Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk-Macar İş Adamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ve Macaristan iş adamı ile iş kadınından oluşan 13 kişilik heyet Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanı Hatice Çoban’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette bulunan Osman Şahbaz eşbaşkanlık sistemlerinin Macaristan’da da uygulanmasını istediklerini ancak yaklaşsan seçimlerden dolayı bunun mümkün olmayacağını söyledi.

ŞAHBAZ: EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİNİN MACARİSTAN'DA DA UYGULANMASINI İSTERİZ

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban’ı makamında ziyaret eden Osman Şahbaz ve beraberindekiler ziyaretleri hakkında bilgi verdi. Fahri Konsolos Osman Şahbaz Türkiye’de birkaç şehri ziyaret ettiklerini, bunlardan birinin de Van olduğunu söyledi. Şahbaz, Van Büyükşehir Belediyesine ait projeleri desteklemeye hazır olduklarını belirten Şahbaz, 10 milyon Euro’ya kadar kredi verebilme imkanlarının olduğunu söyledi. Şahbaz, Macaristan ve Türkiye ilişkilerinde 15’e yakın kardeş şehirlerinin olduğunu Van ile de kardeş şehir olabileceklerini ifade etti. Şahbaz "Çevre korumasında ve atıkların değerlendirilmesinde iyi bir düzeyde değildik. AB düzeyine ulaşmak 5–6 yıl zamanımızı aldı. Artık su teknolojileriyle ilgili çok ileri düzeyde bir tekniğe sahibiz ve bunu sizinle de paylaşmak isteriz. Ülkemizde 300–400 firma tıbbi atık üzerine faaliyet gösteriyor. Bunların dışında eş başkanlık sisteminin Macaristan’da da uygulanmasını isteriz fakat 3 hafta sonra ülkemizde seçim olacağı için bunun şimdi mümkün olacağını sanmıyorum" diye konuştu.

ÇOBAN: KENTLERLE DİREK TEMAS ÇOK ÖNEMLİ

Şahbaz’dan sonra konuşan Eş Başkan Hatice Çoban, Van’ın Türkiye’nin güzel kentlerinden biri olduğunu, kentin iki büyük deprem atlattığını ve bu depremlerin kente çok ağır bir fatura bıraktığını belirtti. Çoban, Türkiye’nin doğudaki şehirlerinin hizmetten biraz daha yoksun olduğunu ve hizmetle yeni tanıştıklarını aktaran Çoban, arıtma tesisi, çöp, su ve ulaşımın temel sorunlar olduğunu, kredi ve mali destek alınmadan bu sorunları çözmenin zor olduğunu söyledi. Çoban “Avrupa Birliği(AB) kurum ve kuruluşlarıyla görüştüğümüzde bütçelerinin Türkiye’nin merkezi hükümetin kurullarından geçtiğini ve kararlarının ilgili bakanlıklarla birlikte yaşadıklarını söylüyorlar. Oysa Van gibi bazı şehirlerimizin direk iletişime ihtiyacı var. Heyetinizin beni en memnun eden yönlerinden biri de gelip yerinde ilişkide bulunma isteğidir. Hükümetlerimiz çok önemlidir, rolleri de çok önemlidir. Ama bazen hükümetlerimiz yerellerin sorunlarına vakıf olamayabiliyorlar. Bu yüzden yerinde tespit edip yerinde çözüme ulaştırmak hükümetin bir organı olan yerel yönetimlerin görevidir. Bu açıdan temasınız önemli bir temastır" dedi. Çoban, misafirlerine eş başkanlık sistemi hakkında da bilgi verdi.

Yapılan görüşmelerin ardından Şahbaz, Eş Başkan Çoban’a Macaristan’ı tanıtan hediyeler verirken, Çoban’da misafirlerine Van kilimi hediye etti.

Editör: TE Bilisim