Van Büyükşehir Belediyesi ile Valilik arasından yaşanan tartışma dün yeni bir boyuta taşındı. Öğle saatlerinde valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, özellikle kentin ortak işbirliği konusundaki sıkıntısına dikkat çekilirken, bu sitemin Valilikten çok Büyükşehir’e yapılması gerektiğine işaret ederek, kent adına yapılan buluşmalarda aksine Büyükşehir’in eksik kaldığını vurgulandı. Akşam saatlerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından valiliğin açıklamasına jet cevap geldi. Büyükşehir Belediyesi valiliğin açıklamasına, “Ortak çalışmak için öncelikle Büyükşehir Belediyemizin eş başkanlık sistemine saygı gösterilmesi gerekmiyor mu?” diye cevap verdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarımız Hatice Çoban ve Bekir Kaya'nın STK'larla yapmış olduğu toplantıda Eş Başkanımız Bekir Kaya'nın belediye ve kurumlar arası ilişkileri üzerine yaptığı açıklamaya Van Valiliği cevaben bir açıklamada bulunmuştur. Van Valiliğinin kamuoyunu yanlış bilgilendirmesine karşı bir sorumluluk gereği, Van Büyükşehir Belediyesi olarak gerisi sonraya kalmak üzere bir kaç soru sorma gereği hasıl olmuştur. Bu soruların doğru bir şekilde yanıtlanacağına inancımız olmamakla birlikte, bu konuda tüm kamuoyunu tekrar bilgilendireceğimizi belirtiyoruz.” Denildi.

‘VALİLİĞİN BELİRLEME HAKKI YOKTUR’

Büyükşehir Belediyesi Valiliğin cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı:
1- Açıklamada uzun uzadıya Eş Başkanlarımızın davet edildikleri halde, katılmadıkları toplantılar sıralanmıştır. Belediyemizin 2014-2019 stratejik planlama çalışmalarının hiç birine katılmayan bir kurumun toplantılarına Eş Başkanlarımız neden katılsınlar?
2- Eş Başkanlarımız yapılan yerel seçimlerde halkımızın yoğun teveccühü ile seçilmiş olmalarına rağmen, hangi programa hangi eşbaşkanın katılacağını Van Valiliğinin belirleme hakkı yoktur. Ortak çalışmak için öncelikle Büyükşehir Belediyemizin eş başkanlık sistemine saygı gösterilmesi gerekmiyor mu?
3- Valilik tarafından yapılan açıklamada, 'herkesin verdiği sözün arkasında durmaya' çağrısı var. Verdiği sözlerin arkasında durmamanın namertlik olduğu gerçeğinin bilinmesini isteriz.

‘BECERİKSİZLİKLERİNİ BAHANE EDİYORLAR’

4- Tekstil Kent'e ilişkin ise; yer belirleme aşamasından bu güne kadar belediyemizin ne zaman ve hangi konuda görüşüne başvurulmuştur? Şimdi de beceriksizliklerine bahane olarak kurumumuzu göstermeye çalışmaları ne kadar ahlakidir?
5- Özel idare B kampusu hangi gerekçe ile Ulaştırma Bakanlığı'na tahsis edildi? Şimdi de hangi gerekçe ve ihtiyaçtan dolayı Emniyet'e tahsis ediliyor?
6- Büyükşehir Belediyesine gayrı menkul olarak tahsis edilenlerden, kaç tanesi köy mezarlığı, çeşme ve su deposu yeridir? Buna ilişkin bir açıklamaları var mı?
7- Van Valiliği'nden, otogar, sebze hali, kadın köyü projesi, briketçiler sitesi ve Erciş ilçesi asfalt plenti yeri vb. için tahsis taleplerimizin acaba hangileri sümenüstüne çıkarmıştır? Buna bir cevaplar var mı?

‘KREDİSİNİ BİZ ÖDEDİK AMA BAŞKALARINA TAHSİS EDİLDİ’

8- Organize Hayvancılık Bölgesi oluşturma toplantılarına Büyükşehir Belediyesi katılmamış ise bu protokol imzalanma aşamasına nasıl getirilmiştir? Manipülasyon dışında bir açıklamanız var mı?
9- Kredi borcunu halen Büyükşehir Belediye'sinin ödediği, özel idarenin son model araçlarını kime ve kimlere tahsis ettiniz?
10- Özel İdare'nin kepçelerini tahsis ettiğiniz Emniyet Müdürlüğü, bundan sonra biber gazının yükleme ve boşaltılmasını kepçelerle mi yapacak? Buna bir izahları var mı?
11- Edremit Eminpaşa mahallesinde bulunan 80.000 metrekarelik (Yüniplik olarak bilenen) Özel İdare'ye ait yeri kime ve hangi ihtiyaçtan kaynaklı tahsis ettiniz? Temel nedeniniz Büyükşehir Belediyesine bu alanı vermemek olmasın mı?
12- Yine Çitören'de bulunan 105.000 metrekarelik yeri tesisle birlikte tahsis ettiğiniz kurumun hangi ihtiyacını dikkate aldınız? Sanki sebep yine Büyükşehir Belediyesine vermemektir. Samimi bir açıklamanız var mı?
13- Bardakçı Köyü sınırlarında bulunan 100.000 metrekarelik yeri belediyeye vermemek için hangi bahane uydurarak başka kuruma verdiniz?
14- İpekyolu Belediyesi sınırları içerisinde bulunan bir gayrımenkulü, Tuşba Belediyesine verdiğinizde partizanlık yapmış olmuyor musunuz?
15- Arazi yapısını dikkate aldığımızda, Başkale, Gürpınar ve Çatak ilçelerinde çalışması gereken, iş makineleri ve dozerleri alıp Tuşba Belediyesine verdiğinizde vicdan muhasebesi mi yaptınız yoksa parti hesabı mı yaptınız?”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim