Ardahan'da inşaat alanındaki kazıda üniformasıyla gömülmüş halde bulunan işgalci bir Rus subaya ait olduğu belirtilen cesedin korunması ve kimliğinin belirlenmesi için 3 uzman konservatör tarafından yapılan ön inceleme tamamlandı.

 

Karagöl Mahallesi'ndeki bir inşaat alanında bir süre önce yapılan kazıda, tek oda şeklinde düzenlenmiş bir mezarda bulunan ve Rus subaya ait olduğu değerlendirilen cesedin korunması ve kimliğinin tespit edilmesi amacıyla Erzurum ve İstanbul'dan gelen 3 kişilik heyetteki uzmanlarca Kars Müze Müdürlüğündeki cesede ilk inceleme yapıldı.

 

1877-1878 Rus işgali dönemi sonrası öldüğü sanılan ve bir Rus subaya ait olduğu düşünülen cesedin ilk incelemesini gelecek hafta yapmayı planlamalarına rağmen müzeye daha erken gelerek işlemi yapan heyette yer alan İstanbul Konservasyon Müdürlüğünden 1, Erzurum Konservasyon Müdürlüğünden de 2 uzman konservatör ön incelemesini bitirdi. 

 

Heyet, burada uzun süren çalışmanın ardından ceset ve tabut üzerindeki çalışmalarına ilişkin rapor hazırladı. Kars Müzesi Müdürü Necmettin Alp, talimatlar doğrultusunda Erzurum ve İstanbul Konservasyon Müdürlüğünden 3 uzmandan oluşan heyetin müzeye geldiğini söyledi.

 

Heyetin cesedi titizlikle incelediğini vurgulayan Alp, "İstanbul Konservasyon Müdürlüğünden 1, Erzurum'dan 2 konservatör gelip ilk ön incelemelerini yaptılar. İskeletin durumunu incelediler. İskelet üzerindeki apoletin bulunduğu giysilerden küçük bir parça laboratuvar incelemesi için alındı, ayrıca tabutun korunduğu platformda tabut ile platform arasına özel bir bez örtüldü." diye konuştu.

 

CESEDİN KORUNMASI İÇİN BULUNDUĞU DEPO SICAKLIĞI TAKİPTE

Necmettin Alp, ön incelemede cesedin yıprandığının tespit edildiğini ifade ederek, "Depo sıcaklığının 20 derecenin üzerine çıkmaması için kontrol amacıyla bir cihaz, tabutun bulunduğu yere konuldu. Bu cihaz depodaki sıcaklık ve nemi sürekli takip edecek. Ayrıca depodaki nem cihazı da çalışır vaziyette. Bu ön incelemede iskelet kemiklerinin biraz fazla yıprandığı ve acil müdahale gerektiği tespitini yaptılar." dedi.

 

Cesede yapılacak ikinci etap incelemede kimlik tespit ekibi ile konservasyon ekibinin birlikte çalışacağını söyleyen Alp, şu bilgileri aktardı: "Müzeler Genel Müdürlüğümüzün talimatları doğrultusunda arkeoloji ve tarih bölümlerinden kimlik tespiti bakımından yapılacak heyet incelemesiyle, konservasyon çalışmalarının ikinci etabının da yapılması planlanmakta. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, Müzeler Genel Müdürlüğümüzün talimatları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Üniversitelerin antropoloji, arkeoloji ve tarih bölümlerinden akademisyenlerden heyet oluşturulması için çalışmalar devam ediyor. Kısa sürede bu heyet oluşturulup müzemize gelecek. Bu çalışmalar ve kimlik tespitinde cesedin kime ait olduğu belli olur. Konservasyon ve bilim heyetinin ikinci etap çalışması beraber yürüyecek."

 

Ardahan'ın Karagöl Mahallesi'nde, 26 Nisan'da bir inşaat alanında yapılan kazı sırasında tespit edilen oda şeklinde düzenlenmiş mezarda, 1877-1878 Rus işgali döneminde hayatını kaybettiği düşünülen ve üniforması ile gömülen Rus subayın büyük bölümü çürümeyen cesedi bulunmuştu. Ceset, Kars Müze Müdürlüğünde koruma altına alınmıştı. 

Editör: TE Bilisim