Geçtiğimiz haftalarda MAK Danışmanlık adlı bir şirketin yerel seçim öncesi yaptığı bir anket sonuçlarından yola çıkarak bir yazı kaleme almış, Ak Parti’nin Van’daki yüzde 50’lik oranının Ak Parti’de bir rehavet yaratmaması gerektiğini tavsiye etmiştim.

 

Yine bu oranlardan yola çıkarak, seçime uzun bir süre kala daha şimdiden ismi geçen belediye başkanı adayları hakkında bir iki kelam etmiştim.

 

Hatta bu yazı Van’daki bazı ‘gaza’tecilerin zoruna gitmiş köşelerinden; “Sen kimsin BDP’de bu isim aday olacak, bu isim aday olmayacak” gibi kof kabadaylık ürünü yazılar yazmışlardı.

 

Ne de olsa Van gündemini değerlendirmek sadece bu ‘efendi’lerin işi ya, dağdan gelip bağdakini kovarcasına oynuyorlar gazetecilik oyununu. ‘Suküt ikrardan gelir’ diyerek daha fazla da üstelemedik. Klayve canavarlığı onlara, efendilik bize kalsın dedik.

 

Neyse o gün aldığım duyumlardan hareketle Belediye Başkanlığı adaylığı için hem Ak Parti’den hem BDP’den ismi geçenlerden bazılarını yazmıştım.

 

Daha uzun bir süre kalmasına rağmen yaşanan bazı gelişmeler bu isimlerin gerçekten de aday olacağını destekler gibi işliyor.

 

BDP’de ismi geçen Muş Milletvekili Demir Çelik örneğin.

 

Sık sık Van’da bulunan ve BDP’nin yerelde uyguladığı siyasi politikalarda Van üzerinde rahatlıkla yorum yapabilen bir isim olarak göze Çarpan Çelik’in, Van Belediyesi flaş bir kararla iptal ettiği ve bir hafta gündem yaptığı ‘imar’ konusunda da kararın alınmasında payı olan kişi olarak biliniyor.

 

Van’da Van vekillerden çok uğrayan Demir Çelik’in Büyükşehir Belediyesi adayı olacağı artık iyiden iyi konuşulur oldu.

 

Hatta Demir Çelik’in Van ziyaretlerine ek olarak, sosyal medyada Van ile ilgili mesajlar kaleme alması bu ismin Van sevdası olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu.

 

Şöyle ki, 12 Temmuz tarihinde twitter üzerinden mesajlar paylaşan Çelik, bir twitinde ise şu ifadeleri dile getiriyor, “Van, yaralarını kendi özgücü ile sarmanın haklı gururuyla seçimlere hazırlanırken, Vangölü'nü tarihsel ve kültürel değerlerle buluşturuyor.”

 

Çelik’in yazdığı bu cümlelerden sonra sosyal medyadaki Vanlıların hemen hepsinde aynı düşünce hakim oldu: “Bayram değil, seyran değil eniştem beni neden öptü?”

 

E mevsim seçim mevsimi, ortada da büyükşehir gibi prestijli bir kurum söz konusu olunca siyasilerin veya siyasetçi olmaya iştahlı isimlerin her yazdığından bu tip çıkarımlar yapmanız hiç zor değil.

 

Biz de modayı bozmadık ‘Çelik Van’dan aday mı?’ hissine kapıldık. Tabi bu hisse kapılanlar sadece biz değildik. Aynı şeyi düşünüp de dile getiren onlarca insan oldu Çelik o twiti yazar yazmaz.

Tabi olayın bir de diğer boyutu vardı. Kimisi, “Çelik Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday mı?” diye düşünürken, son günlerde teşkilat halinde sosyal medyaya akın eden Ak Parti Van il yönetiminin Çelik’in bu mesajından algıladığı çok farklı şeyler vardı.

 

Van, yaralarını kendi özgücü ile sarmanın haklı gururuyla seçimlere hazırlanırken, Vangölü'nü tarihsel ve kültürel değerlerle buluşturuyor.” Hazmedemeyen Ak Partililer hemen ‘Hop’ dedi Çelik’e.

Tepkisini esirgemeyen isimlerden birisi Ak Parti Başkan Yardımcılarından A.Hekim Karabıyık’tı. Çelik’in o sözlerine Karabıyık’ın tepkisi şu şekildeydi, “Sayın Vekilim elbette halk kendi yaralarını azda olsa kendi sardı. Lakin Ak Parti iktidarının yaptıklarını göz ardı etmemek gerek. Van, depremden sonra bugüne kadar tarihinde görmemiş olduğu hizmet ve projelerle yeniden baştan başa yenilenmedi mi? Özellikle Barış süreciyle birlikte yapılaşma ve sanayileşme ilimizin gelişimini hızlandırmıştır. Zamanla tartışılırken... Çözümü güç meselelerin, yenilmesi imkânsız gibi görünen zorlukların da üstesinden gelen AK Parti iktidarlarının adil ve eşitliğinden yokmuş gibi den vurmak bile adalet duygusundan yoksunluğu göstermektedir. Toplumsal beğeniye bakalım.”

