Çözüm süreci ile ‘barış’ en çok ‘ölüm’ kelimesinin ise en az kullanılmasının umudulduğu bu topraklarda insanlar toplumsal barışı beklerken, kişiler arası barışa kurşun sıkmaya devam ediyor. Daha düne kadar barut kokularıyla dolu dağlarda barış rüzgarları eserken ‘büyükşehir, modern şehir, örnek şehir’ dediğimiz Van’ın caddelerinde insanlar öfkeyle birbirlerinin canına kıymaya devam ediyor. Dağlarda susan silahlar şehrin göbeğinde yankılanıyor, aynı topraklarda düşman gibi yaşayanlar ‘sünnettir’ diye taşıdığı bıçağı ile komşusunun canına geride bırakacaklarını düşünmeden kıyabiliyor. Birileri şehrin göbeğinde, Cumhuriyet Caddesi’nde üzerine su sıçradı diye adam bıçaklarken birileri de ‘dünya malı dünyada kalır’ sözünden çok uzaklara gitmişçesine arazi meselesinden aile katliamı yaratıyor. Hal böyle olunca da insan canına gözünü kırpmadan kıyanların  haberini yapmak biz gazetecilere kalıyor. Her ne kadar amaç toplumu bilgilendirmek olsa da biz gazeteciler de böylesi haberleri verdiğimiz için utanıyoruz…

Barış ve çözüm kelimelerinin sıkça kullanıldığı şu günlerde yürekler bir taraftan barışın sağlanması umutları ile çarparken bir taraftan da kardeş kurşunu, hemşeri bıçağı ile kanamaya devam ediyor. Barışa en çok hasret kalan topraklarda son zamanlarda yaşanan cinayetler, yaralamalar insanları ürpertiyor. En ufak tartışmada silahına, bıçağına sarılanlar gözünü kırpmadan bir cana kıyabiliyor. Geride ise göz yaşlı aileler kalıyor…

 

Bu acı olaylardan birisi de önceki gün Cumhuriyet Caddesi’nde yaşandı. Meydana kavgada kalbinden bıçak darbesi alan şahıs hayatını kaybetti. Henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı M.D. ile kimliği henüz tespit edilemeyen kişiler arasında tartışma çıktı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonucu M.D. kalbinden aldığı bıçak darbesi ile ağır yaralandı. M.D., çevredeki vatandaşları tarafından kaldırıldığı özel bir hastanede yapılın tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü başlatıldığı belirtildi.

BU İDDİA ÜRPERTTİ

Öte yandan kesin olmamakla birlikte Van’ın tanınmış isimlerinden olan M.D’nin Cumhuriyet Caddesi’nde kendisine ait olan dükkanının camını yıkarken, üzerine su sıçrayan bir şahıs tarafından öldürüldüğü belirtiliyor. Doğruluğu kanıtlanmamış verilere göre, üzerine su sıçrayan şahıs ile M.D. arasında uzun süren tartışmaların sonu kanlı bitiyor.

BİZE NELER OLUYOR?

Van’da M.D.’nin talihsiz ölümü konuşulurken, bir o kadar vahim haber de dün sabah saatlerinde yine Doğu’nun talihsiz topraklarından, Muş’un Bulanık ilçesinden geldi. Muş'un Bulanık ilçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle akraba olduğu belirtilen iki aile arasında çıkan silahlı kavgada, ilk belirlemelere göre 7 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

ARAZİNİZ BATSIN!

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Eskiyol köyü Aşağı ve Yukarı Bayramlı mezralarında yaşayan ve akraba oldukları belirtilen Dost ile Kundo aileleri arasında, arazi anlaşmazlığı nedeniyle başlayan tartışma, silahlı kavgaya dönüştü. Kavgada, ilk belirlemelere göre Bahattin, Nusrettin, Barış ve İbrahim Dost ile Fehim ve Gıyasettin Kundo hayatını kaybetti, Fethullah, Mehmet, Talha Dost ile Sinan ve Halit Kundo yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Muş ve Bulanık devlet hasatanelerine kaldırılarak tedavi altına alınırken, ölü ve yaralı sayısının artabileceği öğrenildi. Bulanık Kaymakamı Ferit Görükmez, yaptığı açıklamada, arazi anlaşmazlığı nedeniyle akraba iki aile arasında çıkan kavganın ardından güvenlik güçlerinin her iki mezrada yoğun önlem aldığını belirtti. Görükmez, kavgada 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin de yaralandığını açıkladı. Görükmez "Kavganın olduğu bölgede gerekli önlemlerimizi aldık. Bir daha bu tür hadiselerin yaşanmamasını diliyorum" dedi.

Editör: TE Bilisim