Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Kasım 2005'te Şemdinli'deki Umut Kitapevi'ne bomba atılmasıyla ilgili davada avukatların "yeniden yargılama" talebini kabul etti.

 

Kamuoyunda "Şemdinli davası" olarak bilinen, Umut Kitapevi'ne bomba atılmasıyla ilgili davada mahkum edilen sanıkların avukatı Vedat Gülşen, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından açığa alınan savcı Ferhat Sarıkaya'nın itiraflarının ardından, yargılamanın yenilenmesi amacıyla Van 1. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu. Gülşen'in talebini kabul eden mahkeme, davada mahkum edilen hükümlülerin yargılamanın yenilenmesi talebiyle ilgili "yargılamanın yenilenmesi isteğinin kabule şayan olduğuna" karar verdi.

 

DAVANIN GEÇMİŞİ 

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde 19 Haziran 2006 tarihinde görülen duruşmada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'e, "Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak", "Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmeye teşebbüs etmek", "Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmek", "Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla kasten yaralama" suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezası verilmişti.

 

Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilen dosyanın 1 Ekim 2012'de görülen temyiz duruşmasında ise sanıklara adam öldürme suçundan verilen hapis cezalarını onayan daire, "suç işlemek için kurulan örgütün üyesi olmak" suçundan verilen cezayı bozmuştu. Bozmanın ardından 23 Mayıs 2013'te Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme heyeti, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 01 Ekim 2012 tarihli "bozma" kararına direnilmesini oy birliğiyle kabul ederek, yapılan yargılama ve toplanan deliller sonucunda sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş'in, "Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak" suçundan da ayrı ayrı 1 yıl 10 ay 27 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetmişti. 

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim