ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ – ORHAN SAĞLAM

Koronavirüs (Covid-19) salgını Türkiye’de başladıktan sonra ortalama bir süreç geçiren ve son haftalara patlama yaşanan Van’da, son 3 haftada vaka sayısında artış yaşanmaya devam ediyor. Tedbirsizlik, sosyal mesafe gibi kurallara uymama ve toplu buluşmaların yaygınlaşması sonrası kentte şu ana kadarki en kritik sürece girildi. Vaka sayısında patlama yaşanmasının ardından Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca kenti ziyaret etti. Van Valiliğinde basın açıklaması yapan Bakan Koca, “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Koronavirüs vakalarındaki artışta Van, bu anlamda Bakanlık olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri olmuştur. Son dönemde yüksek hasta sayısı artışlarını gördüğümüz illerden biri haline geldi. Van'daki hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse 2 katına çıktı, son haftaya baktığımızda ise bu artış yüzde 17 düzeylerinde.” Dedi. 

Son birkaç haftaya kadar vaka sayısının inişli çıkışlı bir grafik çizdiği Van’da son birkaç haftada adeta patlama yaşanıyor. Vakanın ilk Türkiye’de ilk kez görüldüğü Mart ayından sonra diğer illere göre nispeten daha az vakayla ilk 3 ayı geçiren Van’da, tedbirsizlik ve kurallara uymama pahalıya mal oldu. Vaka sayısındaki artışın ardından bir süre önce İçişleri Bakanlı tarafından 81 ilin valiliklerine ek genelge gönderildi. Genelgede meskenler hariç her alanda maske takılması zorunlu hale getirildi. Genelgenin Van Valiliğine gelmesinin ardından Van Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekipleri sokak ve caddelerde vatandaşları birebir uyardı. Özellikle son haftalarda vaka sayısının patlak verdiği Van, Türkiye’nin gündemine yeniden düştü. Vaka sayısındaki patlamanın ardından, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca kenti ziyaret etti.

“ERKEN TEŞHİS YAPARSAK KONTROLLU SALGINA ULAŞIRIZ”

Van da 3 hafta öncesinden başlayan ciddi bir yoğunluk yaşandığını belirten Koca, “Hasta sayısı artışı son aya göre neredeyse vaka iki katına çıktı. Geçtiğimiz haftalarda bölge hastanelerimizdeki yoğunluk sadece Van’da değil doğu ve Anadolu illerimizde sıkıntılar yaşıyoruz. Valilerimizle, il müdürleri ile başhekimlerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle bugün durumu kontrol altına alma çabasında içerisindeyiz. Sağlık kuruluşlarımız bu anlamda şuan bir sorun olmadığını söyleyebilirim. Van’da 80 olan filyasyon ekip sayımızı bu dönemde hızla 128’e çıkardık. Temasları ne kadar erken teşhis edebilirsek, salgın kontrolünde o kadar başarılı oluruz. Van ilinde 65 yaş üstü hasta sayımız yüzde 15,6 yani nüfusa göre 65 yaş üstü dört katına yakın oranda vaka olduğunu görüyoruz. İlde hasta sayısının birçoğunu 65 yaş üstü yaşlılarımız oluşturuyor.” İfadelerini kullandı.

“TEMİZLİK, MASKE VE MESAFEDEN TAVİZ VERMEMELİYİZ

Gençlerin büyüklerle teması ciddi anlamda bilinçsiz olduğunu ve bunları önlemenin çok daha önemli olduğunu vurgulayan Bakan Koca, “Yaşlılarımızın koronabilir olması son derece önemli 4 katına varan nüfusa göre vaka artışıdır. Unutulan tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik maske ve mesafeden taviz veren her ilimizde bu tabloları görüyoruz. Van başta olmak üzere bölgedeki tüm hemşirelerimizi tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum. Bunun bölgedeki durumu yerinde görmek, acil müdahale gerektiren sorunlara çözüm üretmek için buradayız. Birazdan il değerlendirme toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Daha sonra Hakkâri, Bitlis ve Muş İl Sağlık Hekimlerimizle birlikte bölgedeki değerlendirmeleri yapacağız. Böylece bu 4 ilimizdeki güncel durumu detaylıca değerlendirmiş olacağız. Şimdi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde incelemelerde bulunmuş olacağız daha sonra il değerlendirme toplantılarına geçeceğiz. Akşama doğru ise alınmış olan kararları basın toplantısında açıklayacağız.” Diye ekledi.

Editör: TE Bilisim