Önder ALTINAL - Şehrivan



Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı:

Bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak için Van’a gelen Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı için TÜRSAB Van İl Başkanlığı tarafından yemek verildi. Türkiye Seyahat Acenteleri Van İl Başkanlığı tarafından verilen yemeğe; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AK Parti Eski Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, AK Parti Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, AK Parti Edremit İlçe Başkanı Halis Bayram, TÜRSAB İl Başkanı Cevdet Özgökçe ve TÜRSAB üyeleri katıldı.

Van Gölü sahilindeki bir restoranda Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van İl Başkanlığı tarafından Bakan Yardımcısı Arıcı’nın onuruna yemek verildi. Burada konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 5. Van Turizm ve Seyahat Fuarı’na katılmak için geldiği kentte birçok ziyarette bulunduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Gevaş ilçesindeki Selçuklu Mezarlığının hoş bir görünüme sahip olmadığını vurgulayarak, “Gevaş Belediyemiz, Kaymakamlığımız ve Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Selçuklu Mezarlığı ve Halime Hatun Kümbetini projelendirip ayağa kaldıracağız” dedi.

ÖZGÖKÇE: ÖZEL FİRMALARI VAN’A GETİRTEMİYORUZ

Verilen yemekte ilk konuşan TÜRSAN İl Başkanı Cevdet Özgökçe, Bakan Arıcı’dan 2 isteklerinin olduğunu belirtti. Özgökçe, “Bizim bölgemizde uçak firmaları yaklaşık 70-80 gündür defalarca yazı yazmamıza rağmen 300 TL’nin altında uçak bilet bulamıyoruz. Bu konuda bize yardımcı olmanızı rica ediyorum. Özel uçak firmalarını Van’a getirtemiyoruz. Toplantıların, seminerlerin ve konferansların bu güzel kentimizde yapılmasını istiyoruz. Bunların burada yaptığınız zamanda buradaki acenteler ile birlikte çalışmanızı istiyoruz. Maalesef buradaki kurumlar ve bankalar batı illerindeki acenteler ile çalışıyorlar.” Dedi.

ARICI: AKDAMAR ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Verilen yemeğin ardından Van Gölü sahilinde bir açıklama yapan Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ise Akdamar Adası’nın inanç turizmi adına önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Arıcı, “2 günden beridir Turizm Fuarı için Van ilimizdeyiz. Dün müzemizi ziyaret ettik. İnşallah önümüzdeki yıl içerisinde teşhir tanzim yapılarak hizmete girecek. Bunun yanında kalemizin diğer yanında, Van’ın eski şehrinde arkeolojik kazılarımız devam ediyor. Orayı da gün yüzüne çıkarıp yine ziyaretçilerimize açacağız. Van Kalesinin restorasyonu büyük ölçüde tamamlandı. Bugün de Akdamar Adası’nı ziyaret ettik oradaki Kiliseyi gördük. Tabi bu inanç turizmi açısından önemli bir kilisedir. Hem yurt içinden hem de yurtdışından birçok ziyaretçisi var. Ayrıca komşumuz İran’dan da buraya ziyaretçilerimiz var. Kültür turizm açısında misafirlerin olağanüstü ağırlayacağını biliyoruz. Çünkü bu bölgeye baktığımız zaman sadece Van’ı kastetmiyorum. Hatay’dan başlayarak Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Van bütün buraya geldiğimizde hem müzelerimiz hem de açık hava müzelerimiz, hem arkeolojik kazılarımızı kalelerimiz birçok kültür miraslarımızın ortak bölgesidir.”

“HEDEF 50 MİLYON TURİST, 50 MİLYON GELİR”

Van’ın tarihi dokusu ve yapılan çalışmalar hakkında kısa bilgilendirmede bulunan Arıcı, turizmin 2013 yılında Türkiye’nin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Arıcı şunları kaydetti: “Bu yıl için turizmci arkadaşlarımızın açıklamış olduğu bir rakam var. 500 binli rakamları bulduk dediler. Bu yılsonuna kadar 1 milyona yaklaşacak ve bunu geçecektir. Bacasız sanayi dediğimiz turizm geçen yıl Türkiye’nin yüzünü güldürdü. 2013 rakamlarıyla 36 milyon misafirimiz vardı ki 33 milyar dolara yakın bir gelirimiz vardı. 2023 yılında 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefimiz vardı. Biz bu hedeflerimizin üzerine çıkacağız. Nasıl çıkacağız? Van ve diğer bölgelerde bulunan turizm potansiyellerini ayağa kaldırarak çıkacağız. Van’da bunu yapabilecek kapasitede bir ilimizdir. Dinamikleri hazır zaten dün baktığımızda fuarda çok büyük bir katılım vardı. Dışardan gelen illerimizin katılımı ve coşkusu iyiydi. Bunlar bir birilerine eklenince olamayacak şey yoktur. Akdamar Adası’ndaki kilise de bundan birkaç gün önce orada bir ayin yapıldı. Bu hem yurt içinde hem de yurtdışında bu bölgenin tanıtımı için önemlidir. Bunların artarak genişlemesi gerekiyor. Eskişehir’de baktığımız zaman kiliseler var. Bunlar restore edilecek ve gün yüzüne çıkarılacak. Bunlarla Van ilimiz, Van Kedisinin yanında, kültür turizmiyle de çok iyi yerlerde yer alacağına inanıyoruz.”

“DEVLETİN SAHİLDE HİÇBİR OTELİ YOK”

Bir gazetecinin Van ile ilgili yeni bir proje olup olmadığı soru üzerine Arıcı, “Bu yerel yönetimlerin, dinamiklerinde işidir. Bize proje getirildiği sürece biz kültür ve turizm bakanlığı olarak alt yapı çalışmalarında etkin olacağız. Bugün devletin hiçbir oteli yok. Hep özel sektör otelleri var. Ama devlet ne yapıyor, arıtmayı, havalimanını, yolları yapıyor ulaşımı sağlıyor bunları tabi ki de hükümetimiz yapacak. Türkiye Cumhuriyeti hükümetimizde son 12 yıldır çok iyi işlere imza attı. 10 yıl önce bu yollar böyle miydi? Van’ın çıkışı veya girişi veya Van’ın diğer illerle bağlantısı veya uluslararası düzeye getirilen havalimanı. Bunların altyapı çalışmaları hükümetimiz tarafından yapılacak. Şehrin dinamikleri, yerel yönetimleri yani belediyeleri kastediyorum, bize proje ile geldiklerinde bunlar olacaktır. Gevaş’ı gezim ve bizim kendi katkımızla olan bir şeyler var. Selçuklu mezarı var. Belediye başkanımız onu projelendirecek inşallah orayı ayağa kaldıracağız. Yanındaki kümbetti ile beraber. Yolları, altyapısı için destek olacağız. Bunu Tuşba belediyesi de bir proje ile yaptı. Onlara da destek sağlayacağız. Bize proje gelen tüm yerel yönetimlere olanaklarımız içerisinde destekleriz.” Sözlerine yer verdi.

ARICI: HOŞ BİR GÖRÜNTÜ DEĞİL

Halime Hatun Kümbetinin yanında yapılan lise binasının tarihi mekânın görünümünü bozmasıyla ilgili son günlerde basında haberlerin yer aldığı ve bunun da tepkilere neden olduğu yönündeki soruya ise Arıcı, “Görüntüye baktığınız zaman hoş bir görüntü değil. Arkasındaki o yüksek binaların gönül isterdi ki olmaması. Orası bir sit alanı olarak değerlendirilmesi gerekiliyordu. Hoş bir görüntü olmamış. Ama biz Selçuklu Mezarlığının görünümünü hoş görmüyoruz. Hem Gevaş belediyemiz, kaymakamlığımız hem de kültür ve turizm bakanlığı olarak orayı projelendirip Ahlat’ta ki gibi ayağa kaldıracağız.” Dedi.

Editör: TE Bilisim