 

Karabıyık’ın tepkisini Keyifli’nin cevapları izliyordu.

 

Özellikle Çelik’in ‘özgücü’ kelimesine takılan isimlerden biri olan Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Abdulmenaf Keyifli, hemen Demir Çelik’e cevap veriyor ve şu satırları kaleme alıyordu: “Sayın Milletvekili; Van yaralarını kendi özgücü ile sarmıyor. AK Parti iktidarının büyük desteğiyle sarmaktadır.” Bu bir!

 

Sonra devam ediyor Keyifli; “Tarihsel ve Kültürel değerleri Van Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında hizmet veren yöneticiler ortaya çıkarmaktadır. Özellikle çok kısa sürede yapılan TOKİ konutları buna bir örnektir.”

 

Bir anda tepkiyle karşılaşan Çelik, kendisine verilen bu cevaplara Keyifli’nin yaptığı gibi bizzat onu da etiketleyerek cevap vermek yerine ortaya lafını atıp tartışmanın fitilini ikici kez ateşliyor: “Aklı başında olan herkes, adil ve eşitlikçi bir sistem özlemi duyar. Adalet duygusundan yoksun, bencil olanlar ise otoriter rejimi savunur.”

 

Keyifli’nin buna da verecek bir cevabı var: “AK parti iktidarları tarihin en adil ve eşitlikçi sistemini uygulamaya sokmuş ve devam ettirmektedir. Elbette savunacağız.”

 

O akşamki twitter konuşmalarından çıkarılan iki ders vardı.

 

Birincisi Demir Çelik’in Van’dan aday olacağı.

 

İkincisi de Ak Parti Van İl teşkilatının yeni medya düzeninin önemli mercilerinden birisi olan Twitter üzerinden hafif hafif siyasete başlaması.

 

Bu ikisi de bence oldukça önemli gelişmeler.

 

Netice olarak ise bence bu gelişmeler ışığında Van’da yerel seçim yarışı biraz erken başladı.

* * *

Ak Parti Twitter’da!

 

Yukarıda sosyal medyaya katıldığı için sürpriz diye karşıladığım isim sadece Merkez İlçe Başkanı Abdulmenaf Keyifli değil.

 

Özellikle İstanbul’daki ‘Gezi’ olaylarından sonra Ak Parti’nin önemini çok ciddi şekilde anladığı sosyal medya önemi öyle görünüyor ki, Van cephesinden de ciddi bir şekilde idrak edilmiş.

 

Olayların hemen ardından özellikle gençlik kollarına ‘sosyal medyada yer alın’ talimatı verildiği konuşulurken, Van’ın teşkilat olarak bu durumu ciddiye aldığını rahatlıkla görebiliyoruz.

 

Zira bunu son zamanlarda twitter’a katılan Ak Partililere baktığınızda rahatlıkla görebiliyorsunuz.

 

Sadece Van milletvekillerinin ‘ayda yılda bir’ yazdığı twitter’a son zamanlarda Ak Parti teşkilat olarak katıldı ve şu sıralar oldukça aktif bir şeklide yazıyorlar.

 

Bundan birkaç ay önce İl Başkanı Abdullah Aras’ın twitter’e katılmasından sonra sadece bu hafta teşkilattan bu isimler katıldı: Abdulmenaf Keyifli, Hekim Karabıyık, Yavuz Kuşan, Osman Türkmen, Cemal Hasar, İrfan Teke, İsmet Biner.

 

Ak Parti’nin yerel seçimlere sadece vatandaş ziyaretleri ile hazırlanmakla kalmayıp yeni medya düzenine de uyarak girmeye hazırlanması dikkat çeken bir görüntü.

 

Zira sosyal medyada çalışmak da siyasette artık alanda çalışmak kadar önemli.

 

Ak Parti’nin bunu idrak etmiş olması olumlu gelişme.

* * *

Sosyal medyada kullanılan en ufak bir ifadenin bile bir anda gündeme bomba gibi düşeceği de düşünüldüğünde Ak Partililerin bu saatten sonra sosyal medyada da kullanacağı ifadeler ve kaleme alacağı görüşler büyük önem ifade ediyor.

 

Bizim de gözümüz siyasilerin üzerinde.

 

Bakalım kim ne yazacak, ileriki günlerde kimler neyi hedeflediğinin ipucunu verecek.

 

Takipte kalın!