Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nazmi Gür 27 Ekim tarihinde TOKİ inşaatının 9. Katından düşerek hayatını kaybeden Telli Yaran ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Gür verdiği soru önergesinde, “450 işçinin çalıştırıldığı TOKİ inşaatında yetkililer ‘Çalışan herkesin sigortası var’ dese de yaşamını yitiren Yaran ve onlarca işçinin sigortasız çalıştırıldığı iddia edilmektedir.” Dedi.

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. 27 Ekim’de Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki eski Sosyal Meskenlerin yerine yapılan TOKİ konutlarında çatı yalıtımı işi yapan iki çocuk babası Telli Yaran isimli işçinin herhangi bir güvenlik tedbiri alınmadığı için 9'uncu kattan zemine düşerek yaşamını yitirdiği, olayı Bakan Çelik’e soru önergesi olarak sunan Gür, çalışma güvenliğinin sadece baretle alınmasının iş güvenliğinin açıkça ihlal edildiğini gözler önüne serdiğini belirtti.

SİGORTASIZ İŞÇİLER ÇALIŞIYOR İDDİASI

Gür verdiği soru önergesinde şöyle konuştu: “Van ili İpekyolu ilçesi Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki eski Sosyal Meskenlerin yerine yapılan TOKİ konutlarında çatı yalıtımı işi yapan iki çocuk babası Telli YARAN (31) isimli işçi 27 Ekim günü herhangi bir güvenlik tedbiri alınmadığı için 9'uncu kattan zemine düşerek yaşamını yitirmiştir. 450 işçinin çalıştırıldığı TOKİ inşaatında yetkililer, “Çalışan herkesin sigortası var” dese de yaşamını yitiren YARAN ve onlarca işçinin sigortasız çalıştırıldığı iddia edilmektedir. Çalışma güvenliğinin sadece baretle alınması iş güvenliğinin açıkça ihlal edildiğini gözler önüne sermektedir. Telli YARAN’ın ölümünden sonra yüklenici firmanın bütün işçilerinin değiştirildiği iddia edilmektedir. İddialara göre hayatını kaybeden Telli YARAN ve diğer işçilerin sigortasız çalıştırılması düşündürücü bir durum olarak karşımızda durmaktadır.”

‘SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞIYORU MU?’

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür verdiği soru önergesinde Bakan Çelik’i,n cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı: “Van ili İpekyolu ilçesi Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki eski Sosyal Meskenlerin yerine yapılan TOKİ konutlarında çatı yalıtımı işi yaparken hayatını kaybeden Telli YARAN’ın SGK girişi yapılmış mıdır?. Telli YARAN’ın hayatını kaybetmesine neden olan yetkililer hakkında açılan herhangi bir soruşturma var mıdır?. Van ili İpekyolu ilçesi Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'ndeki eski Sosyal Meskenlerin yerine yapılan TOKİ konutlarında kaç işçi çalışmaktadır? 27.10.2014 tarihinde hayatını kaybeden Telli YARAN ile birlikte çalışan diğer işçilerin SGK girişi bulunmakta mıdır? Bu işçilerin sigorta girişleri hangi tarihlerde yapılmıştır?. Van ilinde son 5 yılda iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı nedir? Bu işçilerin SGK girişi var mıydı? Hayatını kaybeden kişilere ödenen tazminat miktarı nedir?. Bu tür iş ölümlerinin önlenmesi için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim