‘Dema fitarê’ adlı iftar programı TRT 6’da her akşam saat: 17:30 ile 19:30 arasında canlı olarak yayınlanıyor. Barış Üzal’ın yönetmenliğini yaptığı program her gün farklı illerde sağlanan canlı bağlantılarla izleyicilere iftar coşkusunu yaşatıyor. Değişik illerde kurulan canlı bağlantılarla hazırlanan programın dünkü yayınının büyük bölümünü Van’a ayırdı. Tuşba Kaymakamlığı ile Tuşba Belediyesi’nin ortaklaşa İskele Mahallesi’nde ‘Şehri Tuşba’da Şehri Ramazan’ adıyla kurduğu iftar çadırına konuk olan TRT6 ekibi, 2 bölümden oluşan yanının ilk kısmını Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe’ye ayırdı. Kurulan iftar çadırı ve Van’daki Ramazan geleneği hakkında bilgi veren Başkan Doç. Dr. Özgökçe, 3 ayrı mahallede kurdukları iftar çadırlarında her gün bin 500 kişiye 4 çeşit sıcak yemek verdiklerini söyledi. Kurdukları çadırlara gelenlerin sadece maddi durumu iyi olmayan insanlar, olmadığını ifade eden Doç. Dr. Özgökçe, Ramazan duygusunu doya doya yaşama isteyen herkesin kurdukları iftar çadırlarına geldiğini kaydetti.

Doç. Dr. Özgökçe, ayrıca maddi durumu iyi olmadığı halde gerek sağlık koşulları gerekse başka nedenlerden dolayı iftar çadırlarına gelemeyen 40 aileden yaşayan yaklaşık 400 kişiye ise sefer tasları ile her akşam hem iftar hem de sahurda kendilerine yetecek kadar sıcak yemek bırakıldığını vurguladı. Doç. Dr. Özgökçe, ayrıca İstasyon Mahallesi’nde sağlık ocağının yanında bulunan taziye evinde de her gün yaklaşık 400 kişiye iftar verdiklerini belirtti. ‘Şehri Tuşba’da Şehri Ramazan’ iftar çadırına her akşam olduğu gibi bu akşam da birçok kamu kurum ve kuruluşların daire amirleri ile sivil toplum örgüt temsilcisinin yanı sıra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal konuk oldu.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, sahurda ise Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van İl Başkanı Zahir Soğanda ve Tuşba Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte yine TRT 6’da canlı olarak yayınlanan "Bereketa Paşive" yani “Sahur Bereketi” adlı programa konuk oldu. İskele Mahallesi’nin Van Gölü kıyısında bir teknede canlı olarak yayınlanan programda da konuşan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, “Li Bajare Tuşba Meha Remezane, meha xer ü berekete Remezane we piroz be. Bi nave xweda ye dilovani dilvin ra. Silav rez ü rumet ji bo hemü temaşewanen aziz ra. Meha xer ü berekete ev mehaye. Xera emel yeke heta Xezaren zede dibe. Meha rojive bibe sedeme afü rizgar buna me. Xwedetela ve mehe bike sebebe huzura hemü Mislimanen dinya ye Seroke Şaredariya Tuşba ya Wane meha roji ye navina Misliman ü gele rojhilata navinda wek Suriye, Misre, Filistin ü İrake da bibe arami, aşti ü wekhevi ü rizgari. Xebat ü kare me her dem ji bom ilete Wane” ifadelerini kullandı.

Yapılan ve 35 dakika süren güzel sohbeti, Dost Kapısı İlahi Grubu ve Dengbej Mehmet Metin Barlık’ın söyledikleri bir birinden güzel ilahilerle süslendi. 

Editör: TE Bilisim