Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Rusya'nın kuru kayısı ihracatı yapılan ülkeler sıralamasında ilk 5'teyken Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından uygulanan yaptırımlarla 10-12'nci sıralara gerilediğini belirterek, "Yaşanan olumlu gelişmelerle Rusya'nın kuru kayısı ihracatında ilk 5'teki yerini alacağını, belki bu arada daralmadan dolayı ilk 4'e gireceğini tahmin ediyorum." dedi.

 

Özbey, Rusya-Türkiye ilişkilerindeki gelişmelerin kayısı ihracatına olası yansımalarını değerlendirdi. Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ının, dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'inin Malatya'da yapıldığını anımsatan Özbey, kuru kayısı ihracatında Rusya'nın önemli rolü olduğunu ifade etti.

 

Küresel dünyada sorunları devam ettirmenin bir manası olmadığını dile getiren Özbey, şunları kaydetti: "Sonuç itibarıyla bu hem ülkenin ticaretine hem sosyal yapısına yansıdığı için ben Türkiye ile Rusya arasında son zamanlarda düzelen ilişkilerin kısa zamanda normalleşeceğini düşünüyorum. Bunun tabii en önemli yanı turizm ayağı. Turizmde bayağı sıkıntılar oluşmaya başlamıştı. Biz bu sıkıntıları önümüzdeki günlerde, önümüzdeki aylarda hissedecekken tam da bu normalleşmenin başlaması hem turizmcilere hem de Türkiye ile ticaretin gelişmesine ve bu arada da bizi en çok ilgilendiren konu olduğu için kayısının ihracatına etki edeceğini düşünüyorum."

 

Kayısıda hasat döneminin başladığını anımsatan Özbey, "Üreticimiz bütün gücüyle ramazan ayı olmasına rağmen çalışarak ürününü hasat etmeye başladı. Ramazandan sonra da getirip ürününü satmaya başlayacak. İnşallah bu normalleşme kayısının ihracatına da olumlu yansıyacak." ifadelerini kullandı.

 

"KURU KAYISIDA RUSYA ÖNEMLİ BİR PARTNER"

 

Özbey, kuru kayısının hemen tüm dünya ülkelerine ihraç edildiğini, ancak Rusya'nın rolünün önemli olduğunu ifade etti.

 

Özellikle son yıllarda kuru kayısı ihracatında Rusya'nın ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Özbey, şöyle devam etti:  "Kuru kayısı ihracatında Rusya önemli bir partner haline gelmişti. Rusya kuru kayısı ihracatında ilk 5'e giren ülkeydi. Bu krizden dolayı 10-12'lere gerilemişti. Yaşanan olumlu gelişmelerle Rusya'nın kuru kayısı ihracatında ilk 5'teki yerini alacağını, belki bu arada daralmadan dolayı ilk 4'e gireceğini tahmin ediyorum. Bu sıkıntılardan, yani iki ülke arasındaki krizden dolayı ihracatımızda bir hayli azalma olmuştu.

 

İhracat yollarının açılması bana göre kayısı ihracatçısına olumlu etki yapacak. Yani en azından rekoltemizin önemli bir bölümünü ihraç etme olanağını yakalayacağız. Rekoltemiz bu sene yüksek olduğu için (Rusya sayesinde) satma problemi yaşamayacağız en azından. Fiyatlar aşağıya çekilmeyecek. Üreticimiz de Rusya pazarının açılacağını bilerek en azından ürününe sahip çıkacak. Ürününü hemen satmanın peşinden koşmayacak. Bu hem Malatya ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine mutlak suretle katkı sunacaktır."

 

Özbey, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesiyle kayısı fiyatlarının da yükseleceğini düşündüğünü dile getirdi. 

Editör: TE Bilisim