ŞEHRİVAN HABER-ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAKAN İZGİ-  222 Günlük görev süresi içerisinde yapmış oldukları çalışmaları kamuoyuna duyuran Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, 6 ay gibi bir sürede hayata geçirilen önemli çalışmaları anlattı. Edremit’te büyük bir değişim-dönüşüm yaratacak projelerin de müjdesini veren Say, Edremit-YYÜ arası ulaşım, Edremit’e teleferik, spor köyü, Menua Yürüyüş yolu gibi heyecanlandıran projelerin de müjdesini verdi.

Daha önceden yapmış olduğu açıklamalar ile basınla belli periyotlarla bir araya gelerek yapılan çalışmaları kamuoyuna açıklayacağını belirten Edremit Belediye Başkanı Say, dün gerçekleştirilen bir toplantı ile bu sözünü hayata geçirdi. Yaklaşık 6 aylık süreçte gerçekleştirilen birbirinden farklı çalışmaları paylaşıp hayata geçirilecek projelerin de müjdesini verdi. Seçim döneminden itibaren iddialı projeleriyle belediyeler arasında öne çıkan bir imaj sergileyen Başkan Say bu projelerle iddiasını sürdüğünü göstermiş oldu. Teleferikten, spor köyüne; ‘Menua Yürüyüş Yolu’ndan Edremit ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni birbirine bağlayacak projelere kadar birçok müjdeyi veren Say adeta yapılacak çalışmaların teminatı olarak da 222 günlük görev süresi içerisinde yapılanları işaret etti. Van’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk açıklamalarından bu yana uzun bir süredir beklediği ‘Millet Kıraathanesi’ ile ilgili de müjdeyi veren Başkan Say ayrıca Edremit TOKİ Kavşağı’nda yapılacak olan ve söz konusu bölgeye bambaşka bir görünüm kazandıracak olan o projenin yanında daha birçok konuda Edremit’i uçuracak projelerin sinyallerini yaktı. Say, son olarak kendilerinin de dahil olduğu Çevre Yolu sürecinin de bitmesi ile hem Edremit’in hem de Van’ın çok büyük bir rahatlama ve değişime kavuşacağını söyledi.

EDREMİT’TE YENİ YOLLAR VE YEŞİL ALANLAR OLUŞTU

222 günlük süre içerisinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmalardan yolan yol yapımı ve Bölge Hastanesi içerisinde oluşturmuş oldukları ağaçlandırma çalışmalarına değinen Say “31 Mart 2019 tarihinden sonra geçen 7 aylık (222 Günlük) görev süresince insan odaklı bir hizmet anlayışı ile belediyemizin maddi imkânları ölçüsünde, Edremit İlçesinde kültürel ve sosyal belediyecilik ilkesi kapsamında, başta alt yapı ve üst yapı olmak üzere sosyal donatı alanları, park tadilatları, sosyal ve sportif faaliyetlere destekler verilmiş ve insani yardımlar noktasında da vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için tüm imkânlarımız seferber edilmiştir.

EN BÜYÜK YATIRIMLARDAN BİRİSİ YEŞİLE

Göreve geldiğimiz bugün itibari ile 222 günde 13 kilometre asfalt, 80 kilometre stabilize yol, 9 kilometre yeni yol açma, 20 bin metrekare asfalt/parke yama, 2 kilometre drenaj hattı, 5 okulun bakım onarımı ve 600 metre bordür/oluk yapımı (yeni, tadilat) yaptık. 23 bin adet yeni ağaç dikimi, 14 bin metrekare yeni çim alanı tesis ettik. 6,5 kilometre yeni basınçlı sulama suyu hattı tesis edilirken, Bölge Hastanesi civarında 20 bin metrekare alana ilk kent ormanımızı oluşturduk. 2 adet yeni oyun grubu kurulumu gerçekleştirilirken, 235 bin metrekare çim biçimi ve gübreleme yapılmıştır. 304 adet kamelya/oyun grubu ve bank onarımı gerçekleştirilirken, 30 bin metrekare alanda yeni bahçe toprağı serimi yapılmıştır. Ayrıca Maliye kampımıza 2 adet yeni çeşme yapılarak, hizmete açılmıştır.” İfadelerini kullandı.

DAHA TEMİZ BİR EDREMİT İÇİN DE ÇALIŞMALAR YAPILDI

Temizlik hizmetleri kapsamında yürüttükleri çalışmalardan da söz eden Say çöp toplama hizmetleri ile birlikte, toplu yaşam alanlarındaki temizlik hizmetleri, yine belediye eliyle kaçak yapılarla mücadele, inşaat ruhsatları gibi konularda yapılan çalışmalara da değindi. Hijyen konusunda da iş yerlerinde aralıksız denetlemeler yapıldığını söyleyen Say, geri dönüşüm konusunda da kurumlarla işbirlikleri yaptıklarını söyledi. Say, Edremit’in araç filosunun da hızla genişlediğini söyleyerek aynı zamanda Eski ve Yeni TOKİ yol ayrımında ışıklı kavşak düzenlemesi gerçekleştirildiğini söyledi.

ALTYAPISIZ MAHALLE KALMAYACAK

1972'de kurulan Edremit Belediyesinin o günden bugüne kadar devam eden altyapı sorununun çözüldüğü müjdesini veren Başkan Say, “Şu anda Ankara'da bu işin ihalesi yapılıyor. İnşallah yakın zamanda kazma vurup başlayacağız. Bu ihale ile birlikte inşallah Edremit'te altyapısı olmayan bir mahallemiz kalmayacak ve en önemlisi Van Gölü’nün korunması ile ilgili de adımları attık. İnşallah 2020 yılı içerisinde bunun da müjdesini vereceğiz. Yine Van Büyükşehir Belediyesince yürütülen İleri Biyolojik Arıtma Tesisi de son hızla devam ediyor. Bu iki alt yapı yatırımı ile kirlenme miktarı yüzde 90’ı aşan bir oranda azalacaktır. Bu da Van’ımız için 30-40 yıllık devam eden bir sıkıntının çözüleceğinin bir müjdesidir.

SAHİL BANDI YENİ YATIRIMLARLA GÜZELLEŞTİ

Sahil bandında gerçekleştirilen çalışmalardan ve atık projelerinden söz eden Say, bu konuda gerçekleştirilen çalışmaları ise şu şekilde özetledi: “Sahil Bandı ilçemizin göz bebeği. Burası halkımız tarafından çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Semaver, mangal, tüp ve nargile yakanlar uyarılıyor. Güvenlik önlemleri alınarak dilenci ve seyyarlara müsaade edilmiyor. Görülen kirlilikler ve zarar verilen bank, kauçuk, zemin tahtalar, oyun ve spor alanları ve kırılan bordür taşları onarılması vb. işler aksatılmadan yapılıyor. Ayrıca sezon boyunca yeşil alanların gübreleme, budama, biçim ve bakımları yoğun bir şekilde yapıldı. Halkın ihtiyaçları doğrultusunda sahil bandına 2 adet yeni WC ve büfe inşa ettik.” Say, bunun dışında da düzenlemelerin ve yeni eklemelerin de sürdüğünü söyledi.

SOKAK HAYVANLARI DA UNUTULMADI

Say, Sokak hayvanları ile ilgili yürüttükleri çalışmaları ve zabıta ekipleri tarafından yürütülen denetlemelerden ise şu şekilde söz etti: “Yeni olarak sokak hayvanları için ambulans hizmetine başladık. Atık yemek ve bayat ekmekleri ekonomiye kazandırmak ve sokak hayvanlarını beslemek üzere çalışmaları başlattık.”

SOSYAL FAALİYETLER DE HIZ KESMEDİ

Görev süresi içerisinde gerçekleştirmiş oldukları sosyal projelerden söz eden Say, Belediye eliyle turistik işletmelerin özel olarak denetlendiğinin de altını çizdi. Say, “Edremit Belediyesinde doğan her bir çocuk ve depremde ölen yurttaşlarımız için bir fidan dikerek Bölge hastanesinde bir kent ormanı kurduk.” Dedi. Belediyenin sponsor olup katkı sunduğu bir çok etkinlikten de söz eden Say, ayrıca, “10. Van Denizi Su Sporları Festivali kapsamında Serbest Dalış Dalında Dünya Rekortmeni olan milli sporcumuz Şahika Ercümen tarafından Van Gölü’müzün korunmasına dikkat çekmek için Edremit'te dalış gerçekleştirdik. Edremit Kent Meydanı’nda Turizm Danışma ofisimizi açtık. Meydanda müzik etkinlikleri düzenledik.” Diye konuştu. Başkan Say, Edremit’te gençlik konseyi kurmak için de çalışmalarının sürdüğünü de belirtti. Say, spor takımlarına destek, öğrencileri ağırlama, turnuvalar gibi diğer etkinliklerden de söz ederek, öğrencileri yakında tamamlanacak olan Planetaryuma davet etmeyi de ihmal etmedi.

İŞTE YENİ EDREMİT’İN YENİ PROJELER… İLK PROJE MENUA YÜRÜYÜŞ YOLU

Programın kalan kısmında yapılacak çalışmalardan ve projelerden söz eden ardından da projelerine geçerek bundan sonraki süreçte yapacakları çalışmaların detaylarını paylaştı. Say, “Birinci projemiz bisiklet turu ile tanıtmış olduğumuz ‘Menua Yürüyüş Yolu’dur. Şu anda üzerinde bulunmuş olduğumuz yer Kız Kalesi 2800 yıl önce Urartuların yaşadığı ve tarihe beşiklik eden bir yerin üzerindeyiz. Biz bu anlamda Edremit’i yürüdükçe her köşesinin tarih dolu olduğunu gördük. Şamran Kanalı üzerinde hem Şamran Kanalı’nı ıslah etme hem de bunu turizme kazandırma anlamında; bir tarafı Kültür Bakanlığı’nı, bir tarafı Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ve bir kısmı ile de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ilgilendiren bir projedir bu. Hatta bu projeye Gürpınar Belediyesi’ni katmak istiyoruz. Hayrullah Başkanımız ile de görüştük ve Kültür Bakan Yardımcımızı bu anlamda ziyaret ettik. Projeye sıcak baktılar ilk etapta bizim kesinleşen ilk projemiz yürüyüş yolu projesidir. Bunu Doğu Anadolu İdaresi ile hali hazırda yürütüyoruz. Ama bu sadece yürüyüş güzergâhı projesiydi. Biz bununla birlikte dinlenme alanları, kamp alanlarını içeren kompleks bir proje yapmayı düşünüyoruz bu uzun soluklu bir proje zamanı geldikçe ve yeni gelişmeler oldukça tekrar bilgilendirmeler yapacağız.”

“VAN MİLLET KIRAATHANESİNE KAVUŞACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla hayata birçok şehirde geçen millet kıraathanelerinin Van’da kurulacak ilk binasından bahseden Say müjdeyi şu şekilde verdi: “Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle son zamanlarda vurgu yaptığı Van’ımız için bir ilk olacak millet kıraathanesinin ihalesi yapıldı şu anda inşaatı yapılıyor. Edremit Kent Meydanı’nda yakın bir zamanda inşallah tabelası da asılacak. Van’ımızın ve Edremit’in ilk millet kıraathanesi olmakla birlikte üst katında da Edremit Belediyesi olarak Kadın ve Çocuk Merkezi’ni kuracağız.”

“TOKİ KAVŞAĞI YENİ BİR HAL ALACAK”

TOKİ Kavşağı ile ilgili de bir proje hazırladıklarını belirten Say o projeden ise şu şekilde bahsetti: “TOKİ Kavşağı olarak bilinen noktada ise sebzecilerin rastgele yer aldığı bir nokta vardı. Biz hem oradaki işletmelerle hem yer sahibi ile görüştük, burayı organik yöresel ürünler pazarı haline getirdik ve uygulamaya da başladık. Yakın bir zamanda hem Edremit’te yetişen yöresel ürünleri sergileyebilecek hem de altını çizerek söylemek istiyorum, seçim dönemindeki vaatlerimizden biriydi; kadınlarımızın kendi el emekleri ile ürettikleri ürünleri ücretsiz olarak sergileyebilecekleri ve satabilecekleri bir alan oluşturuyoruz. Hem turizme katkıda bulunmak hem de hemşerilerimize bu anlamda bireysel iş güçlerini nakde çevirip aile bütçelerine katkıda bulunabilecekleri bir proje olacak buda. Yakın zamanda çok estetik bir projenin inşallah açılışını hep birlikte yaparız.” Diye ekledi.

“EDREMİT KENT MEYDANI’NIN BİR ÇARŞISI OLACAK”

Edremit Kent Meydanı’nda yapmayı planladıkları mini çarşı projesi hakkında da bilgiler veren Say “Yine Edremit Kent Meydanı’nda bir bedesten projemiz var. Malumunuz Edremit artık bir turistik merkez halini almış durumda. Gelen misafirlerimiz ve turistlerimiz sadece sahilde durup sahili seyredecekleri değil alışveriş yapabilecekleri diğer turistik şehirlerde olduğu gibi tarihi ürünleri, otantik ürünleri alabilecekleri mini bir çarşı yapıyoruz. Bu çarşı da bir proje olarak yürümektedir. Yine Limanımızı büyütüp balıkçılığı geliştirecek projeler üretiyoruz.” Dedi.

EDREMİT İLE ÜNİVERSİTEYİ BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Edremit ile üniversiteyi sahil yolu ile birleştirmeyi içeren projelerinden bahseden Say şu ifadeleri kullandı: “En önemli olan projelerimizden biri de paydaşları Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Tuşba Belediyesi olan, İpekyolu Belediyesi’ni de katmayı düşündüğümüz Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde gerçekleşecek olan Edremit’i Üniversiteye bağlama projesidir. Ulaşım ile ilgili atacağımız birkaç kurumu ilgilendiren ve birden çok boyutu olan bir proje bu. Ama düşüncemiz bu şehrin iki yakasını hem trafiği rahatlatmak hem de kısa süren bir yolculuk oluşturmak adına sahil yolu ile birleştirmektir.”

“HAVAALANI VE EDREMİT ARASI YENİDEN DÜZENLENECEK”

Edremit bisiklet yolu üzerinde bisiklet noktaları ve Havaalanı’ndan Edremit’e doğru olan kısım ile ilgili projelerden de bahseden Say, “Öte yandan Edremit Çarşısı’na yetişmeden karayolları kampı içerisinde bulunan alanda İskele de3diğimiz bir yer var. Orada otantik bir kafe yanında da bir bisiklet durağı oluşturmak istiyoruz. Orada bir bisiklet yolu yapılmıştı, insanların oradan gelip bisiklet alarak o 3-4 kilometrelik güzergâhta kullanabilecekleri bir alan oluşturacağız. Bunun da ilerleyen zamanlarda hayata geçmesini bekliyoruz. Edremit’e gelirken Havaalanı’ndan şehir merkezine doğru olan kısımda Lala Paşa dediğimiz bir yer var. Van Gölü’nün deşarj noktası olduğu için çok fazla kullanılamadı ve kumsal bir alan ve Van ile Edremit arasında şehrin nefes alabileceği çok güzel bir alan biz buraya da el attık burayı yürüyüş yolları ve bisiklet noktaları ile donatacağız. Yaklaşık 3 kilometrelik bir alan ve Havaalanı’ndan başlayarak Edremit’e kadar uzanıyor.” İfadelerini kullandı.

EDREMİT’E TELEFERİK PROJESİ!

Say yürütmüş oldukları projeler arsında en çok öne çıkanlardan biri olan ve içerisinde bir teleferiği de barındıran o projeden ise şu sözlerle bahsetti: “Eski TOKİ olan ve yeni ismi Erdemkent olarak bilinen TOKİ’nin Van’a bakan cenahında boş bir arazi var. Burada ismini ‘PanoraVan’ olarak belirlediğimiz bir peyzaj düzenleme çalışmasını ve belediyelerin sosyal tesis mantığını orada işleteceğiz. Hem TOKİ bölgesindeki yaklaşık 40 Bin vatandaşımız hem de bütün Van’ın faydalanabileceği çok büyük bir alan olacak. Hatta ileride eğer finansını ve kaynağını ayarlayabilirsek bu projenin içerisine bir de Teleferik durağı koyduk. Projenin içinde var ilerleyen zamanlarda ‘Yap, İşlet, Devret’ modelini de uygulayabileceğimiz bir Teleferik projesi düşünüyoruz. Özellikle Toki bölgesinden sahile uzanan hem Ulaşım hem de turistik amaçlı bir projemiz var.”

EDREMİTE HAS ÜRÜNLER BAHÇESİ KURULACAK

Edremit’e has bitki türlerinin bulunduğu bir bahçe kuracaklarını belirten Say “Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz Büyük Kent Ormanı projemiz var. Edremit’imizin endemik dediğimiz kendine özgü olan meyvelerinin bütün çeşitlerinin şu anda fidelerini aldık ve koruma altına aldık. Bunların hepsini sergileyebileceğimiz bir bahçe kuruyoruz. Örnek bir bahçe olacak daha sonra bu örneklemeyi bütün bu işle uğraşan vatandaşlarımızla da paylaşacağız.” Dedi.

“EDREMİT YENİ BİNASINA KAVUŞACAK, ELEKTRİĞİNİ GÜNEŞTEN ALACAK”

Edremit’te bulunan elektrik santrallerine yenilerinin ekleneceği müjdesini veren Say Edremit Belediyesi’nin de yeni binası için adres verdi. Say yaptığı açıklamalrda şu sözleri kullandı: “2020 yılı içerisinde Edremit Türkiye’nin enerji üslerinden biri olacak inşallah. Edremit Belediyesi’nin bütün birimlerinin olduğu bir hizmet binası yok. Garajı, imar müdürlüğü ve bazı müdürlükleri farklı yerde, böyle bir dağınık halimiz var. Teknik birimler ve garaj hariç olmak üzere diğer bütün birimleri bir yerde toplama düşüncemiz vardı bu noktada Sayın Valimize teşekkürü bir borç biliyoruz; Eski Yüniplik fabrikası olarak bilinen yeri belediyemize tahsis ettiler. Orada da inşallah bütçesini ayarlarsak 2020 içerisinde kazma vurmak üzere Edremit’e ve şehrimize yakışır Selçuklu mimarisinde bir hizmet binasını hayata geçireceğiz.”

DOKTOR MİYAZAKİ KORUSUNU KURULUYOR

Bölge Hastanesi yanında bulunan atıl durumdaki ağaçlık alanın Doktor Miyazaki Korusu olarak hayata geçirileceği projeden söz eden Say “Kısa bir süre önce paylaştığımız ve meclis olarak ismini Doktor Miyazaki Koruluğu olarak belirlediğimiz Bölge Hastanesi ile İpekyolu arasında yer alan atıl durumdaki bakımsız koruluk alanı bir protokolle sağlık müdürlüğünden devraldık. Burayı inşallah şehrin göbeğinde ailelerin nefes alabileceği ve dinlenebileceği bir alan haline getireceğiz. İsmini de Doktor Miyazaki olarak belirlemenin ardından kısa bir süre önce Japonya büyükelçisini ziyaret ettik. Onlarda çok memnun oldular ve kendilerini resmi olarak davet ettik. İnşallah açılışını da Bahar ve Yaz aylarında onlarla birlikte sağlarız.” Diye ekledi.

“VAN’IN TÜRKİYE ÇAPINDA BİR SPOR KÖYÜ OLACAK”

Say yine projeler arasında önemli bir yer tutan fakat henüz proje aşamasına geçmeyen tüm Türkiye’de ses getirecek spor köyü projesinden ise şu şekilde söz etti: “Onun dışında Başkan Yardımcım Ercan Bey tarım kökenli biri ve kırsal destek projelerini yürütüyoruz. Bu noktada kırsal mahallelerimizi ve köylerimizi TKDK, KOSGEB ve Tarım Bakanlığı’nın yürüttüğü projelerin biz paydaşı olup ön açıyoruz. Bu konuda da inşallah güzel çalışmalara imza atacağız. Çok farklı bir projemiz daha var henüz bitmedi ama ismini paylaşabiliriz. Van’da bir spor köyü projemiz var arkadaşlar. Malumunuz 1700 küsur rakımdayız yüksek irtifa spor köyü dediğimiz bir proje var, yerini ve kapsamını şimdilik paylaşmayacağım ama inşallah netleştiğinde bütün bölgeyi toplayacak ve ülkemizdeki bütün spor takımlarını kaldırabilecek kapasitede bir proje olacak. Spor Bakanlığı ve DAKA ile birlikte yürütmüş olduğumuz bir proje, Ete kemiğe büründüğünde bunu da sizinle paylaşacağız.”

ÇEVRE YOLU’NDAKİ SON DURUMU DA PAYLAŞTI

Say, son dönemlerde yoğun girişimlerde bulundukları Çevre Yolu konusunda da değerlendirmelerini paylaşırken, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Biz yaklaşık 10 yıldır Van’ın kangreni haline dönüşen çevre yolu konusuna da müdahil olduk. Biz bu noktada hatırlatma ve ısrar etme hakkımızı kullandık. Çevre yolu çalışması, bir imar çalışmasına takılmıştı. 18. Maddeden kaynaklanan bir sıkıntıdan dolayı yaklaşık 10 yıldır bu sorun çözülemiyordu. Mart ayında ilçemizde misafir ettiğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanımız bu noktada bize söz vermişti ve sözünde durdu. Çevre yolu imar planı olarak iki etabı Edremit, bir etabı ise İpekyolu ve Tuşba’dan geçen üç etaptan oluşan bir yer. İlk etabının hem imar planı hem de 18 uygulaması bitti. İkinci ve üçüncü etabın da imar planları bitti, 18 uygulamaları da yine bakanlığın sözü en geç yılbaşına kadar tamamlayıp göndermek. İnşallah yılbaşına kadar kağıt üzerindeki bu işler bittikten sonra çevre yolunun açılması ile ilgili bir engel kalmayacaktır. Biz hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını istemiyoruz ama hiçbir vatandaşımızın da kendi mülkiyet hakkını kullanırken, yüz binlerce vatandaşımızın mağduriyetine sebep olmaması lazım. Ben bu noktada tüm vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim