Van’da tüm cadde ve sokaklara isim tabelaları bırakıldı. Van ilk kez nereye hangi isim ile hitap edildiğini ve mahalle ve sokakların gerçek isimlerini görme fırsatı buldu. Kente büyükşehir havası katan ve takdir alan bu çalışma kentin kanayan yaralarından birisini de bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Yıllardır ‘Sanat Sokağı’ olarak anılan sokağın girişine gerçek adı olan ‘Kültür Sokağı’ tabelası yerleştirildi. O tabela da sokağın sanat dışında her şekilde anılan manzarasını değiştirmeye yetmedi. Depremden sonra yıkıntı bir hal alan o sokağı hal böyle olunca sigaracılar, seyyarlar sokağı olarak çağıran vatandaşlar bu sokakta gerçek bir çalışma yapılması gerektiğini söylüyor.

 

Her gelen belediyenin büyük paralar akıttığı, emekler harcadığı Van Sanat Sokağı yeni tabelalarda anılan ismi ile ‘Kültür Sokağı’ sanatsız ve kültürsüz bir sanat olmaya devam ediyor. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi 2011 yılında Van Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından bir dizi çalışmanın başlatıldığı fakat sanatın uğramadığı sokak, kentin ‘ayıp’ yüzü olmaya devam ediyor. Sokak uygulanan birçok projeye rağmen halen enkaz görüntüsüyle insanları ağırlarken sokakta sigara satıcılarının, enkaz üzerinde yer alan kahvehanenin dışında sanat ve kültür adına hiçbir çalışma yapılmamış durumda. Kültür ve Sanatı sadece isminde barındıran bu sokak aynı zamanda madde bağımlılığı ve işsizlerin merkezi haline gelmiş durumda.

 

 

KILIÇ: SANAT DEĞİL SİGARA SOKAĞI OLMALI

Sokağın kültür ve sanat yansımalarıyla ilgili görüştüğümüz vatandaşlardan Mazlum Kılıç şu ifadelere yer verdi: “Sokağa sanat ya da belediyenin astığı tabelaya göre kültür sokağı demek çok zor. Aslında belediye buraya sigaracılar sokağı, kahvehaneler sokağı ya da ne bileyim başkan normal bir sokak ismi vermesi gerekiyor. Bu sokakta sanat adına hiçbir çalışma veya faaliyet bulunmuyor. Böyle sanat sokağı, kültür sokağı olamaz.”

 

 

“ÇALIŞMA ADI ALTINDA HİÇBİR ŞEY YAPILMADI”

Sokakta yapılan çalışmalarla ilgili de konuşan Kılıç, “Sokakta daha öncede birçok çalışma adı altında bir şeyler yapıldı ya da yapıldığı söylendi. Ancak sokakta hiçbir şey değişmedi. Sokakta bulunan Telekom binası için yıllar sonra çalışmalar başlatıldı. Binanın kapatılmaması ve enkaz görüntüsü vermesi çok kötü bir durumdur. Bunun dışında yıkılan bir bina oldu. Ancak onunda yeri enkaz üzerine kurulan çay evi oldu. Ya bu sokağın ismini dediğim gibi normal bir sokak ismi yapsınlar ya da gerçekten sanat ve kültüre uygun bir sokak yapsınlar.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BİZİM SANATIMIZ SON SES MÜZİKTEN İBARET”

Konuyla ilgili görüştüğümüz sokağın giyimci esnafından İsmail Acar sokakta sanat ve kültür adına hiçbir şeyin olmadığını söyledi. Acar şunları söyledi: “Sanat sokağı değil, sanatsız sokak. Sadece adında sanat ve yeni adıyla kültür olan sokakta sadece seyyarlar, bizim gibi giyimci esnafları, dürümcüler ve kahvehaneler var. Kahvehanelerin olması sanat ve kültür sokaklarında olur. Ancak sadece ismiyle kahvehane olması da bir anlam ifade etmez. Sokağın sanat ya da kültür sokağı için öncelikle sanat ve kültüre dayalı çalışmalar olması gerekiyor. Bizim sana anlayışımız ise bir konser olacağı zaman bile satışının yapıldığı yerde müziğe son ses vermek ve insanları rahatsız etmek oluyor sadece.”

