Sağlık Bakanlığı tarafından satın alınan tam donanımlı 11 ambulans Van’da törenle hizmete başladı. Törene katılan Van Valisi İbrahim Taşyapan, sağlık personelinin darp edilmesi ve asılsız ihbarla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Vatandaşlara çağrıda bulunan Vali Taşyapan, sağlık personelinin darp edilmesine toplum tarafından tepki gösterilmesi gerektiğini belirtti. Asılsız ihbarlarla ilgili de konuşan Vali Taşyapan, vatandaşların bu konuda duyarlı olmasını istedi.   

 

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan ambulanslar için Van İl Sağlık Müdürlüğü 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde tören düzenlendi. Törene, Van Valisi İbrahim Taşyapan, İl Sağlık Müdürü Dr. Yakup İmren ve sağlık personeli katıldı. Ambulans şoförlerine anahtarlarını teslim eden Vali İbrahim Taşyapan, sağlığa büyük önem verdiklerini belirterek yeni gelen ambulanslarla birlikte Van'daki ambulans sayısının 76 olduğunu söyledi.
 

ARAÇ FİLOSU GENÇLEŞTİ
Filoya yeni katılan ambulanslarla sağlık hizmetlerini daha modern ve daha donanımlı araçlarla sürdüreceklerini belirten Vali Taşyapan, “Sağlık Bakanlığının ilimize tahsis ettiği 11 adet ambulansı şuanda hizmete alıyoruz. Biliyorsunuz acil sağlık hizmetlerini 112 adı altında yürütüyoruz. İnsanların zor zamanlarında arkadaşlarımız onlara yetişiyorlar. Dolayısıyla arkadaşlarımız çok önemli bir görev ifa ediyorlar. Bu görevi ifa ederken donanımlarının da iyi olması büyük önem arz etmektedir. Bu donanımlarımıza 11 yeni ambulans takviye ettik. Araç filomuzu biraz daha gençleştirmiş olduk. Şuanda 76 ambulans ile sağlık hizmetleri vermeye çalışıyoruz. Bu yeni 11 ambulans bize epey bir hız ve kalite katacaktır. Hedefimiz insanlarımıza en kısa sürede ulaşmaktır. Onun için bu arkadaşlarımızın sağlığı, sıhhati, konforu ve morali bizim için çok önemli. Yeni ambulans ve araçlarla inşallah insanlarımızın yardımına zor zamanlarda yetişerek, önemli bir görevi ifa edeceğiz.” Dedi.

 

‘DARP OLAYLARINA TEPKİ GÖSTERİLMELİ’

Geçtiğimiz günlerde hasta almak için gittikleri adreste saldırıya uğrayan sağlık personeliyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Vali Taşyapan, “Burada önemli bir konuya değinmek istiyorum. Bazı zamanlarda olduğu gibi geçenlerde de bir ambulansımız hasta almaya giderken, 2 sağlık çalışanımız fiili saldırıya uğradı. Bu gerçektende çok acı bir olay. O arkadaşlarımıza uygulanan fiili saldırıdan dolayı arkadaşlarımız hastaya müdahale edemeden hastayı da kaybettik ve 2 arkadaşımız da darp edildi. Ben vatandaşlardan ricada bulunuyorum. Bu arkadaşlar sizin hastalarınıza can olmak için koşturuyorlar. Hastalarınızı bir dakika önce hastaneye getirmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı vatandaşlarımızın bu olaya tepki göstermesi lazım. Hiçbir sağlık çalışanımızın sağlık hizmeti yürütürken darp edilmesini biz de kabul edemeyiz toplumda kabul etmemelidir.” Dedi.

 

‘ASILSIZ İHBARLAR KABUL EDİLİR DEĞİL’

112 Komuta Kontrol Merkezine gelen çağrıların büyük bir bölümünün asılsız olduğunu ifade eden Vali Taşyapan, “Asılsız ihbarlar ilgili de vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyorum. İstatistiklere 112 komuta kontrol merkezimize gelen çağrıların yüzde 50’si asılsız ihbar. Bu ihtiyaç sahiplerinin müracaatlarının engellenmesi demektir. Bazı illerimizde asılsız ihbarlar yüzde 80’e kadar çıkıyor. Bu kabul edilir bir durum değil. 112 acil sağlık hizmetlerini acil olmadıkça aramamak gerekiyor. Asılsız ihbarların yüzde 5 veya 10’u tolere edilebilir, ancak gelen çağrıların büyük bir bölümü asılsız çağrıysa bu hem zaman ve emek kaybı hem de ihtiyacı olan diğer hastalara geç ulaşma veya ulaşamamamız demektir. Bazen bizim de yakınlarımız hastaneye ulaşma zorunda kalabilir. Onun için vatandaşlarımızın bu dengeyi iyi kurmasını diliyorum. 112 komuta kontrol merkezini lüzumsuz meşgul etmekten kaçınmalıyız.” Şeklinde konuştu.

Törenin ardından Vali Taşyapan 112 Komuta Kontrol Merkezi'ni ziyaret ederek çalışanlardan bilgi aldı.


 
ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN
Editör: TE Bilisim