Van Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısı çoğunluk sağlanmadığı için ertelenince,  aradan geçen zamanın ardından ilk kez Cuma gündem maddelerini görüştü.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı, Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda DBP’li ve Ak Partili meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Eylül ayı meclis toplantısı Özalp, Erciş, İpekyolu ve Edremit belediyelerine atanan kayyumların meclis toplantısına polisler eşliğinde katılmak istemeleri nedeniyle Cuma gününe kadar ara verilmişti. Mecliste yaşanan gerginliğin ardından Cuma günü meclis oturumu kayyumların meclis toplantısına katılmamaları ile toplandı.

 

“KHK’LARLA BELEDİYELERE KAYYUMLAR ATANDI”

Meclisin Eylül ayı oturumunu açan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, ilk olarak önceki gün meclis oturumunda yaşanan gerginliğe değindi. Meclisin Eylül ayı ilk oturumu açtıklarını ifade eden Bozbay, fakat meclisin Salı ve Çarşamba günkü oturumlarına kayyumların silahlı polisler eşliğinde katılmaları nedeniyle ara verildiğini belirtti. Bozbay,” Silahların gölgesi altında meclisin oturumunu yapamadığımızdan dolayı meclis oturumuna ara vermek zorunda kaldık. Kentin sorunlarının tartışıldığı, seçilmiş iradesinin temsil edildiği mecliste çalışmaların aksatıldığı ve meclisin çalışamaz duruma getirildiğini tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. 5393 sayılı kanunun 17. maddesi açıkça belirtiyor ki belediye meclisi belediyenin karar organıdır. Yine kanunda açıkça belirtildiği gibi meclis seçilmiş üyelerden oluşur. KHK’larla belediyelere kayyumlar atandı. Fakat bu kayyumlar seçilmiş olan kişiler değil, direk atanmış kişilerdir. Atanmış olan memurların seçilmiş olan meclislerde yer alması kanunen mümkün değildir. Tüm uyarılarımıza rağmen kayyumlar meclise silahlı polisler eşliğinde gelerek meclis oturumunu sabote ettiler” dedi.

 

BOZBAY: SEÇİLMİŞ MECLİS HALKIN HİZMETKÂRIDIR

Seçilmiş meclis üyelerinin halkın hizmetkârı olduğunu aktaran Bozbay, halkın beklentisi olan hizmetlerin gerçekleştirilmesi için meclis üyelerinin çalışmalarına devam ederek halka hizmet götüreceğini belirtti. Bozbay, “Koşullar ne olursa olsun, bizler halkın seçilmiş iradeleri olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye devam edeceğiz. Temennimiz demokrasinin hüküm sürdüğü, demokratik anlayışların konuşulduğu ve tartışıldığı bir meclisin olmasıdır. Bu demokratik anlayışların harekete geçmesi içinde meclis olarak mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Bozbay’ın konuşması ardından Ak Parti grubu adına söz alan meclis üyesi Kerem Baynal, yeni meclis binasının hayırlı olması dileğinde bulundu.

 

İPEKYOLU BELEDİYESİ’NE DEVREDİLEN ARAZİ GERİ ÇEKİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşüldü. Meclis ilk olarak Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın Süphan Mahallesi’nde açacağı Çocuk Yaşam Merkezi’nin isim verilmesi talebini görüştü. Daire Başkanlığı’nın merkezin adının Kürtçe Nar anlamına gelen Hinar isminin kullanılması talebini görüşen meclis üyeleri kararı oy birliği ile kabul etti. Edremit ilçe merkezi ve çevresinde 1/1000 Uygulama İmar Planı yapılması için yetki verilmesi talebini görüşen üyeler talebi oy birliği ile kabul etti. Yine Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl Gürpınar ilçesinde bulunan alan üzerinde yapımı gerçekleştirilen ve halkın hizmetine sunulan Hoşap Parkı’nın Gürpınar Belediyesi’ne devredilmesi talebini görüşen meclis üyeleri parkın Gürpınar Belediyesi’ne devredilmesini oy birliği ile kabul etti. Meclis ayrıca daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından park yapımı için İpekyolu Belediyesi’ne tahsis edilen arazide belediyenin park yerine arazide yapılar yapması nedeniyle mevcut arazinin tahsisinin geri çekilmesi talebini oy birliği ile kabul etti.

 

MAKİNE İKMAL BAKIM VE ONARIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI KURULDU

Meclis ayrıca Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Proje Etüd Daire Başkanlığı’nın kapatılarak yerine Makine, İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’nın kurulması talebini görüştü. Talep hakkında görüş bildiren üyeler, Proje Etüd Daire Başkanlığı’nın kapatılarak yerine Makine, İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’nın kurulması talebini oy birliği ile kabul etti. 

Editör: TE Bilisim