ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Van’ın Başkale ilçesinde 31 Mayıs 2016 tarihinde kendisinden boşanmak istediği için öldürülen Sibelcan Çobandede’nin katil zanlısı Cahit Çobandede hakkında mahkemeye verilen mütalaada, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemi cezalandırılması talep edildi.

Olay 31 Mayıs 2016 tarihinde Van’ın Başkale İlçesine bağlı Tınazlı Köyünde meydana geldi. İddiaya göre, Sibelcan Çobandede, eşi Cahit Çobandede’nin kendisine şiddet uyguladığından dolayı mahkemeye başvurarak boşanma davası açtı. Babasının evine yerleşen Sibelcan Çobandede’nin eski eşi Cahit Çobandede, buraya gelerek ailesiyle tartışmaya başlar. Tartışma sırasında kendisiyle getirdiği silahla eşini vurduktan sonra kayınvalidesine de ateş etti. Sibelcan vücuduna aldığı 8 kurlunla olay yerinde hayatını kaybederken, kayınvalide ise hafif yaralandı. Daha sonra olay yerinden kaçan Çobandede, köylülerce yakalanarak kolluk güçlerine teslim edildi. “Kasten adam öldürmek” suçundan tutuklanan Çobandede’nin yargılanmasına Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşma salonunda taraf avukatları ve sanık Çobandede hazır bulundu.

SİLAHI ALARAK EŞİNİN AİLESİNİN EVİNE GİTTİ

Sanık Çobandede, mahkemede yaptığı savunmada, silahının olmadığını, Sibelcan Çobandede’ye isabet eden kurşunların ise eşinin ailesinin samanlığında bulduğu bir silahtan çıktığını savundu. Çobandede, “2015 yılında resmi nikah yaparak evlendim. Gerçek yaşı 21 olmasına rağmen kimlikte yaşı 18’den küçüktü. Olaydan 4 ay kadar önce ailesi Sibel’i evimden alarak köye götürdü. Kendisiyle görüşmeme izin vermediler. Ben eşimle barışmak için sürekli uğraşıyordum. Son olarak olay tarihinde köyde bulunan evlerine gitmeye karar verdim. Taksiye bindiğimde üzerimde siyah, küçük bir silah bulunuyordu. Bu silahı nereden aldığımı bilmiyorum. Zaten benim evimde silah yoktur ve ben silah taşımam. Aslında ben taksiye bu silahla binmedim, köye gittiğimde eşimin ailesinin evinin bahçesinde bulunan samanlık içerisinden bu silahı alarak belime taktım. Bu silahın samanlıkta olduğunu daha önce eşimin ailesi ile mangal yaptığımız sırada görmüştüm.” Diye savundu.

“KİME VE NE KADAR ATEŞ ETTİĞİMİ BİLMİYORUM”

Çobandede, “Benim bu silahı samanlıktan alma sebebim kendimi korumaktı. Evin damadı olduğumdan evin kapısını çalmadım. Doğrudan kapıyı açarak içeri girdim. İlk önce eşim Sibel’i gördüm, kendisiyle sarıldık. Sanırım eve ilk girdiğimde kayınvalidemi gördüm, eşim Sibel ile herhangi bir sarılmamız olmamıştır. Kayınvalidem elime ateş ettikten sonra ben yere düşüp bayıldım. Vurulmuş olmam nedeniyle tam olarak hatırlayamıyorum. Ateş etmişsem bile kime ve ne kadar ateş ettiğimi bilmiyorum. Bayıldıktan sonra silahı elime koymuş olabilirler. Her ne kadar tarafımdan öldürülmekle tehdit edildiğine ilişkin resmi makamlara başvurularda bulunmuşsa da doğru değildir. Ben cezam neyse çekmeye hazırım.” Dedi.

YARGILAMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Çobandede’nin ardından savunma yapan müşteki avukat Müjde Tozbey Erden, sanığın aylarca eşi Sibelcan’a şiddet uyguladığını ifade ederek, yaşanan olaylar karşısında Sibelcan’ın ailesinin büyük bir travma yaşadığını ve sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti. Müdafi avukat ise savunmasında karar verilmesi halinde dosyanın Yargıtay’dan dönme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, mahkemeden süre talep etti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEMİ

Duruşmada Çobandede hakkında iddia makamınca mahkemeye mütalaa verildi. Mütalaada, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep eden savcı, Anayasanın 82’inci maddesi uyarınca “Kasten adam öldürme” “Tasarlayarak” ve “Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya karşı” suç işlediği belirtilerek, ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi. Mahkeme heyeti ise sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 23 Mayıs tarihine erteledi.

Editör: TE Bilisim