Bitlis'in Ahlat ilçesindeki dünyanın en büyük İslam mezarlığı olarak bilinen ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan "Selçuklu Meydan Mezarlığı" kentin turizmine büyük katkı sunuyor.

 

İlçeye bağlı İkikubbe Mahallesi'nde 210 bin metrekare alanı kaplayan Selçuklu Meydan Mezarlığı, Türklerin Anadolu'ya girişinin tapusu olma özelliğini taşıyor. 8 bin 169 mezarın bulunduğu alanda yaklaşık 50 yıldır yürütülen arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan mezar taşlarının üzerindeki Arapça kitabeler, çift başlı ejder, kandil, çiçek motifleri ile Esma-ül Hüsna yazıları tarihe ışık tutuyor. Tarihi mekanlarıyla açık hava müzesi konumundaki Ahlat ilçesinde, turizmin gelişmesinde ve ilçenin kalkınmasında önemli bir yer tutan Selçuklu Mezarlığı, 2010 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi. Türk ve dünya tarihi açısından önem arz eden, görenleri büyüleyen ve boyları yaklaşık 4,5 metreyi bulan abidevi mezar taşları, büyük ilgi çekiyor.

 

Kubbetü'l İslam olarak anılan Ahlat, Orhun Abideleri'ni de andıran Selçuklu Mezarlığı ve diğer tarihi mekanlarıyla, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Öte yandan, Ahlat'ın Tunus Mahallesi'ndeki hakim bir tepenin eteğinde bulunan ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in sancaktarlığını yapan Abdurrahman Gazi'nin türbesi de kent turizminde önemli yer tutuyor. İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Şahin Koçi, Ahlat'taki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın, dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı olduğunu söyledi.

 

"MEZAR TAŞLARINDA ÇOK İNCE İŞÇİLİK DETAYLARI BULUNUYOR"

Yurt içi ve yurt dışından kafileler halinde gelen turistlerin Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı ve Abdurrahman Gazi Türbesi'ni ziyaret ettiğini belirten Koçi, şöyle konuştu: "Bu mezarlık Ahlat'ın ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Mezarlık çok büyük bir alanı kapsıyor. Orhun Abideleri'ne benzer mezar taşları bulunmaktadır. Bu da gelen ziyaretçileri cezbetmektedir. Mezar taşlarında ise dünyanın hiç bir yerinde rastlanmayacak kadar çok ince işçilik detayları bulunmaktadır. Ayrıca Abdurrahman Gazi Türbesi'ni de çok sayıda vatandaş ziyaret ediyor. Türbenin bulunduğu yerden kuş bakışı olarak Ahlat'ın her tarafı seyredilebiliyor. Buraya gelen ziyaretçiler sadece Ahlat Selçuklu Mezarlığı'nı değil aynı zamanda Abdurrahman Gazi ve diğer türbeleri de ziyaret ediyor. Ortalama olarak hafta içi yaklaşık 200, hafta sonları ise ziyaretçi sayısı bini buluyor." 

Editör: TE Bilisim