Başbakan Binali Yıldırım’ın Van mitingi öncesi Van’ın sorunları ve beklentileri sizler için miting öncesi de ele aldık... Van’ın sorunlarını ve talepleri bu kez ise sanayicilere sorduk. Van OSB Başkanı Bozkurt Van sorunları ve sanayicilerin beklentilerini gazetemize anlattı...

 

Başbakan Binali Yıldırım bugün Van’da miting yapacak. Başbakan Yıldırım’ın Van mitingi öncesi Van’daki STK, oda ve diğer kuruluşlar Van’ın sorunlarını listeleyip Başbakan Yıldırım’ın önüne koyacak ve görüşecek... Bizde Şehrivan Gazetesi olarak daha önce Van’ın sorunlarını başbakana iletecek yetkililerin haberlerini sizlerle paylaşmış ve bu sorunların Başbakan Yıldırım’a ulaşması içine elimizden geldikçe Van’ın sesi olmuştuk... Yine Van’ın ve sanayicilerin sorunlarını Van OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt’tan dinleyip sizler ve Başbakan Binali Yıldırım için kaleme aldık. Peki, sanayiler ne istiyor? Sanayiciler Van’ın hangi sorunlarının öncelikli olarak çözülmesini bekliyor? İşte bu soruların cevabı ve Yıldırım’a iletilen o sorunlar...

 

BOZKURT: KRONİKLEŞMİŞ SORUNLAR VAR

Bozkurt Van’ın kronikleşen sorunlarının olduğunu söyleyerek ilk olarak şunları söyledi: “Van’ın kronikleşmiş sorunları var. Bizde Başbakanımız ile görüşebilirsek bu var olan sorunları kendisine ileteceğiz. Bu sorunlarımız nelerdir. Öncelikli olarak bir çevreyolu çalışmamız var. Bu çevreyolu bir an önce tamamlanıp hayata geçirilmesi gerekiyor. Van’ın trafiğinin rahatlaması için. Bunun dışında Van-Şırnak Karayolunun tamamlanması önemlidir. Kısa süre önce açıklaması yapıldı. Stadyumun yapılması gerekiyor. Bunun dışında Van’a yakışmayan otogar sorunun çözülmesi gerekiyor.”

 

VANGÖLÜ İÇİN ÇALIŞMA ŞART!

Vangölü kirliliğinin önemli bir sorun olduğuna işaret eden Bozkurt, “En önemlisi de Vangölü’dür. Cumhuriyet tarihinden bu yana Vangölü’ne akıtılan atıklarının önüne geçilmelidir. Bu artık kontrol altına alınması ve kurtarılması gerekiyor. Bu çok önemlidir. Biliyorsunuz uzun zamandır gündeme getirdiğimiz Van’ın kentsel rantı iki cadde arasına sıkışmış durumda. Bu kentsel rantın dağıtılması adına biz başbakanımızın Van’a bir tramvay müjdesi vermesini bekliyoruz. Edremit’ten üniversiteye. Yine hafif raylı sistem ile kent içerisinde Beşyol meydanın da metro sistemi gibi yer altı ulaşım sistemi kurulması getirilmelidir.” Dedi.

 

VAN KUZEY DEMİRYOLU HATTINI İSTİYOR

Bozkurt Van-Tebriz hızlı treninin Van’a büyük katkı sunacağını söyleyerek şöyle devam etti: “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde Van’da marka şehirler toplantısı düzenlendi. Kentler yatırımlar ile markalarını ortaya çıkarırlar. Bu toplantıda dile getirildi. Bunun içinde alt yapı çalışmalarının da yapılması lazım. Bu anlamda birçok eksikliğimiz var. Bunun dışında sürekli konuşuluyor. Bizim İran ile çok güzel bir komşuluğumuz var. Bundan yeteri kadar istifade edemiyoruz. Şu anda Nevruz Bayramı’nda gelip giden turistlerden çok büyük bir döviz almaya seviniyoruz ancak yıllar önce atalarımızın düşündüğü Van-Tebriz hızlı tren hayata geçirebilirsek 100 kat daha fazla İranlıyı buraya getirebiliriz. Bu Van için önemlidir. Kuzey Vangölü Demiryolu hattı var. Bunun da çözülmesi ve hayata geçmesi gerekiyor.”

 

“SINIR TİCARET SERBEST HALE GELMELİ”

Kapıköy modernizasyonun önemli olduğunu söyleyen Bozkurt, ayrıca serbest ticaret bölgesi ve lojistik merkezinde kurulması gerektiğini ifade etti. Bozkurt, “Bu şekilde sıralanıp isteklerde bulunulabilir. Ancak halen Van’ın çok ciddi altyapı sorunları bulunmaktadır. Bir Kapıköy’de güzel bir kapımız hizmete girecek yakın zamanda. Ancak sadece modernizasyonun hayata geçmemesi gerekiyor. Bu modernizasyon elbette ki çok önemlidir ancak Kapıköy’de serbest ticaret bölgeleri ve lojistik merkezi kurulması gerekiyor. Sınır ticaretinin serbest hale gelmesi gerekiyor ki burada Van’a 3-5 bin yıl önceki ticaret potansiyeline ulaşabilsin. Başbakandan bu anlamda Van’ın marka şehir olabilmesi için altyapı yatırımlarının tamamlanması. Yaz, kış ve inanç turizmle ilgili yatırım altyapılarının tamamlanması gerekiyor. Bunların yapılmasını biz ilk etapta başbakana bunları iletebiliriz.” İfade etti.

 

BOZKURT: CİDDİ YATIRIM SÖZLERİ ALDIK

Bozkurt Van sorunlarının yanı sıra sanayicilerin sorunlarıyla ilgili de gazetemize açıklamalarda bulundu. Bozkurt ilk olarak cazibe merkezleri ile ilgili şunları söyledi: “4 Eylül’de Başbakanımız Binali Yıldırım’ın Cazibe Merkezleri için destekleri açıkladığında biz bu desteklerden dolayı heyecanlandık ve her zamanda destek sunduk. Medya kuruluşlarına bir araya geldiğimizde bunun tarihi bir teşvik olduğunu söyledik ve çeşitlik çağrılarda bulunduk. Bütün kurumlarımız ile birlikte yapmış olduğumuz lobiler ve girişimler neticesinde Van’a çok ciddi yatırım sözleri aldık. Bu yatırımcılar ile birlikte yatırım programları hazırladık. Bu anlamda muazzam bir teşvik paketi var. Gerek inşaatta gerekse de malzeme konusunda ciddi destekler var.”

 

YENİYİ DESTEKLEYİN, MEVCUDU KORUYUN

Mevcut yatırımların korunması gerektiğini söyleyen Bozkurt, “Bizim burada talebimiz mevcudun biraz daha korunmasıdır. Yani yerelin ihtiyaçlarının biraz daha göz önünde bulundurularak bu projenin şekillendirilmesi ve birlikte güçlendirilmesiydi. Burada gördüğümüz kadarıyla ölçek kriteri getirilmiş. 2 milyon bir kriter getirilmiş. Mevcut yatırımcılar bundan bizim istediğimiz kadar faydalanamadı. Ancak yine bakanlık ile yaptığımız görüşmelerde bunun esnek olduğunu ve esnete bilineceği ve gözden geçirilebileceği söylendi.” Şeklinde konuştu.

 

“FAİZSİZ İŞLETME KREDİSİ VERİLMELİ”

Sanayiciler olarak faizsiz işletme kredisi taleplerinin olduğunu söyleyen Bozkurt şunları ifade etti: “Bizim sanayiciler olarak talebimiz neydi? Daha çok faizsiz işletme kredisi desteğiydi. 10 yıla yayılan ve 500 binle başlayan faizsiz işletme kredisi desteğiydi. Bunun yanında alım garantisi çok önemliydi. Van’da TSE bünyesinde üretilen ürünlerin cazibe merkezleri kapsamında alım programları kapsamında kamu garantisi güvencesine alınmasıdır. Van’ın sanayisinin ayağa kalkması için bu önemlidir.”

 

“REKABET EDEMEME SORUNUMUZ VAR”

Zor bir coğrafyada yaşadıklarını dile getiren Bozkurt, “İklimi sert olan bir bölgede yaşıyoruz. Bu birçok açından avantaj olduğu gibi sanayi açısından da dezavantajları var. Biz 100 TL’lik gider maliyetimizi 8 aya bölerken, bizim yanı başımızda yer alan komşularımız Gaziantep, Kayseri, Batman, Diyarbakır illeri ise giderlerini 12 aya bölüyorlar. Böyle baktığınızda neredeyse yüzde 50’ye yakın bir rekabet edememe sorunu var. Bu eşit olmayan rekabet koşullarında her tarafın iklimini aynı yapacağımıza göre eşit koşullarda üretilemeyen ürünlerden eşit şekilde vergi ve SSK alınmasının bir adaletsizlik yarattığını görebiliyoruz. Bunun da sanayi açısından önemli bir dezavantaj olduğunu göre bilmekteyiz.” Dedi.

 

BOZKURT: REKABET FIRSATI VERİLMELİ

Van’ın önemli yer altı ve yer üstü kaynaklarının olduğuna değinen Bozkurt şunları dile getirdi: “Bunu katma değer ürüne dönüştürmemiz için rekabet fırsatı verilmesi gerekiyor. Bu olmadığı zaman ne yazık i bu zengin kaynaklar katma değer ürünlere dönüştürülemiyor. Benim ürünümü vatandaş alıyor 30 TL’ye satıyor ama diğer taraftan bir İphone üretiliyor 4 bin liraya satılıyor. Bu kadar büyük bir fark var. Biraz rekabet gücü kazandırılırsan benim bölgemde de bu tür girişimcilerin olduğunu ben inanıyorum. Üniversitemizde de böyle bir çabanın olduğunu ve projelerin ortaya çıkarılması için çalışmalar yapıldığını biliyorum. Projeci bir eğitim anlayışı ile yola çıkılması gerektiğini bende rektörümüze söyledim.”

 

“VAN HAK ETTİĞİ NOKTADA DEĞİL”

Bozkurt son olarak, “Bütün bu altyapı sorunlarımız giderildiğinde ben Van’ın tarihsel misyonunda, çevredeki hiçbir ille kıyaslanmayacak bir il potansiyeli olduğuna inanıyorum. Van, Bursa, İstanbul, Kocaeli ile yarışırız. Çünkü tarihsel misyon bunu gösteriyor. Bugün Van hak ettiği noktada değil. Ancak bugün hükümetimizin ilgilisi de çok yüksek. STK’larda ne olmasının çok iyi farkındalar. Umuyorum ki bu tür yatırımlar bir çözüme kavuşacaktır. Bu sayede Van’da istediği yerine gelecektir.” İfadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL

Editör: TE Bilisim