ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Türk ve İranlı yetkililer, hudut güvenliğini ele almak üzere Van'da bir araya geldi.

İran İslam Cumhuriyeti Batı Azerbaycan Genel Vali Yardımcısı ve Hoy Kenti Fermandarı Seyid Muhammed Abidi ve beraberindeki heyet, Van'a geldi. Vali Mehmet Emin Bilmez'i ziyaret eden Abidi ve beraberindekiler, burada yapılan "53. Alt Güvenlik Komite Toplantısı"na katıldı. Toplantıda konuşan Vali Bilmez, son yıllarda İran ile karşılıklı işbirliği ve güven ortamının artmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

İLİŞKİLER NE KADAR GÜÇLENİRSE, İKİ ÜLKE DE O KADAR KAZANÇLI OLACAK

Van ile İran arasında 285 kilometrelik sınır hattında terörizme karşı güçlü bir şekilde mücadele etmek gerektiğini belirten Bilmez, “Dost ve kardeş İran İslam Cumhuriyeti’nin Hoy Fermandarlığı ile Valiliğimiz arasında sürdürülmekte olan Alt Güvenlik Komite Toplantılarının 53.sünü yapmak üzere bir araya geldiklerini belirten Vali Bilmez, “Van ile İran İslam Cumhuriyeti arasında yer alan 285 kilometrelik sınır hattından vatandaş geçişleri, terörist geçişleri gibi konuların takibi başta olmak üzere özellikle de terörizme karşı güçlü bir şekilde mücadele etmemiz gerekmektedir. İlişkiler ne kadar güçlenirse her iki ülkede o kadar kazançlı olacaktır. Ortak sınırda karşılıklı tedbirlerin aynı titizlikle alınması, bu toplantılarda eksikliklerin giderilmesi ve eşgüdüm sağlanmasıyla sınırın illegal geçilmesi, kaçakçılık ve yasadışı gruplarla daha etkin bir şekilde mücadele edilebilmesini kolaylaştıracaktır.” Dedi.

ABİDİ: İLİŞKİLER DAHA GELİŞECEK!

Hoy Fermandarı Abidi ise iki ülke ve şehir arasındaki ilişkilerinin son dönemlerde geliştiğini ve bundan sonraki görüşmelerimizde de bu ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını dile getirerek, güler yüzlü karşılama ve ağırlama için teşekkürlerini bildirdi. Konuşmaların ardından gündem maddeleri görüşüldü. Toplantıya Van heyetinden Vali Mehmet Emin Bilmez’in yanı sıra, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, 6. Hudut Tugay Komutanı, Başkale, Çaldıran, Özalp ve Saray kaymakamları, Van Valiliği Özel Kalem Müdürü ve İl Göç İdaresi Müdürü katıldı. Görüşmeler dün düzenlenen mutabakat metninin imza töreniyle sona erdi.

53’ÜNCÜ TOPLANTI YAPILDI

Türkiye ile İran İslam Cumhuriyeti heyetleri arasındaki alt güvenlik komite görüşmeleri, ikinci gün ise düzenlenen mutabakat metni imza töreni ve açıklaması ile sürdü. Türkiye ve İran arasında hudut güvenliği ile ilgili mutabakat imza töreni sonrası açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Dost ve kardeş İran İslam Cumhuriyeti’nin Hoy Fermandarlığı ile valiliğimiz arasında sürdürülmekte olan alt güvenlik komite toplantılarının 53’üncüsü yapmış bulunuyoruz. Malumunuz olduğu üzere Van ile İran İslam Cumhuriyeti arasında yer alan 285 kilometrelik sınır hattı bulunmaktadır. Bu da beraberinde vatandaş geçişleri, terörist geçişleri, sınır ticaretinde yaşanan sıkıntılar gibi takibi gerektiren konuları getirmektedir.” Dedi.

BİLMEZ: BİLGİ ALIŞVERİŞİNDE BULUNULDU

Yapılan görüşmede iki ülke aleyhine faaliyet gösteren terör örgütleri, yasadışı göç, organize suçlar, uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele, sınır güvenliğinin arttırılması gibi konularının dışında, sınır ticaretinde yaşanan sıkıntılar, kültürel faaliyetler gibi hususlarda bilgi alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Bilmez, “Bu toplantılar vesilesi ile iki kent arasındaki karşılıklı işbirliği ve güven ortamının artarak devam edeceğini umut ediyorum. Değerli Mevkidaşım Sayın Muhammed Abidi ile tanışmaktan ve heyetini kentimizde misafir etmekten duyduğumuz memnuniyeti bildirerek teşekkürlerimi sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

ABİDİ: ÖNEMLİ KONULARDA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞLERİNDE BULUNDUK

Daha sonra Farsça bir konuşma yapan Hoy Kenti Fermandarı Seyid Muhammed Abidi kendilerine gösterilen ilgiden memnuniyet duyduğunu aktardı. Vali Bilmez'e ve Van halkına teşekkür eden Abidi, “Çok samimi bir ortamda toplantıyı gerçekleştirdik. İki ülke arasındaki sorunların ele alınması bakımından çok önemli konularda görüş alışverişlerinde bulunduk. Özelikle terörizmle mücadele, kaçakçılık ve kaçak geçişler konularında görüştük. Müşterek sınır güvenliğinin artırılması hususunda iyi neticelere varmış bulunduk. Her iki ülke sınırda yaşayanların refah düzeyinin artırılması bizim önceliğimizdir. Sınır kapısından geçişlerin rahat sağlanması hususunda gerekli görüşmelerde bulunduk. Arzuladığımız bir güvene ulaşalım ve aynı zamanda da sınır sakinlerinin refahını artırmış olalım.” Diye konuştu.

Heyet, toplantının ardından kentten ayrıldı.

Editör: TE Bilisim