Van Belediyesi tarafından 2010 yılından yeniden dizayn edilen ve kültürel etkinliklerin mekanı olan Sanat Sokağı, sokak olmaktan çıkıp otopark sokağı oldu. Son olarak da geçtiğimiz yıl İpekyolu Belediyesi hemen yanında ilklerin olduğu bir otoparkı yapılan Sanat Sokağı’nın şimdiki hali ise içler acısı. Zira sokakta sanata ve eski haline dair hiç bir şey kalmadı...

 

Diğer kentlerde olduğu gibi Van’ın da ‘simge’ haline gelen Sanat Sokağı şu sıralar görenleri şaşırtıyor. Bir dönemler iki alışveriş merkezi, halka açık oturma alanları, kitapçıları ve diğer bir çok mekanı ile kentin buluşma noktası olan Sanat Sokağı şu sıralar eski günlerini mumla arıyor. Bir dönembaştan sonra revize edilen ve tüm kültürel ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştiği bir sokak haline dönüşen Sanat Sokağı, 2011 yılındaki depremden sonra iyice kimliğinden uzaklaştı. Son yıllarda önce sigara ve seyyar satıcılarının mekanı olan, bir süre sonra da polislerin her gün baskın yapıp uyuşturucu satıcısı kovaladığı sokak haline gelen Sanat’ta son bir kaç yılda sanat adına bir şey kalmadı. Depremden sonra iki simgi iş yerinden biri yıkıldıktan sonra açık hava kahvehanesine dönüşen sokakta son zamanlardaki ilgisizlikten dolayı cadde tam anlamıyla otoparka dönüştü. Şu sıralar araçların girip hatta iki sıra park yaptığı bir sokağa dönüşen Sanat Sokağı’nın durumu üzüntü yaratırken sokak esnafı da duruma tepki gösteriyor. “Sanat Sokağı böyle olmaz” diyen vatandaşlar tepkisini “Türkiye’nin her yerinde de sanat sokakları var ama hiçbirinde bu durum söz konusu değil.” Şeklinde dile getiriyor...

 

NERDEN NEREYE...

Kentin uzun süredir devam eden park ve otopark sorunu katlanarak devam ediyorken, Van’ın en işlek sokaklarından bir olan ve uzun bir zamandan beri yaya trafiğine kapatılan Sanat Sokağının son hali içler acısı. Düzenli periyodlarla ihaleye çıkan ve bir türlü istenilen düzeye getirilemeyen Sanat Sokağı’nda sanattan hariç her şey bulunuyor. Sigaracılar ve seyyar satıcıların sıkça yer aldığı sokak şimdide otopark olarak kullanılıyor. Bilindiği gibi bir dönemde sokak sürekli polis baskınlarının mekanı olmuş ve polisler uzunca bir süre uyuşturucu satıcılarına bu sokakta operasyonlar düzenlemişti.

 

SANAT SOKAĞI OTOPARK OLMUŞ!

Kentin tüm cadde ve sokakları adeta araçlar tarafından işgal edilirken, çözülmeyen otopark sorunu trafiğin düzenini de alt üst etmeye devam ediyor. Van’ın en işlek sokaklarından biri olan ve adıyla bir türlü bütünleşemeyen Sanat Sokağı, saat otoparkı olarak hizmet veriyor. Cadde ve sokaklarda yer bulamayan sürücüler, yaya trafiğine kapalı olan Sanat Sokağı’na girerek araçlarını çift sıra park ediyor. Vatandaşlara neredeyse yürüme alanı bırakmayan araçlara tepki ise oldukça büyük.

 

“AKŞAMA DOĞRU ÇİFT SIRA PARK EDENLER OLUYOR”

Sanat sokağı esnafı da sokağın araçlara açılmasından rahatsız olduklarını ve bir büyük şehire yakışan bir durum olmadığına dikkat çekti. Sanat Sokağı esnaflarından Parola Giyim yetkilisi Erhan Yıldızdal, sokağın trafiğe açılmasından rahatsız olduklarını belirterek, sıkıntının ortadan kalkması için sokak başlarının kapatılması gerektiğini önerdi. Sokağın yeniden trafiğe kapatılması için belediyeyle görüştüklerini ancak hiçbir sonuç alamadıklarını kaydeden Yıldızdal, “Bu daha hiçbir şey. Akşama doğru çift sıra park edenler oluyor. Zaten sokak karanlık, en ufak bir ışıklandırma yok. Daha kısa bir süre önce burada parke taşı döşendi ama bir süre sonra gelin bakın o taşlardan eser kalmayacak. Araçlar sürekli üzerinden gelip gidince onca çalışmada işe yaramaz.” Diyerek sitem etti.

 

“SANAT SOKAĞI BÖYLE OLMAZ”

Berk Giyim sorumlusu Mehmet Berk de sokağın trafiğe açılmasında büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, bu durumun ‘Sanat Sokağına’ yakışmadığına dikkat çekti. Erdemir Spor sahibi Şevket Erdemir ise “Bu böyle olmaz. Sanat Sokağı dediğin adı üzerinde sanata dair olmalı. Araç trafiğine değil de yaya trafiğine açık olmalı. Bu durum bizi çok rahatsız etmeye başladı. Türkiye’nin her yerinde de sanat sokakları var ama hiçbirinde bu durum söz konusu değil. Hiçbir sanat sokağında araçlar sokağa girmez.” Dedi. Atalay Ticaret sahibi Zübeyt Perihanoğlu da sokağın trafiğe açılmasından çok rahatsız olduğunu dile getirdi.

 

218 BİN TL'YE İHALEYE ÇIKMIŞTI

Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Sanat Sokağı'nda uygulanan projenin çalışmalarına 812 bin 900 TL ile ihaleye çıkılan ve rakamın yüksek olmasından dolayı seçimden sonra iptal edilen Sanat Sokağı, 218 bin TL'ye ihale edilmiş ve yeniden çalışmalara başlanmıştı. Dönemin Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Şeref Demir, daha önce iki kez yapılan ancak tamamlanamayan Sanat Sokağı için adına yakışır bir proje hazırladıklarını belirtmişti. Demir, "Sokağın zeminine mevsim şartlarına dayanıklı tuğla döşeme taşı, mevcut şu an beton duvarlar tuğla kaplaması ile kaplanacağını, gece ışıklandırması, çiçeklikler ve oturma banklarının yanı sıra Sanat Sokağı'nın iki kapısına hareketli bariyer kurulacak. Bu bariyerler sadece acil durumlarda açılıp kapanacak. İhalede 70 gün sonunda bitirilmesi öngörülen proje 45 gün içerisinde bitirileceğini tahmin ediyoruz." İfadelerini kullanmıştı. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim