Van’da son günlerde etkili olan Sibirya soğukları hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Birçok gölet, baraj, dere ve şelalenin donmasına neden olan soğuklar, kent merkezinde de etkisini sürdürüyor. Kent merkezinde gece sıcaklığı sıfırın altında 16 dereceye kadar düşerken, bazı ilçelerde ise sıcaklık eksi 40’lara kadar düştü. Aşırı soğuklar nedeniyle vatandaşların yollarda yürümekte bile zorlandığı kentte, hastaneler de dolup taşıyor. Son günlerde hasta sayısında yüzde 100 artış olduğunu belirten Lokman Hekim Van Hastanesi KBB Uzmanı Dr. Bakır Tuna, hastaların genellikle soğuk algınlığı, nezle ve grip şikayetliyle geldiğini söyledi. Son dönemlerde gribal enfeksiyonların çok fazla yaygınlaştığını dile getiren Dr. Tuna, “Yaşlı, diyabet ve tansiyon gibi kronik hastalığı olan veya bebek yaşta olan hastaları gördüğümüz zaman tabi ki bunları daha fazla önemsiyoruz. Bunlarda tahlil göndermek zorunda kalıyoruz. Çünkü gribal enfeksiyonlar bu yaş gruplarında veya kronik hastalığı olanlarda ölümcül olabiliyor. Bu nedenle bu gruplar, takiplerini daha sık yaptığımız hasta gruplarıdır” dedi.

 

Son günlerde hasta sayısının iki katına çıktığını ifade eden Tuna, “Hastalarımız genellikle bizlere ateş, üşüme, titreme veya boğaz ağrısı şikayetleri ile başvuruyorlar. Bunlar genellikle viral enfeksiyonlarla başlayan ama bizim bu bölgede en çok gördüğümüz viral enfeksiyonlar üzerine binen bakteriyal enfeksiyonlar olduğu için hastalarda genellikle antibiyotik tedavisi uygulamak zorunda kalıyoruz. Daha önceleri 40- 50 hastaya bakarken şimdi ise 70-80 hastaya bakıyoruz” ifadelerini kullandı. Bazı vatandaşların doktora gelmeden eczanelerde antibiyotik tedavisine başvurduğunu ve bunun yanlış olduğunu dile getiren Tuna, “Doktor görmeden bu tarz antibiyotik veren eczaneler zaten suç işlemiş oluyorlar. Biz istiyoruz ki; hastalarımız bu tür şikayetlerde eczanelerden çok doktorlara gelerek tedavilerini yapmalarıdır. Bunun yanında özellikle kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın, bu tür enfeksiyonların bulunduğu ortamda maske takmasını öneriyoruz. Ayrıca beslenme, ellerin bol bol yıkanması ve kişisel temizlikte bu hastalığa yakalanmama da önemli rol oynuyor” şeklinde konuştu.

 

Lokman Hekim Van Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Mesut Pekmez ise, özellikle son günlerde hastanedeki poliklinik ve acile gelen hasta sayısında ciddi bir artışın olduğunu ifade ederek, “Havaların aşırı soğuması, özellikle çocuk ve kronik hastalığı bulunanlarda soğuklarla beraber artan gribal enfeksiyonların üzerine zatürre olarak bilinen hastalıklardan dolayı poliklinik sayımızda artış mevcut. Bu grupta dönem dönem hasta sayısı artma ve azalma göstermektedir. Yılbaşı sonrasında artan hasta sayısı daha sonra azaldı. Ancak son birkaç gündür aşırı soğuklar nedeniyle hasta sayımızda yine artış oldu. Biz elimizden geldiğince servis anlamında, yoğun bakım anlamında ve poliklinik anlamında bu konuları dikkate alarak hizmetlerimizi arttırarak devam ediyoruz” dedi. Aşırı soğuklardan dolayı yürümekte bile zorluk çektiklerini ifade eden vatandaşlar ise, uzun zamandan beri böyle bir soğukla karşılaşmadıklarını ifade ettiler. Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, sıcaklığın yarından itibaren 8 ila 10 derece arasında artacağını belirtti.

 

Doğu'da kış

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili yağışı ile tipi nedeniyle Van'da 320 mahalle, Bitlis'te 152, Hakkari'de 194 ve Muş'ta 110 köyle ulaşım yapılamıyor. Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, kent genelinde 136 mahalle, 184 mezra olmak üzere toplam 320 yerleşim birimiyle halen ulaşım sağlanamadığı, ekiplerin koordineli olarak yol açma çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın parçalı çok bulutlu geçeceğinin tahmin edildiğini, akşam ve sabah saatlerinde buzlanma, don olayıyla pus ve yer yer sis beklendiği bildirildi.

 

Hava sıcaklıklarında 2 ile 4 derece düşüş beklendiği de ifade edilen açıklamada, yaşanabilecek buzlanma ve don olaylarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Muş-Kulp karayolunun çığ nedeniyle hala kapalı olduğunu vurgulayan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Van-Çatak ayırımı Bahçesaray karayolunda yine kar yağışı, tipi ve çığ düşmesi sonucu ulaşımın yapılamadığını belirtti. Karla mücadele ekiplerinin her iki yolda aralıksız çalışma sürdürdüğünü aktaran yetkililer, ekiplerin, yolları hava şartlarının olumlu sürmesi durumunda kısa sürede ulaşıma açmayı planladığını kaydetti.  

 

BİTLİS

Bitlis Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Kerim Sönmez, kar yağışı ve tipi nedeniyle, merkez ve ilçelere bağlı 152 köyle ulaşım sağlanamadığını bildirdi. Sönmez, "Köy yollarını ulaşıma açmak için 10 ekip ve 43 araçla karla mücadele çalışması yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için köy yollarını en kısa sürede ulaşıma açacağız" diye konuştu. Meteoroloji Müdürü Rasim Saraç da kent merkezinde kar kalınlığının 178 santimetre olarak ölçüldüğünü belirterek, vatandaşlardan çığ tehlikelerine karşı duyarlı olmalarını istedi.

Saraç, soğuk hava nedeniyle don olaylarının yaşanabileceğini ifade ederek, kente 4 metre 78 santimetre kar yağdığını bildirdi. Karayolları ve belediye ekipleri kent merkezi ve bağlantı yollarında karla mücadele çalışması yürüttü.

 

MUŞ

İl Özel İdare Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, kar yağışı ve tipi nedeniyle merkez ve ilçelere bağlı 110 köy ulaşıma kapalı olduğunu söyledi. Karla mücadele ekiplerinin sabah itibariyle ulaşıma kapanan köy yollarından temizleme çalışmalarına başladığını anlatan Yentür, akşama kadar kapalı olan 110 köye büyük ölçüde ulaşım sağlayacaklarını belirtti. Muş-Kulp karayolunun Kozma Dağı'nda çığ düşmesi sonucu şu anda ulaşıma kapalı olduğunu dile getiren Karayolları 113. Muş Şube Şefi Sülhattin Ömeroğlu da karla mücadele ekibinin bölgede çalışmalarına devam ettiğini ifade etti. Hakkari'de ise 50 köy ve 144 mezra yolunun ulaşıma kapalı bulunduğu, ekiplerin yol açma çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.


(AA - İHA)

Editör: TE Bilisim