 

 

UÇAR: SEYYAR SATICILAR SOKAĞI

Sokakla ilgili görüşünü aldığımız Arzu Uçar adlı öğrenci ise, “Sokak seyyar satıcıların kendilerine cirit attığı bir sokaktan başkan hiçbir şey değil. Sokağın bir kan binasında kafeterya adından işletmeler var, ancak onlarda ya okey salonlarıdır ya da sadece erkeklerin gidebilecekleri mekânlar. Kadınlar adına sokakta hiçbir çalışma yok. Biz sanat sokağında ya bir basın açıklaması görüyoruz ya da oturma eylemi. Gerçi son zamanlarda bunları da pek göremiyoruz. Sokağa sanat ya da kültür sokağı demek çok zor, bu yüzden de buraya sanat, kültür sokağı denilmemesi gerekiyor.” Dedi.

 

 

“SANAT SOKAĞI BAŞKA BİR YERE TAŞINMALI”

Sanat sokağının başka bir yerde yapılması gerektiğine vurgu yapan Uçar şöyle devam etti: “Sanat sokağı daha güzel bir yerde yapılmalı. Bu dar binaların arasında sanat, kültür adına hiçbir etkinlik yapılamaz. Sanat sokağı ya da denildiği gibi kültür sokağı şehrin başka bir yerine taşınmalı. Van’a gerçek anlamda yakışan bir sanat-kültür sokağı yapılmalıdır. Böyle enkazın halen olduğu kötü görünüşlü binaların olduğu sokağa sanat sokağı denilmesini doğru bulmuyorum.”

 

 

ESNAF: SOKAKTA TORBACILIK YAPILIYOR

Konuyla ilgili görüştüğümüz ve ismini vermek istemeyen esnaf, “Sokakta sigaracılardan başka kimse iş yapamıyor. Sokak ortasına tezgâh açıyorlar hem insanlar rahatsız oluyor sokağa girmek istemiyorlar hem de bizim işimize engel oluyor. Sadece sigara satsalar oda iyi burada torbacılık dahi yapıyorlar. Çocuklar akşama kadar bu sigaracıların dibinde ayrılmıyor. Defalarca bu konuda şikâyette bulunduk. Ancak bizi dinleyen ve sesimize kulak veren olmadı. Sokakta bu kadar kötü şey varken sanat olsa ne olur. Ki zaten sanat adına hiçbir şey yok bari var olan bu sıkıntılar giderilsin.” Şeklinde konuştu.

 

 

YILMAZ: HANGİ AKILLA KÜLTÜR SOKAĞI?

Konuyla ilgili görüştüğümüz sokak esnafından Muhammed Yılmaz sokağın sanat sokağı hiç uymadığını söyledi. Yılmaz şu ifadelere yer verdi: “Sokak sanat sokağı değil. Şimdi belediye yeni tabela asarak kültür sokağı ismini vermiş. Merak ediyorum bu ismi veren belediye yetkilisi hangi akılla bu ismi verdi. Sokakta eski adıyla sanat şimdi adıyla kültür adına ne var acaba. Dürümcüler, giyimciler, kahvehaneler ve seyyar sigaracılar dışında burada nasıl bir sanat ya da kültür var acaba.”

 

 

“SOKAKTAN TAŞINMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Yılmaz sözlerini, “Bana göre hiçbir aile çocuğunu bu sokağa göndermemeli. Bu sokağa giren çocuklar ya kahvehaneye gider, ya oyun salonuna ya da sigaracılardan sigara gördükçe ona alışır. Ben işyerim bir bina da olmasına rağmen ben çocuklarımı buraya getirmiyorum. Emin olun korkuyorum. Böyle sanat veya kültür adına bir sokak olamaz. Bence bu sokak ya tamamen kapatılmalı ya da içindekiler komple değiştirilmeli. Bende şu sıralar bir kiralık dükkân arıyorum. Kendi bütçeme göre bir yer bulmam halinde buradaki çıkacağım.” Şeklinde tamamladı.

 

 

ÖRNEK: VAN’IN DEĞERLERİ SOKAKTA SERGİLENMELİ

Gazetemize konuşan Hamit Örnek adlı vatandaş sokağın güzel bir mevki de yer aldığını ancak sokakta sanat adına da çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Örnek şöyle konuştu: “Sokak çok güzel bir mevkide yer alıyor. Hemen başında bir parkta var. Ancak sokağa girdiğimiz zaman sanat ya da yeni asılan tabelaya göre bir kültür göremiyoruz. Van’ın birçok tarihi, kültürel ve kedine has özellikleri var. Çok güzel yöresel yemekleri var. Bunları bu sokakta sergilenmesi gerekiyor. Van’da bunlar belli yerlerde sergileniyor ama göz önünde değil. Bu sokağa sadece o işle uğraşan esnaflar yerleştirilmeli. Sokak gerçek anlamda sanat, kültür ve tarih sokağı olmalıdır.”


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ 

FOTOĞRAF: VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim