Hüda Par Van İl Başkanlığı, Van’daki ulaşım sorununa ilişkin açıklamada bulundu.

 

Hür Dava Partisi (Hüda-Par) İl Başkanı Rasim Sayğın, son günlerde trafik sorununa çözüm bulmaya yönelik Van’da atılan adımlardan, Bölge hastanesinde yapılması planlanan kavşak alt geçit projesi, Cumhuriyet Caddesinin araç parkına kapatılması ve şehir içi araçların park yerinin değiştirilmesini olumlu bulduklarını ifade etti. Sayğın geçen ay yayınladıkları raporda, çözüm için bu adımların atılması gerektiğini söylediklerini dile getirdi.

 

“ULAŞIM SORUNU 2 BOYUTLUDUR”

Sayğın yaptığı açıklamada ilk olarak şunları söyledi: “Daha önce kapsamlı raporumuzda da belirttiğimiz üzere, ilimizde ulaşım sorunu 2 boyutludur. Bunlardan biri şehirlerarası ulaşım diğeri ise şehir içi ulaşımdır. Eski otogar ihtiyaçlara cevap vermediği gibi, ilimize yakışmayan bir görüntü de oluşturmaktadır. Van’a gelen misafirlerin ilk edindiği izlenim çok hoş değildir. Şehir için ulaşım ise kendi içinde birçok karmaşa oluşturmuştur. Öncelikle mevcut taşıma sistemi trafiği çözücü mahiyette değildir.”

 

SAYĞIN: ULAŞIMI ZORLAMAKTADIR

Ulaşımın sadece minibüs ve otobüsle yapılmasının ulaşımı zorladığını söyleyen Sayğın, “Beşyol’un tek merkez haline dönüşmesi, şehir içi taşıma araçlarının bu bölgede konuşlanması ve çıkışlarını buradan yapması trafiği kilitlemektedir. Cumhuriyet Caddesinin otopark şeklinde kullanılması buradaki yoğunluğu arttırmaktadır. Şehir içinde yeteri kadar otopark bulunmamaktadır. İskele Caddesi’nin tek yönlü trafiği oradaki trafik yoğunluğunu azaltsa da bu sefer orada bulunan esnaf iş yapamaz hale gelmiştir. Üniversite, Organize Sanayi ve TOKİ’lere ulaşım sorunludur. Ulaşımın minibüs ve otobüslerle sınırlandırılması ulaşımı zorlamaktadır.” İfade etti.

 

İŞTE O REÇETE

Sayğın son olarak çözüm önerilerini ise şöyle açıkladı:

“Çevre yolu derhal tamamlanmalıdır.

Şehirlerarası otobüs terminali şehir dışına çıkarılmalı ve çevre yolu üzerine konumlandırılmalıdır.

Çevre yolu ile İpekyolu’nu birbirine bağlayan alternatif yollar oluşturulmalıdır.

Şehir merkezine giriş çıkışların sağlanabileceği alternatif yollar oluşturulmalıdır. Akköprü-dere yolu eski devlet hastanesi önünden birbirine bağlanmalı ve böylelikle beş yola giriş yapmaksızın alternatif trafik akışı sağlanabilecektir.

Edremit-Van-Üniversite tramvay yolu uluşturulmalıdır. Zamanla bu şehrin diğer yerlerine de bağlanmalıdır.

Üniversite TOKİ ve Organize Sanayi Bölgesine ek seferler konulmalıdır.

Şehir içinde otopark sayıları arttırılmalıdır. (Çok Katlı otopark )

Seyyar satıcılar için şehir içinde alternatif pazar yerleri kurulmalı ve sonrasında ise bunların şehir içinde satış yapmalarına izin verilmemelidir.

Büyük alışveriş merkezleri şehir dışına yapılmalıdır.

İskele caddesi genişletilerek çift şeritli hale getirilmeli. Bu yapılırken de görselliğe dikkat edilmeli, cadde boyu araç parkına kesinlikle müsaade edilmemelidir. Trafiğin rahat akışı için merkeze yakın trafik ışıkları kaldırılmalı onun yerine araç alt geçitleri oluşturulmalıdır.

Karayolları kavşağı derhal köprülü kavşak-alt geçit şeklinde yapılmalıdır. Gerek İskele Caddesi gerekse de İpekyolu üzerindeki yoğunluk büyük ölçüde buradaki yoğunluktan etkilenmektedir.

İskele, Sıhke, Maraş, İkinisan ve Şabaniye Caddesini bir birine bağlayan yollar genişletilmelidir. Bağlantı noktaları oluşturulmalıdır. Özellikle Şabaniye Caddesi’ni diğer caddelere bağlayan bir yol bulunmaması büyük eksikliktir.”

Editör: TE Bilisim