Sinan Berge yazdı...

 

Edremit Van’a bakar

İçinde Şamran akar

Öyle bir yar sevmişem

Her gören ona bakar...

Vanlılar olarak dinlediğimizde gurur duyduğumuz, Sadettin Kutlu tarafından yazılan ve Rana- Selçuk Alagöz kardeşlerin 1972 yılında pop tarzında seslendirdikleri Van yöresine ait bu güzelim türkü yazı başlığımızın ilham kaynağıdır.

Bu yazımız Van’ın Yerel Yönetimlerine, Üniversitesine, Meslek Odalarına, İş Adamlarına, STK’larına, DAKA vb. kuruluşlara, Van halkına kısaca ilimizin tüm bileşenlerine; Van’ımızın göz bebeği olan Edremit ilçesine teleferik yapılması gerektiğinin çağrısıdır.

Türkiye’nin Doğuya ve Asya’ya açılan kapısı Van ise, Van’ın Anadolu’ya açılan kapısı da Edremit’tir.

Edremit son zamanlarda yoğun bir şekilde göç alıp, yerli yabancı turist sayısında artış göstermektedir. Sosyal ve sportif hizmetler alanındaki çalışmaların yanında yeni projelerle Edremit Van’ımıza değer katacaktır.

Gelelim Derdimize…

Ülkemizin birçok il ve ilçesinde teleferik sistemleri kuruldu ve kurulmaya devam ediyor. Kent turizminin canlanmasında etkin ve verimli olan teleferikler kentsel taşımacılığa yeni bir boyut kazandırmakta, bulunduğu il veya ilçeye farklı bir ulaşım konsepti sunup ekonomik getiri ve istihdam alanları yaratmaktadır.

Eeeee bunları gören, duyan Vanlı büyüklerimiz sonra demez mi  “Menım balam, ellere yaz- bahar çayır çimendır, niçın bize yağmırla kar gelır…”

Derler tabi…

Köklü tarihe, doğal güzelliklere sahip, kent turizminin beşiği yeşille mavinin kesiştiği Edremit’i teleferikle niçin buluşturmayalım ki?

Derdimiz Van Bizim… Gelin Edremit Kent Meydanı ile Tarihi Kız Kalesi arasına teleferik sistemini kuralım. Edremit’e gerdanlık gibi yakışacak bu projeyle insanlar Kent meydanından teleferiğe binsin. 10- 15 dakikalık muhteşem bir yolculukla kız kalesinin eşsiz manzaralı seyir terasında bir kaçak çayın, kırk yıl hatırı olan kahvenin tadına baksın ki Edremit’te Van’a bir başka baksın…

***

Teleferik Sistemi Edremit’e Çok Şey Katacak.

Mekânları teleferikle gökyüzünden bağlayacak olan projenin ilçe turizmine büyük katkısı olacaktır. Kara yolu, hava yolu ve Van (denizi)gölüyle ulaşımının rahat sağlandığı Edremit tarihi, kültürü ve doyumsuz manzarasını dilden dile dolaştıracaktır.

Kent meydanından teleferiğe bir binen, meydana geldikçe bir daha binmek isteyecektir. Seçkin Kent olan Van ve Mavi Şehir Edremit’e modern teleferik sistemi yakışacaktır.

Hele bir de teleferik sisteminin biniş ve iniş bölgelerine otopark alanları, çocuk parkları, kafeler, restoranlar, geleneksel değerlerimizi yaşatacak el sanatları atölyeleri, turizm danışmanlık merkezleri gibi yerler kurduk mu! İşte o zaman Edremit’e yeni istihdam alanları ve ekonomik getiririler de sunmuş oluruz.

Teleferik kabinlerine de Van’ın diğer on iki ilçesinin isimlerini verelim. Kardeş ilçe temasıyla bu ilçelerimizin tanıtımını ’Van’a Hoş Geldiniz ’’in sesi olan Edremit’ten yapalım.

Böylece yerli halka da kendi ilçe isimlerinin yer aldığı kabinlere binme fırsatı sunmuş oluruz.

Düşünsenize;

A-Nereye gidisen,

B- Gidiyem Edremit’e teleferiğe binmeye,

A-Sen o baban başi ! Kimle gidisen ?

B-Yemin billah , ele Aylecek,

A-De hayde uğur be,

B- Rahmet babaya… gibi muhabbetlerin tam ortasında olacaksınız.

Neyse Edremit semalarında teleferik kabinindesiniz. İlçeye kuş bakışı bakacaksınız. Karşınızda masmavi Behra Wane, bağı bahçesi mis, havası temiz ve yeşil giyinmiş bir ilçe muhteşem gün batımının keyfini çıkaracaksınız.

Kadrajınıza gökyüzüyle buluşan Van denizini, Türkiye’nin en büyük feribotunu, heybetli Süphan dağını, kelebekler diyarı Artos dağını, başı bulut Erek Dağını, ŞehriVanı belki de yıllarca görmeyi umut ettiğimiz Van Gölü Canavarını alacaksınız.

Sonra da ‘’Vallahi bu teleferik çok ğoştur, geldığ, bindığ, gördığ, gidiyığ’’ diyeceksiniz...

***

Sonuç olarak teleferik projesinin fizibilite çalışması, ekonomik parametrelerinin hesaplanması, yatırımın getirisi ve pazarlaması gibi çalışmalar uzmanlar tarafından değerlendirilecektir.

İlk etapta finansal açıdan zor görünen bu projenin hayata geçmesiyle Van ve Edremit turizmi yeni bir ivme kazanacak. Van Gölü Havzasında kültürel turların artmasının ve şekillenmesinin tetikleyicisi olacaktır.

İlk köşe yazımızda Van Gölü Ekspresinin Van’a kadar uzanan bir demiryolu hattıyla buluşması temennisinde bulunmuştuk; şimdi de önümüzdeki seçimleri fırsat bilip ikinci talebimizi dile getirmenin zamanıdır.  ‘EDREMİT VAN’A TELEFERİKLE BAKSIN!’

Unutmadan ismi de ‘Kız Kalesi Seyir Teleferiği’ olsun.

 

Editör: TE Bilisim