Sen'de gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilen yaralı 6 Rojavalı’nın nereden ve nasıl sınır dışı edildiğine dair İçişleri Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle meclise önerge sundu.

 

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Eğitim Sen'de gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilen yaralı 6 Rojavalı’nın nereden ve nasıl sınır dışı edildiğine dair İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak yanıtlanması için meclise önerge sundu.

 

“MÜRŞİTPINAR DEĞİL DE NEDEN REYHANLI?”

Botan, 25 Temmuz’da Eğitim Sen Genel Merkez binası içinde bulunan Misafirhaneye yapılan hukuksuz polis baskınıyla Türkiye’de bulunmalarında yasal herhangi bir engel bulunmayan Kobaneli 6 yaralı kişi tedavileri sürerken gözaltına alındığını hatırlatarak, “Gözaltına alınanlardan bir kişi daha önceki bir davası nedeniyle tutuklanmış diğerleri 27 Temmuz tarihinde mahkemece serbest bırakılmışlardı. Basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; bu kişilerden Ahmed Şêrko, Omer Qadir, Rêber Seyho, Ehmed Helûm, Cemal Ehmed ve Beşîr Mihemed adındaki 6 kişinin Türkiye tarafından Kobane'ye açılan Mürşitpınar sınır kapısı yerine El Nursa Cephesi'nin denetiminde olan Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısından (Bab El Hewa) sınır dışı edilerek; adeta ölüme gönderildikleri iddia edilmektedir. Türkiye 4 Nisan 2013 tarihinde çıkarmış olduğu 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile yabancıların sınır dışı edilme iş ve işlemlerini uluslararası hukuka uygun olarak yapacağını ifade etmiştir.” Şeklinde konuştu.

 

“ŞAHISLAR HAKKINDA BAŞKA İŞLEM YAPILDI MI?”

Botan, İç İşler Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yanıtlanması için şu soruları yöneltti: “25. 07. 2015 tarihinde Ankara’da yaralı oldukları için tedavi amacıyla Eğitim Sen misafirhanesinde kalırken gözaltına alınan ve 27.07.2015 tarihinde çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılan Ahmed Şêrko, Omer Qadir, Rêber Seyho, Ehmed Helûm, Cemal Ehmed ve Beşîr Mihemed adlı kişilerle ilgili bakanlığınızca herhangi başka bir işlem yürütülmüş müdür? Yürütülmüşse bu işlemin gerekçe ve sonucu nedir? Mahkemece serbest bırakılan Ahmed Şêrko, Omer Qadir, Rêber Seyho, Ehmed Helûm, Cemal Ehmed ve Beşîr Mihemed adlı kişilerin sınır dışı edildiklerine dair iddialar doğrumudur? Doğru ise sınır dışı edilmeleri kararını hangi merci vermiştir?  Verilen karar bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

 

“SINIR DIŞI EDİLDİKLERİ DOĞRU MU?”

Ahmed Şêrko, Omer Qadir, Rêber Seyho, Ehmed Helûm, Cemal Ehmed ve Beşîr Mihemed adlı kişiler Türkiye’ye ne zaman ve hangi sınır kapısından giriş yapmışlardır? Bu kişilerin sınır dışı edilmeleri iddiası doğru ise; hangi sınır kapısından geri gönderilmişlerdir? Gönderildikleri ülkede hangi makamlara teslim edilmişlerdir? Ahmed Şêrko, Omer Qadir, Rêber Seyho, Ehmed Helûm, Cemal Ehmed ve Beşîr Mihemed adlı kişilerin El Nursa Cephesi adlı örgütün kontrolünde olan Bab El Hewa- Cilvegözü Kapısından El Nursa Cephesi Adlı örgüt yetkililerine teslim edildiği yönündeki iddialar doğru mudur?  6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun geri gönderme yasağı adlı bölüm; “Bu Kanun kapsamındaki hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez.” şeklinde hüküm belirtmiştir. Suriye’de faaliyet gösteren El Nursa Cephesi ve İŞİD adlı örgütlerin kendi kontrollerinde olan bölgelerde uyguladıkları insanlık dışı vahşet ortada iken; siyasi olarak bu gruplara muhalif kimlikleriyle bilinen bu 6 kişinin geri gönderilmesi işleminde yukarıdaki kanunun ilgili hükmü dikkate alınmış mıdır?

 

“BUGÜNE KADAR KAÇ KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ?”

Ahmed Şêrko, Omer Qadir, Rêber Seyho, Ehmed Helûm, Cemal Ehmed ve Beşîr Mihemed adlı kişiler 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 54. maddesinde belirtilen hangi gerekçelerden dolayı sınır dışı edilmişlerdir? Bahsi geçen kişilere sınır dışı işleminden önce 6458 sayılı yasa gereğince ülkeyi terk etme daveti gönderilmiş midir?  Sınır dışı kararı kişilerin kendilerine ve avukatlarına bildirilmiş midir?  Ülkeyi terk daveti ve sınır dışı kararının tebliğine dair resmi belge mevcut mudur? Son 5 yılda benzer şekillerde kaç yabancı uyruklu kişi Türkiye’den sınır dışı edilmiştir? Sınır dışı edilenlerin sınır dışı edilme gerekçeleri nelerdir? Sınır dışı edilenlerin gönderildikleri sınır kapıları ve teslim edildikleri makamların istatistiki verisi nedir?”

Editör: TE Bilisim