Van'da önceki gün meydana gelen patlamada 2 kişi hayatını kaybetti, 1 polis memuru şehit oldu. Yaşanan saldırı ile ilgili Van’daki Sivil toplum Kuruluşlarından, meslek odalarından, siyasi partilerden ve diğer birçok kesimden saldırı lanetlenerek tepki gösterildi. Van dışından da birçok il ve ilçeden yaşanan saldırıyla ilgili taziye ve kınama mesajları yayınlandı. İşte o tepkiler:

 

HÜDA-PAR: SALDIRI İZAH EDİLEMEZ

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Van İl Başkanlığı, önceki akşam yaşanan saldırıya sert tepki gösterdi.  HÜDA-PAR Van İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İlimizde 17 Ağustos 2016 tarihinde saat 23.00 sularında yapılan bombalı saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişinin hayatını kaybetmesine, onlarca kişinin yaralanmasına ve büyük bir maddi zararın oluşmasına yol açmıştır. Özellikle son zamanlarda halkın yoğun bir şekilde yaşadığı yerlerde gerçekleştirilen bu tür saldırılar hiçbir şekilde izah edilemez. Bu saldırılar doğrudan halka yönelik yapılan saldırılardır. Amacı ne olursa olsun bu tür saldırıları insanlık dışı görüyor ve lanetliyoruz. Bu menfur saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabırlar diliyoruz. Patlamalarda yaralanan vatandaşlarımıza ise Allah’tan acil şifalar diliyoruz” denildi.

 

BARO: BARIŞA GERİ DÖNÜLMELİDİR

Van Barosu Yönetim Kurulu, önceki akşam İskele Caddesinde yaşanan saldırıyı kınadı. Van Barosu Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “17 Ağustos 2016 tarihinde akşam saatlerinde Van’da yapılan bombalı saldırı sonucunda aralarında çocukların da bulunduğu 3 kişi yaşamını yitirmiş, 73’i aşkın kişi yaralanmıştır. Yapılan saldırıları kınıyor, yaşamını yitirenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Yaşam hakkını hiçe sayan, toplumu tehdit eden şiddet eylemleri ile sorunlar daha da derileşmekte ve toplum bir umutsuzluğa doğru yol almaktadır. Bu çatışmaların mağduriyetini ve travmasını yaşayan halkın beklentisi ve talebi artık silahların susması kalıcı şekilde toplumsal barışın tesisidir. Van Barosu olarak yapılan saldırıyı tekrar kınıyor, toplumun beklentisine kulak verilerek, silahların susturulması ve bir an önce barış çabalarına dönülmesi çağrısını yineliyoruz.”

 

SENATO SALDIRILARI LANETLEDİ

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Senatosu Van', Bitlis ve Elazığ'da örgütün gerçekleştirdiği saldırıları lanetleyerek, şehitlere Allah'tan rahmet  ve yaralılara da acil şifalar diledi. YYÜ senatosunda yapılan açıklamada şöyle denildi: "17 Ağustos 2016 tarihinde Van’da, bugün de Elazığ’da ve Bitlis’te gerçekleştirilen terör saldırılarında emniyet güçlerimizi şehit vermiş, birçok vatandaşımızı hayatını kaybetmiş ve yüzlerce kişi yaralanmıştır. Hain terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet; yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Terör saldırılarını düzenleyenleri nefretle ve şiddetle kınıyoruz.”

 

YYÜ SENATOSU: SALDIRININ ZAMANI MANİDARDIR

FETÖ darbe girişimine de değinilen açıklamada, “Son günlerde gittikçe artan bu hain saldırıların FETÖ/PDY’nin düzenlediği darbe girişimine direnen ve demokrasi tarihine altın harflerle adını yazdıran halkın birlik ve beraberliğe iştiyakı ve sevgisinin arttığı. Kardeşliğimizin her geçen gün pekiştiği, muhalefet ve hükümetin bir araya geldiği, hülasa bu ülkeye gönül verenlerin bir oldukları bir zamana tesadüf etmesi ne kadar manidardır. Kentin göbeğinde patlayan ve sivilleri hedef alan Van saldırısı; bütün baskı ve yıldırmalara rağmen hendek kazılmasına direnen ve terör örgütlerine geçit vermeyen vatansever Van halkına karşı girişilen nefret ve kinin dışavurumu değil midir? 19 yaşında ve ekmeğinden başka bir derdi olmayan Vanlı bir kasiyerin, yüzlerce masum vatandaşımızın bombalanmasını hangi ideoloji ve düşünceyle izah edebiliriz?” Denildi.

 

“BU ÖRGÜTLER SÜREKLİ KAN DÖKECEKLERDİR”

Açıklamada son olarak şunları kaydedildi: “FETÖ/PDY hainleri, melun darbe girişimiyle ülkemizde iç savaş çıkartmak istediler; beceremediler! Yıllardır bu ülkeyi parçalamak isteyen PKK hainleri, son koz olarak hendeklerle bu ülkenin altını kazmak istediler; altında kaldılar. Her iki terör örgütünün aynı amaca hizmet etmeleri ne kadar manidardır. Görünen o ki bu ülke, Kürt’üyle Çerkez’iyle Türk’üyle ve tüm unsurlarıyla ayakta kaldığı ve direndiği müddetçe bu terör örgütleri de aynı çıkara hizmet etmek için bir araya gelecek ve güzel ülkemizi parçalamak için hiçbir ayrım yapmadan kan dökeceklerdir. Demek ki daha da dirençli ve uyanık olmak zorundayız! Demek ki asla ümitsizliğe ve bedbinliğe düşmemeliyiz! Demek ki safları daha da sıklaştırmalıyız! Demek ki dualarımız daha da gönülden daha da gür bir şekilde yükselmelidir! Demek ki bu ülkede yaşayan Kürt’ün Türk’ten; Türk’ün Çerkez’den gayri dostu yoktur!”

 

EKONOMİ KONSEYİ’NDEN SALDIRIYA KINAMA

Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanı Kerem Baynal, önceki akşam yaşanan saldırıyı lanetledi. Açıklamalarda bulunan Kerem Baynal, “17 Ağustos akşam saatlerinde ve hayatın olağan akışı içerisinde Van’da gerçekleşen bombalı saldırı bir terör eylemidir. Lanetliyor ve kınıyoruz. Şehrimize, kurumlarımıza ve insanlarımıza yönelik gerçekleştirilen bu eylemler, hiçbir şekilde kabul edilemez ve hiçbir amacın gerçekleşmesine hizmet edemez. 15 Temmuz darbe girişiminden bugüne sivil hayata, meşru siyasete, toplumsal birlikteliğe yönelen her türlü eylemlerin boşa çıkarıldığı gerçeği ortada iken, bu menfur saldırının da bir karşılığı yoktur ve olmayacaktır. Bu bombalı saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yararlılara şifa diler, zarar gören bütün vatanlarımıza geçmiş olsun. Başta şehirlerimiz olmak üzere ülkemizin barış ve huzur ortamına kavuşturulması için 15 Temmuz darbe girişimine karşı ülkemizde oluşan olağanüstü birlikteliğin siyasi partiler, STK’lar, kurum ve kuruluşlar nezdinde oluşan bir aradalığı terör eylemlerine karşı da sürdürülebilir kılınması ve demokratik tepkilerin gösterilmesini bekliyoruz. İlgili bütün kesimlere bu vesile ile çağrımızı yenilemek istiyor, göreve davet ediyoruz” dedi.

 

SAADET PARTİSİ’NDEN SALDIRILARA LANET

Saadet Partisi Van İl Başkanlığı, yaşanan saldırı olaylarını lanetledi. Önceki gece Van’da ve dün sabah başta Elazığ ve Bitlis’te meydana gelen patlamaların ardından Saadet Partisi Van İl yönetimi durum değerlendirmesi yapmak için toplandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada; “Van, Elazığ ve Bitlis başta olmak üzere ülkemizin birçok yerinde gerçekleşen bombalı saldırılar sonucu 10’dan fazla şehidimiz, 260’ın üzerinde vatandaşımız yaralanmıştır. Bu eylemleri düzenleyen ve uygulayanların bunu unutmamaları lazım; Hz. Ali der ki ‘bir gemide kırk tane şaki olsa ve bir tanede masum olsa o gemi batırılamaz, çünkü suçsuz bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir.’ Bu kural bütün semavi ve beşeri dinlerde esastır. Dolayısıyla bunların ne İslam’la ne insanlıkla ne de herhangi bir dinle ilgileri yoktur. Ancak vahşi ve ırkçı Siyonizm’in emrindeki emperyalist güçlerin güdümündeki isimleri birbirinden farklı amaçları aynı olan terör örgütlerince ülkemiz hedef alınmıştır. Bu eylemleri Saadet Partisi Van İl Teşkilatı ve milli görüş camiası olarak şiddetle ve nefretle tel’in ediyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, aziz milletimize baş sağlığı ve sabrı cemil niyaz ediyoruz. Unutmasınlar ki; ülkemiz ve milletimiz asla teröre teslim olmayacaktır” denildi.

 

 Van Ticaret Borsası’ndan teröre kınama

Van Ticaret Borsası, Van’da yaşanan saldırıyı kınadı. Van Ticaret Borsası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dün gece en işlek caddelerimizden biri olan İskele Caddesi üzerinde bulunan 2 Nisan Polisevi'ni hedef alan korkunç bir patlama gerçekleşti. Saldırı sonucu civarda bulunan çok sayıda insan yaralanırken, 3 kişi de hayatını kaybetti, birçok iş yeri ve konut kullanılamaz hale geldi. Yaşadığımız bu elim hadise sıcaklığını korurken, maalesef benzer bir saldırının Elazığ’da da gerçekleştiği haberini üzülerek aldık. Kelimelerin kifayetsiz kaldığı, sözün bittiği yerdeyiz. Ne yazık ki ülkece yaşadığımız bu zorlu süreçte bir acı bitip diğeri başlıyor. Kadim geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış güzelim memleketimizin, bu tarz olaylarla gündeme gelmesi bizi derinden sarsmaktadır. Bizleri karanlıktan aydınlığa çıkaracak günlerin yalnızca toplumsal kenetlenme ve kalıcı barışa yürekten inanma ile geleceği kanaatindeyiz. Her ne olursa olsun yüzümüz hep barışa dönük olacak. Kitlesel olarak birlik olma inadımızdan vazgeçmeyerek, kötülere en iyi cevabı vermiş olacağız. Doğunun gözbebeği kabul edilen şehrimiz güzelliklerle anılmayı hak ediyor. Vanlılık ruhunu samimiyetle hissedip, her daim barışa sadık kalmak şiarımızdır. Kınamak, lanetlemek gibi söylemlerden öte sonuç odaklı hareket etme vaktidir. Diliyoruz ki; her yürek içinde hakkaniyet ve vicdan barındırsın. Yüce Rabbimiz zalimlere fırsat vermesin. Van ve Elazığ saldırılarını nefretle kınıyor; hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, hemşehrilerimize de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

 

BAŞKAN MEMİŞ'TEN TAZİYE MESAJI

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Van, Hakkari, Elazığ ve Bitlis'te gerçekleştirilen saldırılar dolayısıyla taziye mesajı yayınladı. Başkan Memiş, yayınladığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi: "Karanlıklardan beslenen şer odakları, devletimiz ve aziz milletimizin birlik ve beraberlik içinde eşine az rastlanır bir destan yazarak bertaraf ettiği FETÖ tarafından gerçekleştirilen cunta girişiminde ulaşamadıkları hain emellerine ulaşmak adına yine bölücü terör örgütünü kullanmaya başladılar. Dün Van'da bugün ise Hakkari, Elazığ ve Bitlis'te polis ve askerimize yapılan bombalı saldırılarda çoğu sivil olmak üzere şehit ve yaralılarımız olduğunu üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu hain saldırılar milletimizin birlik ve beraberliğine nifak sokamayacaktır. Aziz milletimiz her daim birliğini ve dirliğini koruyarak hainlere geçit vermeyecektir. Bu saldırıları esefle kınıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza ise yüce rabbimizden acil şifalar vermesini niyaz ediyorum. Milletimizin başı sağolsun."

 

TEPEBAŞI’NDAN VAN İÇİN MESAJ

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ülkede yaşanan olaylara ilişkin bir mesaj yayımladı.

