Van Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Bürolar Amiri Mustafa Kula, Özgecan Aslan’ın ölümünün ardından toplu taşıma araçlarına yönelik getirilen yönetmeliğin kısa bir süre sonra yürürlüğe gireceğini belirterek, artık herkesin servis şoförü olamayacağını söyledi.

 

Tarsus’ta Özgecan Aslan’ın vahşice ölümünün ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı minibüslere yönelik bir dizi çalışma getiriyor. İşe servis minibüslerinden başlayacak olan Bakanlık, sürücü kursları gözetiminde psikoteknik dersleri almayan servis şoförlerini trafikten men edecek. Tüm servis şoförlerine katıldıkları eğitimlerin yazılı olduğu bir kart verileceği öğrenilirken, yol kontrolleri ve yapılacak denetimlerde o şoförün eğitimlere katılıp katılmadığı net bir şekilde görüleceği belirtildi. Bunun gibi birçok prosedürün getirileceğini anlatan Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Bürolar Amiri Mustafa Kula, geçtiğimiz yıl Özgecan Aslan’ın vahşice öldürülmesinin ardından Bakanlığın harekete geçerek, sıkı tedbirler getirdiğini belirtti.

 

İşe okul çağındaki çocukların bulunduğu servis şoförlerinden başlanacağını anlatan Kula, “Okul servisleri ile ilgili büyük düzenlemeler geliyor. Bu düzenlemelerin içinde yer aldığı kanun, bugün yarın çıkar. Nasıl olacak, sürücü kurslarına belli bir saat için gidip psikoteknik ders alındıktan sonra ehliyetinizi alabileceksiniz. O sistem geliyor. Her yıl 30 saat sürücü kurslarında ders alma zorunluluğu getiriliyor ve herkes servis şoförü olamayacak. Bunun gibi bir sürü yeni prosedür geliyor. Düzenleyeceğimiz seminerlere, etkinliklere ve eğitimlere artık katılma zorunluluğu geliyor yeni yönetmelikte. Bu eğitimleri almayanlar servis sürücülüğünü de yapamayacak. Gerçekleştirilen ve verilen tüm eğitimler servis şoförlerine verilecek olan kartlarda yer alacak. Bu kartlarda ‘sürücünün şu gün, şurada, şu saat bu eğitimi almıştır’ diye sorguya da girecek. Kontrollerde eğer o kişi bu semineri veya dersi almamışsa sürücülükte men edilecek” dedi.

Editör: TE Bilisim