Kentin en büyük sorunu haline gelen elektrik kesintilerine VEDAŞ şirket müdürü Zafer Türüt’ten açıklama geldi. Türüt yaptığı açıklamada kesintilerin ısınma amaçlı kullanılan aşırı yüklenmeden kaynaklandığını ifade ederek, çözü için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

 

Havaların soğumasıyla birlikte artan elektrik kesintileri deyim yerindeyse vatandaşı ve esnafı çileden çıkardı. Kentin büyük bir bölümü akşam saatlerinde karanlığa gömülürken vatandaş ve esnaf isyan ediyor. Kesintileri gazetemizde birçok kez gündeme getirmiş ve çözümü için yetkilileri duyarlı olmaya davet ettik. Kesintilerle ilgili görüştüğümüz Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) Şirket Müdür Zafer Türüt kesintilerin aşırı yüklenmeden kaynaklandığını söyleyerek Gazetemize açıklamalarda bulundu.

 

TÜRÜT: TEDBİR ALMAYA DEVAM EDİYORUZ

VEDAŞ Şirket Müdürü Zafer Türüt, kesintilerin ısınma amaçlı kullanılan elektriklerden kaynaklandığını ifade ederek, “Arızaların yüzde 90’ı ısınma amaçlı kullanılan elektrikten kaynaklanıyor. Özellikle Van merkezde 8 veya 10 bölgeyi içeren bir sorun vardır. Bu bölgelerimizde şalter atması, kablo ve trafo yanması olayı meydana geliyor. Bu sorunda bizim tabirimiz ile aşırı yüklenmeden kaynaklanıyor. Aşırı yüklenmeden dolayı kablo, trafo ve şalterlerimiz yanıyor. Bununla ilgili özellikle kış aylarında çok ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Özellikle akşam 17.00 ile 22.00 saatleri arasında çok büyük sıkıntı yaşamaktayız. Ekiplerimiz bu arızalardan dolayı tabiri caizse yerlerine bile dönememekte ve sürekli olarak sahada çalışmaktadırlar. Bu sorunlarla ilgili biz tedbirlerimizi alıyoruz ve almaya da devam ediyoruz. Özellikle sorunun olduğu bölgelerde güçlendirme suretiyle çalışmalarımız devam edecek. O bölgelerde gerekirse iletken yüksekliği ve trafo ilavesi yaparak bu sorunu gidereceğiz.” Dedi.

 

TÜRÜT: VATANDAŞTAN DUYARLILIK BEKLİYORUZ

Vatandaşlarında bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyleyen Türüt, vatandaşlardan akşam saatlerinde elektrik tüketiminde tasarruf yapmasını istedi.

Türüt, “Vatandaşlardan isteğimiz özellikle kış aylarında akşam saatlerinde elektrik tasarrufunda daha dikkatli kullanmalarını rica ediyorum. 2 veya 3 elektrikli soba kullanan vatandaşların özellikle 1 tane kullanmasını rica ediyoruz. Sıkıntının olduğu bölgelerde vatandaşların yüzde 50 tasarrufa gitmelerini istiyoruz. Hem kendilerinin sürekli ve sağlıklı enerji almaları açısından hem de bizim elektrik tesisatlarımıza zarar vermemesi açısından önem arz ediyor. Bu konuda vatandaşlardan ricada bulunuyoruz. Vatandaş elektrik kullanımının bilincinde olsun. Her şeyi bizlerden istemesinler. Bizim de onlardan istediğimiz şeyler var. Sürekli bu konuda kendilerinden destek beklediğimizi söylüyoruz. Vatandaşlar bu hususta bize yardımcı olsun. Özellikle kış aylarında bizlere yardımcı olsunlar. Kaçak kullanan vatandaşların kaçak kullanmayan vatandaşlar tarafından uyarılmasını istiyoruz. Kaçak kullanan vatandaşların bu alışkanlıktan vazgeçmesini istiyoruz. Elektrik borcu olan vatandaşların borçlarını en kısa zamanda ödemelerini istiyoruz.” Dedi.

 

TÜRÜT: TAHSİLAT YAPMAKTA ZORLANIYORUZ

Fatura tahsilatlarında da sorun yaşadıklarını söyleyen Türüt, kış aylarında yaklaşık 90 Milyon TL fatura ödediklerinin ancak tahsilatlarının 50 Milyon TL civarında olduğunu belirtti.

Türüt, “Biz özellikle kış aylarında 90 Milyon TL fatura ödemekteyiz. Bu ay bize gelen faturanın ancak yüzde 50’sini tahsil edebildik. Şuanda 45 Milyon TL tahsilâtımız var. Ama 90 Milyon TL ödenecek faturamız var. Vatandaşların da bu yönde bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Sadece enerji faturası değil, personel maaşları, işletme giderleri ve yatırımlar bunları da göz önünde tuttuğumuzda bizim aylık giderimiz 100 Milyon TL’yi buluyor. 100 Milyon TL’nin yanında bizim tahsilatımız 50 Milyon TL’yi geçmiyor. Her ay 50 Milyon TL açığımız bulunmaktadır. Hakikaten de çok zor bir durumdayız. Vatandaşların vatandaşlık bilincinde olmasını istiyoruz. Vatandaşlar enerji faturalarını zamanında ödemesini, enerji kullanımında tasarrufa gitmelerini, kaçak kullanan vatandaşların da bu alışkanlıktan vazgeçmesini istiyoruz. Bizim üzerimize düşeni de biz yapacağız ve yapmaya da devam edeceğiz.” Dedi.

 

TÜRÜT: VATANDAŞLAR SABIRLI OLSUN

Enerji talebinde de büyük bir artışın olduğunu ifade eden Türüt, “Sorunun olduğu bölgelerde bize enerji talebi 4 kat arttı. Buralara ek trafolar da koysak aynı sıkıntıyı yaşayacağız. Vatandaşlar çok bilinçsizce ve aşırı tüketim yapıyor. Bu yıl Van’da yüzde 40 enerji artışı olmuştur. Bu çok ciddi bir rakamdır. Vatandaşlarımızdan kış aylarında kendi üzerlerine düşeni yapmalarını istiyoruz. Yüzde 50 tasarrufa giderlerse bizde ekip sayımızı arttıracağız. Zaten 2014 yılının Haziran ayında bir çağrı merkezi kurup vatandaşlarımıza daha sağlıklı bir hizmet vereceğiz. 4 ile hitap edecek bir merkez kuracağız ve yaklaşık 50 kişiyi istihdam edeceğiz. Vatandaşlarımız her türlü sorununu bu çağrı merkezimize iletecektir. Çok daha ciddi bir yapılanma olacak. 2014 yılında daha ciddi yatırımlar yapacağız. Yer altı kablolu sistemimizi geliştireceğiz. Daha önceki indirici merkezlerimizde çok ciddi doluluklar var bunları da hafifleteceğiz. Vatandaşlarımızdan bu yıl sabırlı olmalarını istiyoruz. Dediğimiz  şekilde tasarrufa gidildiği taktirde bu yılı rahat atlatacağımızı ve yaz aylarında çok ciddi yatırımlar yapacağız. 2014’te çok rahat bir kış geçireceğiz. Ama bu kış vatandaşlarımızdan bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz.” Dedi.

 

TÜRÜT: ÇARESİZ KALDIK

Yaşanan kesintilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Türüt, 11 trafodan 3’ünde sıkıntının giderildiğini, geri kalan 8 trafoda da çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Sorunun yaşandığı 8 bölgede en kısa sürede sorunu çözeceklerini ifade eden Türüt, “Van merkezde 11 trafo bölgemizde sorun vardı. Bunların 3’ünde sıkıntı giderildi. Hacıbekir, Şabaniye, Karşıyaka, İstasyon ve Yenimahalle tarafları dediğimiz bölgelerde sıkıntılar var. O bölgelerde de çalışmalarımız devam ediyor. Kesiti zayıf olan bölgelerde kesit artırımına gidiyoruz. Trafoların yetersiz olduğu yerlerde trafo artırımına gidiyoruz. Bazı bölgelerde de güç artırımı yaptık. Kış mevsimi olduğu için ilave trafo yapma imkanımız yok. Trafo yönünden hava muhalefeti konusunda yetersiz kaldık. Ama yapmayı da düşünüyoruz. Çünkü çaresiz kaldık. Bazı bölgelerde bir an önce trafo artırımı yapacağız. Bazı yerlerde de bizim trafo binaları yapmamız gerekiyor. Kış vaktinde bina yapmakta çok zor oluyor. Önümüzdeki yaz projeleri hazırladık yatırımlarını yapacağız. Çok ciddi yatırımlar yapacağız yaz aylarında. Ama bu kış günü, haftayı nasıl kurtarabilirizin peşindeyiz.” Dedi.  

 

Kesintilerle ilgili çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Türüt bir yandan da kaçak kullanımla ilgili de çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Türüt, “Van merkezde biz 80 kaçak ekibi kurduk. Şuanda 44 ekip ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geri kalan ekiplerimiz kesim ekibi olarak çalışmaktadır. Borçlardan dolayı faturalarını ödemeyenlerin kesimlerini yapıyoruz. 4 ay önce bir faiz affı getirdik. Faiz aflarından dolayı kesimler yapmaktayız. Vatandaşların faiz affından yararlanması için gidip kesimler yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte 80 ekibimiz ile birlikte kaçak kullanımla ilgili çalışmalara devam edeceğiz.” Dedi.

 

CUMA GÜNÜNE KADAR KONTEYNERLERE ELEKTRİK VERİLECEK

Depremzedelerin yaşadığı konteyner kent ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Türüt, verilen sürenin Cuma gününe kadar uzatıldığını belirtti.

Türüt, “Konteynerlere 15 gün önce elektriklerin verilmesi için talimat geldi. Bizde 15 gün önce konteynerlere elektrik vermeye başladık. Süre doldu, ancak bu sürenin Cuma gününe kadar uzatıldığı yönünde bize bir talimat geldi. Cuma gününe kadar konteynerlere elektrik vermeye devam edeceğiz. Cuma gününe kadar konteynerde kalan vatandaşların bir düzene girmesi gerekiyor. Oranında bir enerji tüketimi var. Vatandaşların da bize karşı duyarlı olması lazım.” Şeklinde konuştu.


Orhan AŞAN

Editör: TE Bilisim