Başkan Ataç mesajında, örgütün son günlerde yaptıkları hain saldırılara dikkat çekti. Ataç mesajında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemiz her gün yeni bir kabusa uyanıyor ve yeni bir terör dalgası ile karşı karşıya kalıyor. Korku, endişe ve güvensizliğin hakim olduğu bir atmosferde acı haberler alıyoruz. İstedikleri korku iklimini oluşturmak için haince eylemler gerçekleştiren terör örgütünü son hedefi Hakkari, Van ve Elazığ oldu. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi; ‘Bir gecede onlarca insanı katleden teröre kesin çözüm bulunmadığı sürece, Türkiye güne huzurla uyanamayacak. Hükumetin öncelikli görevi ülkenin güvenliğini sağlamak olmalıdır.’ Bu önlemlerin ilgili kurumlar tarafından bir an önce alınması gerekmekte. Güvenle ve huzurla uyanacağımız ve çocuklarımız barış ve kardeşlik ortamında yetiştireceğimiz bir ülke en büyük dileğimiz.” Açıklamasının devamında terörü lanetleyen ve şehit ailelerine başsağlığı dileyen Ataç, “Bu vesile ile Hakkari, Van ve Elazığ’da şehit düşen vatandaşlarımız ve emniyet güçlerimize Allah’tan rahmet, ülkemize ve yakınlarına baş sağlığı diliyor, Terörü ve destek verenleri lanetliyorum” ifadelerini kullandı.

 

ÇELİKCAN: HAİNLER HEDEFİNE ULAŞAMAYACAK

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan Van, Elazığ ve Bitlis'te emniyet güçlerine yönelik düzenlenen saldırıyı lanetledi. Başkan Çelikcan yaptığı açıklamada, "Hainler asla hedefine ulaşamayacak, yapılan bu saldırılar hiç bir zaman birlik ve beraberliğimizi bozamayacaktır. Bölücü hainler yüzyıllardır beraber yaşadığımız bu topraklarda aramıza nifak sokamayacaklar" dedi. Emniyet güçlerine yönelik alçakça gerçekleştirilen bu kanlı saldırıların terörün çirkin yüzünü bir kez daha gösterdiğini ifade eden Çelikcan, "Polisimiz ve sivil vatandaşlarımız ne yazık ki terör saldırısının hedefi oldu. Hain plan neticesinde şehit düşen vatan evlatları geride gözü yaşlı anneler, babalar, çocuklar bıraktılar. Bu büyük bir acı. Van'da şehit düşen Adanalı polisimiz Hacı Ahmet Öztürk ve tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum" şeklinde konuştu.

 

“O HAİNLERE FIRSAT VERMEYECEĞİZ”

Milletin dik duruşuyla püskürttüğü Fethullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişiminin hemen ardından aldıkları talimatla alçakça saldırılara başlayan bir diğer eli kanlı terör örgütü asla hedefine ulaşamayacağını belirten Başkan Çelikcan, "Ülkemize, birliğimize, geleceğimize kasteden hainler asla hedeflerine ulaşamayacaklar. Bir olacak, tek vücut olacak, kucaklaşacak, kenetlenecek o hainlere fırsat vermeyeceğiz. İnsanlıktan nasibini almamış eli kanlı terör örgütü ve piyonları birlik ve beraberliğimizi hiç bir zaman bozamayacak, amaçlarına ulaşamayacaklar" diye konuştu.

 

AYDOĞDU’DAN TAZİYE MESAJI

Bilecik’in Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu Elazığ, Van ve Diyarbakır’da yaşanan olaylar hakkında bir taziye mesajı yayımladı. Başkan Aydoğdu mesajında şu ifadelere yer verdi: “Dört bir tarafımız hainlerle çevrili milyonlarca şehitlerimizin kanlarıyla kazanılan bu mukaddes vatanımızda her gün farklı bir acıyla güne başlıyoruz. Türk Milleti olarak yıllar boyu bu hainlerle karşılaştık. Her türlü ihanete birlik ve beraberlik içinde kenetlenerek gerekli cevabı vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Rabbim bu acılara sebep olanları kahretsin. Tüm hainlere inat, Ne Mutlu Türküm Diyene.”

 

YALÇIN: SALDIRILARI ŞİDDETLE KINIYORUM

Bilecik’in Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın Elazığ, Van ve Diyarbakır’da yaşanan olayları kınadı. Başkan Yalçın mesajında, “Ülkemize, milletimize, vatanımıza, bayrağımıza uzanan hain ellerin, onları yönlendiren işbirlikçilerin terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Van, Elazığ, Diyarbakır saldırılarında şehadet şerbetini içmiş şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

BAŞKAN KELEŞ SALDIRILARI LANETLEDİ

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Van ve Elazığ Emniyet teşkilatlarına karşı yapılan bombalı saldırıları şiddetle kınadı ve "Türkiye önemli bir dönemden geçmektedir. Terör örgütleri Türkiye’yi karanlık noktalara çekmeye çalışsalar da hiçbir zaman emellerine ulaşamayacaklardır" dedi.  Van ve Elazığ Emniyet teşkilatlarına karşı yapılan bombalı saldırılarda ikisi sivil 6 kişinin hayatını kaybetmesi Türkiye’de nefretle karşılandı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de yayınladığı mesajda saldırıyı şiddetle kınadı ve saldırılarda hayatını kaybeden şehitlere başsağlığı diledi.

 

“TÜRKİYE ONLARI GERÇEK YÜZÜNÜ BİLMEKTEDİR”

Başkan Mehmet Keleş mesajında "Türkiye önemli bir dönemden geçmektedir. 24 saat içinde önce Van’da arkasından da Elazığ’da teröristlerin emniyet teşkilatlarına yönelik bombalı saldırılar düzenlemesi büyük bir infial uyandırmıştır. Ne yazık ki bu hain saldırılarda ikisi sivil vatandaşımız olmak üzere 6 kişi şehit düşmüştür. Bu eylemler hain şer odaklarının Türkiye’yi karanlık noktalara çekme gayretinin bir parçasıdır. Yüce Türk milleti bu lanet saldırıların arkasında olduğu bilinen FETÖ ve PKK’nın gerçek yüzünü bilmektedir. Hiçbir zaman da Türkiye’nin birliğine, beraberliğine kast eden bu eylemlere geçit vermeyecektir. Hain ve işbirlikçi terör örgütleri Türkiye’yi bölme ve karıştırmaya yönelik emellerine hiçbir zaman ulaşamayacaklardır. Bunu artık anlamaları gerekiyor. Saldırılarda hayatını kaybedenlere başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

 

ADÜ REKTÖRÜ BİRCAN SALDIRILARI KINADI

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Elazığ, Van ve Bitlis’te gerçekleşen saldırıları kınadı. ADÜ Rektörü Bircan, yayınlandığı mesajda şu ifadelere yer verdi: “Elazığ, Van ve Bitlis’te hainlerin gerçekleştirdiği terör eyleminden gelen Şehit haberleri bizleri derin bir üzüntüye boğmuştur. 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana, gerek içerdeki işbirlikçiler, gerekse dış mihraklar tarafından ülkemizin ve medeniyetimizin yükselişinin önünü kesmek adına, her türlü hainlik yapılmaya devam edilmektedir. Bu haince saldırılar, yine Büyük Türk Milletinin metaneti ve dik duruşuyla bertaraf edilecektir. Burada sorumluluk hepimize düşmektedir. Milletimizin her bir evladını, bulundukları makam ve mevki ne olursa olsun bu hain şer odaklarına ‘Dur’ demeye davet ediyor, bu hain saldırılarda şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyor; hain saldırıları nefretle kınıyorum.”

 

TAŞ: SALDIRILAR BARIŞIN SESİNİ KISITLIYOR

Muş Baro Başkanı Feridun Taş, Elazığ, Van ve Bitlis'te yaşanan saldırılara ilişkin, "Yaşam hakkına, barış ümidine ve geleceğe kasteden bu saldırıları açıkça ve şiddetle kınıyorum." dedi. Taş, yaptığı yazılı açıklamada, neredeyse her gün bir şehirden benzer saldırı haberlerinin geldiğini ve günlük yaşamın adeta adım adım şiddete teslim olduğunu kaydetti. Açıklamasında, "Hiçbir gerekçe ile izah edilemeyecek yaşam hakkına, barış ümidine ve geleceğe kasteden bu saldırıları açıkça ve şiddetle kınıyorum. Yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadesini kullanan Taş, şunları belirtti: “Yapılan saldırılar ve devam eden şiddet eylemleri, derin ve acı sonuçlarının yanı sıra, çözüm çabalarına ve müzakereye dönülmesi çağrılarına dair sesleri de kısmaktadır. Topluma rağmen devam eden, her geçen gün sivil yaşamı daraltan, siyaseti işlevsizleştiren ve barış ümidinin yitirilmesine neden olan bu şiddet atmosferini kabul etmiyoruz ve 'artık yeter' diyoruz."

Editör: TE Bilisim