Van’da son yıllarda baş gösteren para karşılığı işe alma ve bu yönde vaatlerle vurgun yapma vakaları katlanarak artmaya devam ediyor. Kentin sayısı her geçen gün artan işsizleri ellerinde dosyalar ile kurum kurum gezip “İşe ihtiyacım var ” diye çırpınıyor. İŞ-KUR bünyesinde, taşeron firmalar, temizlik ve güvenlik firmaları ile bir kazanç kapısı arayan vatandaşların bu mağduriyeti ise birileri için adata fırsata dönüştü. Son yıllarda tüm kurum ve kuruluşlara para karşılığı adam alma alışkanlığı dolandırıcıları da harekete geçirdi. Özellikle siyasi bir furya olarak başlayan bu durumu fırsat bilen uyanıklar bir ‘umut’ işe girmek için elinde avucunda ne varsa vermeye hazır olan vatandaşların korkulu rüyası oldu. Özellikle kurumlarda kadrolu iş satma vaatleri her geçen gün artarken Van İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki skandal ‘pes’ dedirtti!

 

Son yıllarda artan para karşılığı işe alma vakalarının sonuncusu da Van’ın sağlığında vuku buldu! Van Sağlık İl Müdürlüğünde çalışan ve temizlik şirketi elemanı olan H.A hiçbir vasfı bulunmamasına rağmen Vali yardımcısı ile Sağlık İl Müdürlüğünün imzasını kullanarak sahte evrak düzenledi. H.A ayrıca ambulans şoförü alımlarında kendilerini işe alacağını söylediği yaklaşık 10 kişiden toplamda 30 bin lira aldıktan sonra kayıplara karıştı. Parayı H.A’ya kaptıranların şikayeti üzerine olaya el koyan polis ekipleri önceki gün H.A’yı gözaltına aldı.

 

BU GÜCÜ KİMDEN ALDILAR?

İl Sağlık müdürlüğünde temizlik şirketi elemanı olarak çalışan H.A geçtiğimiz ay sağlık müdürlüğüne şoför alınacağını duydu. H.A bunun üzerine birçok kişiye kendilerini işe alacağını söyledi. Kendisiyle iletişim kuran yaklaşık 10 kişiye ‘sizleri işe alacağım ama karşılığında belli bir miktar para ödemelisiniz’ dedi. Bu teklifi kabul eden mağdurlar H.A’nın bir miktarı peşin, diğer miktarı ise işe başladıklarında ödeme teklifini kabul etti. Bunun üzerine gerekli işlemleri başlatan H.A sahte evrak düzenleyerek, yaklaşık 10 kişiden 30 bin lira para topladı.

 

İŞE BAŞLAMAK İÇİN GİTTİLER…

Mağdurlardan paraları alan H.A, Sağlıktan sorumlu olmamasına rağmen bir vali yardımcısı ile İl Sağlık Müdürlüğünün adına düzenlenmiş ve imzalarının bulunduğu 4 sayfalık işe alım belgesi hazırladı. İşe alım belgelerini vali yardımcısı ile Sağlık müdürlüğü imzasıyla hazırlayan H.A, ardından bu evrakları tek tek mağdurlarla görüşerek kendilerine verdi. Bir süre işe başlamayı bekleyen mağdurlar, haber gelmeyince Sağlık Müdürlüğünün kapısına dayandı. Yaklaşık 15 gün önce Sağlık müdürlüğüne giden mağdurlar iş başı yapmak istedi. Durumdan haberi olmayan Sağlık müdürlüğü yetkilileri neye uğradıklarını şaşırdı ve durumu sağlık Müdürüne iletti.

 

MAĞDURLAR: KANDIRILDIK!

Ne olduysa bundan sonra oldu. Durumdan habersiz olduklarını ifade eden İl Sağlık müdürlüğü yetkilileri durumu Van Emniyet Müdürlüğü Asayiş şube müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Sağlık müdürlüğüne gelen polis ekipleri mağdurları ifadelerini almak üzere asayiş şube müdürlüğüne götürdü. Mağdurlar burada verdikleri ifadelerde, H.A’nın işe alınma vaadiyle kendilerini kandırdığını ve mağdur olduklarını söyledi. Kendilerinden bir miktar işe başlamadan, diğer geri kalanı ise işe başladıklarında olmak üzere para alındığını söyleyen mağdurlar, evraklarda vali yardımcısı ile Sağlık müdürlüğü imzasının olduğunu belirtti.

 

ÖNCEKİ GÜN GÖZALTINA ALINDI

Mağdurlar ifadelerinde, ayrıca kendilerine H.A tarafından vali yardımcısı ve Sağlık müdürlüğünün imzasının yer aldığı çok sayıda evrakın da verildiğini söyleyerek, H.A hakkında şikayetçi olduklarını belirtti. Bunun üzerine harekete geçen Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, H.A’nın yakalanması için çalışma başlattı. Yaklaşık 1 haftadır kendisinden haber alınamayan H.A önceki gün polis ekiplerinin düzenlemiş olduğu başarılı bir operasyonla gözaltına alındı. Gözaltına alınan H.A, ifadesi alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube müdürlüğüne götürüldü.

 

VALİ YARDIMCISI VE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNÜN İMZASINI KULLANDI!

H.A, ifadesinde tüm suçlamaları kabul ederken, pişman olduğunu söyledi. H.A, verdiği ifadelerde, “Ambulans şoförü alınacağını duydum. Bunun üzerine böyle bir işe kalkıştım. Evet doğrudur, ismini verdiğim kişilerden bir miktarını işe başlanmadan diğer geri kalanını ise iş bitiminde almak üzere para aldım. Bu kişilerin işe başlaması için düzenlenen evrakları da imzalarıyla birlikte ben düzenledim. Mağdurlardan aldığım paraları da Van ve Erciş’te harcadım. Bu durumdan çok pişmanım.” Dedi.

 

İTİRAF ETTİ AMA MAHKEMECE SERBEST BIRAKILDI!

İfadesi alınan H.A, polis ekipleri eşliğinde savcılığa çıkarıldı. Savcılık ifadesinin ardından mahkemeye sevk edilen H.A, mahkeme tarafından denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Ayrıca H.A’nın daha önceki sağlık müdürü Dr. Bilal Acar döneminde de buna benzer bir olaya karıştığı ve mağdurlardan 80 bin lira para toplayarak kayıplara karıştığı öğrenildi. Bu durum karşısında sessiz kalan dönemin İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar ve yetkililer, olayın kimseye yansıtmadan üzerinin kapattığı iddia ediliyor.

 

NEDEN TUTUKLANMADI?

Sadece sağlık il müdürlüğünde değil son yıllarda birçok kurumda parayla ‘iş satma’ vakaları artarken, bu durum son dönemlerde sıkça yaşanmaya başladı. Piyasada para karşılığı iş aracılığı yapan siyasetçisi, bürokratı, amiri ve aracıları 5 kuruşa ihtiyacı olan insanlardan binlerce lira toplamayı alışkanlık haline getirirken özellikle taşeron işçi çalıştırma konusu bu durumun en çok önünü açan sektör oldu. Başta taşeronlar olmak üzere kamuoyunda ‘kadrolu’ olarak nitelendirilen işler için 50 bin TL’ye varacak miktarlarda adeta iş satılır hale gelirken, İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki bu olay tüm ayrıntıları ile bilinmesine rağmen şüpheli isimlerle ilgili bir adım atılmadı. Üstelik artan bu sahte imza ile işe alma vakalarına karşı bu olayın gündeme geldiği gün Valilik de açıklama yaparak adeta kendi adlarına imzalar atıldığını doğruladı. 

 

VALİLİKTEN DOLANDIRICILIK AÇIKLAMASI

Sağlıktaki bu skandal ile ilgili ayrıntılar Şehrivan’a yansıdığı gün bir açıklama da Valilikten geldi. Van valiliği ise konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, vatandaşların, suç şebekelerinin bir dolandırıcılık şekli olarak kullandıkları taleplere kesinlikle itibar etmemeleri ve anında polise başvurmalarını istedi. Valilik yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İlimizde son günlerde Sayın Valimizin ve Vali Yardımcılarımızın adını veya makamlarını kullanarak, art niyetli kişiler tarafından telefonla aranan vatandaşlarımızdan para veya belli bir amaca matuf hesaba para yatırılmasının talep edildiği şeklinde Valiliğimizce duyumlar alınmaktadır. Vatandaşlarımızın, suç şebekelerinin bir dolandırıcılık şekli olarak kullandıkları bu tür taleplere kesinlikle itibar etmemelerini ve anında polise başvurmalarını önemle rica ederiz.” 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim