Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde yıkılan ve 20 kişinin hayatını kaybettiği Safa apartmanının sahibi Nezir Baş'ın yargılanmasına devam ediyor.

 

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sağlık sorunları nedeniyle ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan sanık Baş katılmadı. Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı, hazırladığı mütalaasını mahkeme heyetine sundu. Mütalaada, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünce hazırlanan rapora göre yapılan analizlerde zemin kat kolonlarından 26'sının kesit, donatı alanı ve pursantaj oranı açısından yetersiz olduğu, diğer alanlarda da yetersizliklerin yer aldığı belirtildi.

 

Mütalaada şu ifadelere yer verildi: "Zemin katın taşıyıcı elemanlarının eksik olmasının apartmanın sahibi olan sanık Nezir Baş'ın burada iş yerini genişletmek amacıyla kolon kesmesine bağlı olduğu anlaşılmıştır. Üniversite tarafından hazırlanan rapora göre rölöve ve projedeki taşıyıcı sistemdeki eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu, biten bina inşaatının projesine uygunluğunun kontrolünde yapı sahibinin sorumluluğunun bulunduğu belirtilmiştir. Rapora göre Safa apartmanının bazı kolon boyutlarında uyumsuzluk bulunduğu, proje ve yapım aşamasında yetersizliklerinde bulunduğu, bunlardan yapı sahibinin sorumlu olduğu anlaşılmıştır."

 

Sanığın önceki yıllarda Van'da depremlerin yaşandığını, gelecekte de yaşanacağını, binanın yıkılıp insanların öleceğini öngördüğü kaydedilen mütalaada, "Sanığın zemin kattaki kolonları binanın depremde yıkılacağını ve binada oturanların şiddetli bir depremde enkaz altında kalarak öleceğini öngörmesine rağmen iş yerini genişletmek amacıyla kestiği, bu eylemi ile bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep oldukları anlaşılmaktadır. Sanık Nezir Baş'ın eylemine uyan Türk Ceza Kanununun 22/3 maddesi delaletiyle 85/2 maddesi gereğince cezalandırılmasına karar verilmesi talep olunur" denildi. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi. 

Editör: TE Bilisim