Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) tarafından KESK binasında düzenlenen açıklamada Mısır ve Suriye’deki katliamlar kınandı. Sendika binasında yapılan basın açıklamasına İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, KESK dönem Sözcüsü Yılmaz Berki ve Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Genel Başkanı Lokman Özdemir katıldı.

Açıklamayı DİVES genel Başkanı Lokman Özdemir okudu. Özdemir yaptığı açıklamada Dünya tarihinde her zaman savaşların yaşandığını ancak her savaşında sonunun barış olduğunu söyleyerek, savaşların sadece ölüm ve gözyaşı demek olduğunu belirtti.

 

KİMYASALLAR KULLANILMAYA BAŞLANDI

 

Özdemir, ”Dünyada geçmişten günümüze kadar savaşlar her zaman olmuştur. Ama her savaşın sonu barıştır. Savaş ölüm ve gözyaşı demektir. Barış ise huzur ve yaşam demektir. Barışa destek vermek insani, ahlaki ve vicdani bir görevdir. Tüm sorunlar barış ve diyalog yolu ile çözülürse İnsanlar arasında kolay kolay savaş olmaz. Eski savaşlarda bu kadar can kaybı yaşanmıyordu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ağır silahlar, atom bombası ve kimyasal silahlar kullanılmaya başladı ve bu nedenle çok daha fazla sayıda insan yaşamını yitiriyor. Birçok kişi sakat kalıyor. Doğa tahrip oluyor. Canlı varlıklar yok oluyor. Savaşın da kuralı olur. Savaşta kadınları, çocukları, ihtiyarları ve hastaları öldürmek haramdır-günahtır. Veya savaşta öldürülen insanların cenazelerini parçalamak vahşettir. Vahşete karşı hiç kimse sesiz kalmamalı.” Dedi.

 

YAŞANAN HER SAVAŞ İNSANLIK İÇİN BÜYÜK KAYIPTIR

 

‘Savaşa karşı çıkmanın her insanın, her inancın ve her Müslüman'ın görevi olduğunu ifade eden Özdemir, “Ne yazık ki; yıllardır ülkemizde ve Orta Doğu'da savaş devam etmektedir. Savaş kendiliğinde durmaz. ‘Dur!’ deme zamanı gelmiştir. Başkaları bizi barıştırmaz. İslam dini barış dinidir diyoruz ama barış için çalışmıyoruz. Herkes kendi barışını sağlamalıdır. Kapitalist ve emperyalist güçler gelip bizi barıştıramazlar. Savaşı körükleyen Amerika, İsrail, İngiltere, Fransa ve diğer bazı güçlerdir. Savaş sonlanırsa silahları kime satacaklar. Müslümanlar ve Orta Doğu halkları bu oyuna gelmemelidir. Yaşanan her savaş insanlık için büyük kayıptır. İslam dini diyor ki; eğer iki grup veya iki halk savaşırsa onları barıştırın. Diğer bir taraf savaşta ısrar ederse hepiniz onlarla savaşın. Barışı kabul edinceye kadar onlarla savaşın ve adaleti titizlikle riayet edin diyor. Hani Müslümanların barış grubu. İslam dini sadece bazı ibadetlerden ibaret değil. Her gün insanlar öldürüyor, katlediliyor; sessizlik devam ediyor.” Dedi.

 

HERKESİN YAŞAMA HAKKI VARDIR

 

İnsanları barıştırmanın kolay olmadığını söyleyen Özdemir, “Barış savaştan daha zordur. Aile kavgası, mahalle kavgası, köylü kavgası, olduğunda onları barıştırmak bazen yıllarca zaman alır. Halkların barışını sağlamak daha da zordur. Herkes barışa destek sağlamazsa, barış geç olur. Geç barış halklara Daha fazla zarar verir. Hiçbir insan inancı, dili, kültürü için öldürülmemelidir. Hrant Dink Ermeni olduğu için katledildi. İnancı ne olursa olsun herkesin yaşama hakkı var. (SAV) insanlara farklı davransaydı bir insan bile Müslüman olamazdı. Hz Muhammed de savaştı. Ama savaşta kadınları, çocukları ihtiyarları hastaları ve ibadet halinde olan insanları öldürmedi. Şimdiki Müslümanların haline bakın kadın çoluk çocuk demeden öldürülüyor ve kendisi İslam örgütü olarak bilinen el Nusra bir halkın katliamına helal kılıyor, bunların İslam ile hiçbir alakaları yoktur.” Dedi.

 

MÜSLÜMANLAR BARIŞ DAVETİNE UYMUYOR

 

Hz. Muhammed'in (SAV) vefatında sonra bazı savaşların yaşandığını söyleyen Özdemir, “Bu savaşlarda bazı kişiler İslam'a uygun olmayan tarzda savaştılar. Bunları İslam'a mal etmek doğru değildir. Her halkın savaşında çete grupları olmuştur; önemli olan çeteleri tasfiye etmektir ve çetelere karşı mücadele etmektir. İslam dini Müslümanları barışa davet ediyor. Ama Müslümanlar barış davetine uymuyor ve barış davetine sesiz kalmaktadır. Yirmi iki tane Arap ulus devleti var katliamlara sesiz kalıyor vicdanen hiç rahatsız olmuyorlar. Buradan Arap ülkelerine sesleniyorum oyununa gelmeyin. Bir gün sizin de bu ülkeler gibi sonunuz gelebilir” şeklinde konuştu. 


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim