SGK SSK Bağkur emeklilik işlemleri nasıl yapılır? Emeklilik başvurusu müracaatı nereye yapılır, emeklilik için gerekli evraklar neler? SGK SSK Bağkur emeklilik işlemleri nasıl yapılır? SGK emeklilik hesabı yapan herkesi yazıyla uyardı. Yazıda emeklilik borçlanmasına ilişkin verilerin güncellenmesi ve Kesenek Bilgi Sistemi'ne işlenmesi istendi. Böylece emeklilik başvuruları bir günde tamamlanacak. Gerekli evrakların tamamlanması halinde SGK üzerinden emeklilik işlemleri yapılarak emekli olunabiliyor. Prim gün sayısını ve yaş şartını dolduran vatandaşlar, emeklilik işlemlerini de tamamladıktan sonra emekli olabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca borçlanma tahsilat bilgilerinin SGK Borçlanma 4/C Programı'nın tahsilat alanına işlenmemiş olduğu tespit edilerek kurumlara ve çalışanlara yazı yolladı. Yazıda emeklilik işlemlerini kolaylaştıracak şekilde "Kesenek Bilgi Sistemi" programında "Borçlanma 4/C Tahsilat" alanı açıldığından,söz konusu bölüme giriş yapılması için borçlanma yaptığı tarihteki görev yaptığı yer maaş mutemetliklerine başvurması, bundan sonra borçlanma yapacakların tahsilat bilgilerinin maaş mutemetliklerince Kesenek Bilgi Sisteminde yer alan borçlanma tahsilat ekranına bilgi girişinin yapılmasının yeterli olacağı banka dekontu ya da tahsilat belgesinin ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesine gerek duyulmayacağı belirtildi. Kurumlar da gelen yazı üzerinden personelini bilgilendirdi.

Prim gününü ve yaşını dolduran sigortalı çalışanlar (askerlik ve doğum borçlanması dahil) SGK'nın ilgili birimine giderek yazılı beyanda bulunmalıdır. Emekli maaşı evrak işlemleri tamamlandıktan sonra işlemeye başlar. Bu nedenle yazımızı dikkatle okuyarak adımları takip etmenizi öneririz.

ÇALIŞANLARIN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ VE GEREKLİ EVRAKLAR

İlk olarak SGK'ya yaş ve prim durumunuzu (kimliğinizde beraber giderek )bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirimden sonra emeklilik için uygun kriterleri taşıyorsanız 'emekli olur' yazısı alırsınız. Bu yazıda 'emekliliğe hak kazandığınız tespit edildi' yazmalıdır. Aynı evrakın alt kısmında not olarak bu evrakı çalıştığınız işyerinin İnsan Kaynakları departmanına teslim etmeniz gerektiği de bildirilir. Bu evrak ile beraber iş yerinizden alacağınız işten çıkış belgesi ile beraber tekrar SGK'ya müracat etmeniz istenir.

SGK'ya 2. müracatınızda iş yerinizden aldığınız çıkış belgesi ile Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi doldurmanız gerekiyor. Formu doldurup teslim ettikten sonra SGK tarafından 'Yaşlılık Tahsis No'nunuzun yer aldığı bir kart almanız gerekiyor. Bu no emeklilik müracatınızı takip edebilmeniz için veriliyor. Kartın üzerinde de 'bu kartla müracatınız, size ve bizlere zaman ve kolaylık bakımından büyük fayda sağlar' yazısı bulunuyor. Tüm bu işlemlerinizin bittiğinde artık sizin yapmanız gereken bir şey kalmıyor. SGK müracatınızı değerlendiriyor ve kısa sürece sonuçlandırarak emekli maaşınızın işlemesini başlatıyor.

YAŞI BEKLEYENLERİN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ

Eğer çalışmıyorsanız yani priminiz dolduktan sonra işten ayrılmış sadece yaş şartınız nedeniyle beklediyseniz de aynı yolu izlemeniz gerekiyor. Yani önce SGK'dan emekli olur yazısı almanız, daha sonra da Tahsis Talep formunu eksiksiz olarak doldurmalısınız. Formu doldurduktan sonra Yaşlılık Tahsis numarasınızın yazılı olduğu kartı unutmayın. Bu kart müracatınızı takip edebilmeniz için büyük kolaylık sağlar. Yine çalışanlarda olduğu gibi emeklilik müracatınız SGK tarafından incelenip işlemleriniz bittiği andan itibaren emekli maaşınız da işlemeye başlar.

Editör: TE Bilisim