Van büyükşehir ve ilçelerle ilgili daha önce gündeme gelen taşınmazların devri ile ilgili tartışmalara Saray ilçesi de eklendi. Van Büyükşehir Belediyesi’nin yargıya taşıyacağını açıkladığı ve önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapması beklenen taşınmaz devriyle ilgili problemler her geçen gün büyürken, önceki gün bir açıklama ile belediye binalarının bile bulunmadığını açıklayan BDP Saray Belediye Eş Başkanı Zilan Aldatmaz’ın açıklamasından sonra Kemal Aktaş da konuyu İçişleri Bakanlığına taşıdı.

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, seçimden bu yana tartışılan Devir Tasviye Kurumu’nun il ve ilçelerde yaptığı devir işlemleri ile ilgili konuyu meclise taşıdı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya en son gündeme gelen Saray özelindeki devir işlemlerini soran milletvekili Aktaş, seçimden hemen sonra ildeki hizmet binalarının farklı kurumlara tahsis edildiğini ve belediyenin hizmet binasının olmadığını belirtti. Aktaş önergesinde konu ile ilgili olarak; “Son günlerde Saray ilçe Kaymakamlığının uygulamalarıyla ilgili haberler gerek ulusal basında gerekse de, Van yerel basınında sıkça yer almaktadır. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra İlçe belediyesinin el değiştirmesinden sonra; kaymakamlığın adeta ilçe halkını cezalandırıcı uygulamalara imza attığı iddia edilmektedir. Öyle ki; seçimden sadece 4 gün sonra İl Özel İdaresine ait olan ve 6360 sayılı yerel yönetimler kanununa göre belediyeye devredilmesi gereken binayı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı’na devretmiştir. Yine aynı kanun kapsamında yerel yönetime devri gereken Kapıköy Sınır Kapısının işletme gelirleri İl Gümrük Müdürlüğüne devredilmiştir. Sınır kapısında bulunan tek işletme olan lokanta mühürlenmiştir.” Sözlerine yer verdi.

SİYASİ BİR KARAR MI?

Konuyla ilgili Bakan Ala’ya sunduğu soru önergesinde yapılan bu devirlerin BDP’ye karşı bir ayrımcı uygulama olup olmadığını soran Aktaş, ayrıca sorularla konuyu TBMM’ye taşımış oldu; “Saray kaymakamlığının 6360 sayılı kanuna aykırı devir işlemlerinden haberdar mısınız? Başka hangi il ve ilçelerde benzer devir işlemleri gerçekleştirilmiştir? Kısıtlı bir mekânda hizmet üretmeye çalışan Saray Belediyesi’ ne devredilmesi gereken İl Özel İdaresine Ait binanın başka bir kuruma devredilmesinin nedeni nedir? Saray ilçesi Kapıköy sınır kapısının işletme gelirlerinin İl Gümrük Müdürlüğüne devredilmesi kararı bakanlığınızın bilgisi dâhilinde mi alınmıştır? Değilse kaymakamlık bu kararı hangi kamu yararını gözeterek almıştır? Saray kaymakamlığının sayılan uygulamalarının yerel seçimlerin hemen ertesine rastlaması bir tesadüf müdür? Yoksa belediyeyi kazanan siyasi partiye karşı ayrımcı bir uygulama mıdır? Çoğu vatandaşın tek geçim kaynağının sınır ticareti olan Saray ilçe halkının yasal yollardan sınır ticareti yapmasını zorlaştıran uygulamaların amacı nedir? Saray ilçe kaymakamlığının vatandaşın tepkisine yol açan uygulamalarıyla ilgili açmış olduğunuz bir soruşturma var mıdır? Yoksa açmayı düşünüyor musunuz? Saray ilçe kaymakamlığının ilçe halkının Sosyo-ekonomik durumunu geliştirmeye yönelik yürüttüğü kaç adet projesi vardır? Projeler için ayrılan ödenek miktarları ne kadardır? İlçenin önemli ticaret alanı olan Kapıköy sınır kapısının yöre insanının yasal yollardan ticaret yapmasına uygun hale getirilmesi için kaymakamlığın aldığı tedbirler nelerdir?”

Editör: TE Bilisim