Van Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğince, kentin sağlık alanında da ön plana çıkmasını sağlamak amacıyla düzenlenen çalıştayın sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı.

 

Bildirgede, diş tedavisine İran'a giden hastaların Van'da tedavi görmelerinin sağlanması için çalışma yürütüleceği, ağız ve diş sağlığı merkezi bünyesinde çene cerrahisi branşında hekim atanması ve üniversitenin Diş Hekimliği Fakültesinin tanıtımının daha fazla yapılması gerektiği belirtildi.

 

Kentteki özel ve kamu hastaneleri arasında koordinasyonun sağlanması gerektiği kaydedilen bildirgede, sağlık personelinin il bünyesinde kalmaları ve hastaların il dışına sevkinin azaltılması için tüm hastanelere hekim, yardımcı personel desteğinin sağlanmasının önemli olacağı ifade edildi.

 

Bildiride ayrıca, sağlık turizminin gelişmesi için İran'dan Van'a uçak seferlerinin başlatılması gerektiği kaydedilerek, şöyle denildi: "Sağlık Personellerinin yabancı dil konusunda desteklenmesi ve geliştirilmesi gereklidir. Diğer ülkelerde bürolar kurularak ilimize hasta gelişinin sağlanması gerekmektedir. Sağlık turizmini canlandırmak adına uluslararası geçiş konusunda kolaylık sağlanabilecek nakil ambulanslarının edinilmesi gereklidir. Gümrük kapılarında tıbbi ürünlerin geçişi için kolaylık sağlanmalıdır.  Van'a doğrudan bağlantısı olan veya yakın olan sınır kapılarının 24 saat süreyle açık kalacak şekilde düzenlemeler yapılması gereklidir. Göz cerrahisi konusunda iyi bir durumda olmamıza rağmen yerel şartların engel olması sebebiyle var olan potansiyelle orantılı hasta sayısına ulaşılamamaktadır. Bu durumun düzeltilmesi lazım. Van ilinin tanıtımı konusunda ödenekler ile ilgili problem yaşanmaktadır. Bu konuda ilgili kurumların DAKA tarafında desteklenmesi olumlu sonuçlar doğuracaktır. Van Gölü'nün sodalı suyunun tanıtımı için daha çok çalışma yapılmalıdır. İl genelinde bulunan sağlık tesislerinde yabancı hasta kayıt sisteminin aktif olarak kullanılması gereklidir."

 

Sağlık turizminin özel ve kamu hastanelerinin ortak çalışması gereken bir alan olduğu ifade edilen bildiride, kara, hava ve deniz ulaşımı konusunda alt yapı çalışmalarının yapılması gerektiği belirtildi.

 

Bildirgede, sağlık turizmi için Van'a gelen hastaların konaklamaları için otellerle bir protokol yapılarak hasta ve yakınlarına iskonto uygulanmasının iyi sonuç vereceği vurgulandı.

 

Sağlık turizminin ilerlemesi için toplumun refah seviyesinin iyileştirilmesi gerektiğinin aktarıldığı bildirgede, şunlar kaydedildi: "Sağlık turizminin Van'ın var olan doğa-kültür turizmi ile desteklenmesi daha iyi sonuçlar kazandıracaktır.  Sağlık turizminin özel sektörle desteklenmesi ve bölge esnafının konu hakkında duyarlı olması için bilinçlendirilmesi, vatandaşlar ve hasta yakınlarının konaklayabilmesi için hastane alanı içeresinde misafirhane veya otel oluşturulması, medikal turizm için yurt dışında yapılan fuarlara Van Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak katılım sağlanması ve başka amaçlarla ülkemize gelmiş olan turistlere gerekli tanıtımların yapılması ilimizin sağlık turizmi potansiyeline katkı sağlayacaktır. Sağlık turizmi çalışmalarının sadece yurt dışı amaçlı değil yurt içi turistler için de yürütülmesi lazım. Çatak yolu iyileştirilmeli. Yabancı hastalardan alınan ücret konusunda kamu hastanelerinde uygun fiyat indirimi, özel sektörde ise tavan fiyat uygulamasının kaldırılması kararlaştırılmalı. Tespit edilen jeotermal su turizme kazandırılmalı."

Editör: TE Bilisim