Van İl Sağlık Müdürlüğü bebek ölümlerinin önlenmesi amacıyla Neonatal Resüsitasyon Programının (NRP) Uygulayıcı eğitimlerine ara vermeden devam ediyor. Toplantıda konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezinde görev yapan Eğitimci Prof. Dr. Oğuz Tuncer, “Bu sessiz çığlıklar seslerini duyuramıyorlar. İşte bunlar yaşayınca seslerini duyuyoruz. O zaman kim yaşatacak sizler bizler yaşatacağız. Bu sessiz çığlıklara can olacağız, umut olacağız.” Dedi.

 

 İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim birimi tarafından düzenlenen dört günlük eğitim programı teorik ve pratik olarak uygulandı. Eğitimde yeni Doğan Canlandırma eylemi, doğum sonrası yeni doğan bulgularının doğru değerlendirilmeyen, resüsitasyon işlemlerinin uygun ve hızlı bir şekilde yapılması, asfiksiye bağlı ölümleri ve gelişebilecek nörolojik sekellerin önlenmesinde büyük önem taşımakta olduğu vurgulandı.

 

“KATILIM YÜKSEKTİ”

Açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, “Halk sağlığı, Kamu Hastaneler Özel Hastaneler ve Sağlık Müdürlüğü 112 çalışanları bu eğitimde bulunmakta, önceki eğitimlerde de olduğu gibi Neonatal Resüsitasyon Programının (NRP) Uygulayıcı eğitimlerine katılımın yüksek olduğunu görmekteyiz, hocalarımız zaten bu konuda profesyonel bir ekip, İnşallah iş hayatınızda bunu hissedersiniz. Verimli olur sizlere de katkısı olur. Bu anlamda ilimizde gerek doğum salonlarında çalışan personeller olsun ve 112 çalışanları olsun Yeni Doğan Canlandırma eğitimini almış olmasını sağlamaktır dedi. Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlene bilinir. Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır.  Erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim birimimizce Hedeflenen bu programın,  doğumda gelişebilecek yeni doğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçekleştirmek olacaktır. Bu eğitime Katılımınızdan dolayı Hepinize teşekkür ediyoruz emeğinize sağlık. Umarım sizler için faydalı bir eğitim olmuştur.” Diye belirtti.

 

“SESSİZ ÇIĞLIKLAR SESLERİNİ DUYURAMIYORLAR”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezinde görev yapan Eğitimci Prof. Dr. Oğuz Tuncer ise “Yenidoğan canlandırmasının zamanla yarış olduğunu bilmenizi isteriz ifadesinde bulunarak, Size günlerce verilen bu emekler iki dakika içindir bunu çok iyi değerlendirmek gerektiğinin bilincinde olmanız gerek iki dakika içerisinde ya o hayat olacak ya da yok olacak. Biz olan tarafta olacağız ve Kararlılıkla yaşatacağız. Başka yolu yok. Her zaman söylüyorum bir uçak düştüğü zaman iki yüz kişi ölüyor ve bir ay bunun haberi yapılıyor. Hâlbuki her gün kaç uçak dolusu yeni doğanımız ölüyor. Bu sessiz çığlıklar seslerini duyuramıyorlar. İşte bunlar yaşayınca seslerini duyuyoruz. O zaman kim yaşatacak sizler bizler yaşatacağız. Bu sessiz çığlıklara can olacağız, umut olacağız. Onlarda geleceklerimizin garantisi olacaklar. Bu vesile ile öğrendikleriniz bu bilgileri acil durumlarda kullanırsanız verdiğimiz tüm emekler size helal olsun.” Dedi. Yapılan yazılı sonrası Eğitimlerini tamamlayanlar için bir sertifika töreni düzenlendi. Katılımcılara sertifika verildikten sonra tören sona erdi. 

Editör: TE Bilisim