Van-Urmiye arası başlayan uçak seferleri aralıksız ve sıkıntı yaşanmadan 1 aydır devam ediyor. Van ekonomisine ve turizmine büyük katkı sağlayacak olan uçuşlar haftada 3 gün geliş ve dönüşlü olarak yapılıyor. Van’ın ekonomik anlamda daha da canlanması için yapılacak girişimlerle Tebriz-Van uçuşları da başlayacak.

 

Van’ın en önemli ticaret hacmini oluşturan Kapıköy’le ilgili beklenen mutlu son bir türlü gelmezken bir diğer önemli adım olan Van-Urmiye uçak seferleri 21 Aralık’ta başladı ve İranlı turistler tarafından büyük bir ilgi gören uçak seferleri haftanın 3 günü yüzde 50 dolulukla uçuşlara devam ediyor. Van’ın ekonomide daha da ön plana çıkması için ikinci büyük adım içinde çalışmalar başladı. Van-Tebriz uçuşlarının yapılması için gerekli temaslar kurulmaya başlandı.

 

ÖZKILIÇ: YARIM SAAT İÇERİSİNDE URMİYE’DEYİZ

Konuya dair görüştüğümüz Flyone Acente sahibi Enes Özkılıç ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, 21 Aralık’tan bu yana başlayan uçak seferlerinin ne düzeyde olduğunu, Van’a nasıl bir katkı sağladığını ve bu zamana kadar kaç sefer düzenlendiğini Şehrivan’a anlattı. Urmiye-Van uçuşlarına dair açıklamalarda bulunan Flyone Acente sahibi Enes Özkılıç, uçuşların bir ay kadar kısa bir süredir başlamasına rağmen büyük bir rağbetin olduğunu dile getirerek, “Doluluk oranı ciddi anlamda çok iyi. Geçtiğimiz hafta yüzde 99 dolulukla gittik. Bu bizim için çok iyi bir rakam. Çünkü bir ay kadar kısa bir sürede bu rağbetim olması açıkçası sevindirici. Hem Türkiye’nin farklı illerinde okuyan öğrenciler var hem de bizim burada esnaflarımız ve iş adamlarımız İran’a gitmek için büyük ilgi gösteriyorlar. Bu bizim için ciddi bir avantaj, güzel bir avantaj. Kara yolunu kullandığımızda sadece kapıda kesintisiz 3 saat bekledik. Buda bizim için zaman kaybı demektir. Ama uçakla seyahat yaptığımızda sadece yarım saat sürüyor yolculuk. Zamandan kazanıyoruz, rahat bir yolculuk yapıyoruz ve yarım saat içerisinde Urmiye’deyiz.” Diye belirtti.

 

“UÇAK BİLETLERİNİN FİYATINI DÜŞÜRDÜK”

Urmiye-Van uçak seferlerinin Van’a büyük katkı sağladığını belirten Özkılıç, “Turizm canlandı. İranlı misafirlerimiz artık daha güvenli bir şekilde yolculuk yapmaya başladı. Özellikle son yaşanan olaylardan dolayı İranlılar korkarak gelmeye başlamıştı hatta birçoğu gelmemeye başlamıştı. Bu uçak sayesinde artık daha güvenli bir şekilde gelip gidebiliyorlar. Daha rahat bir yolculuk yapıyorlar. Bunun avantajı bize ciddi bir şekilde katkı sağlıyor. Van’ın ekonomisinin yeniden canlanmasında büyük bir katkısı olan bu seferler Van’ı yeniden ayağa kaldırabilecek derecede önem arz ediyor. Her gelen misafir otele, yemeğe, giyime, kozmetiğe vs. her şeye para harcıyor. Bu da Van esnafının kazanması demektir. Bir misafirin Van’a gelmesi sadece bir kişiyi etkilemez. En az 5-6 kişiye katkı sunar. Bu durum zincirleme olarak devam eder. Gelen misafir otelde kalıyor, yemek yiyiyor, alışveriş yapıyor, eğlence mekânlarında eğleniyor. Buda zincirleme bir şekilde devam ediyor. Biz rağbetin daha artması için uçak biletlerinin fiyatını düşürdük. Hatta bana göre bu fiyatlar hala yüksek. Onu biraz daha düşüreceğiz. Gidiş-dönüş yaklaşık 350 lirayı buluyor.” Şeklinde konuştu.

 

ÖZKILIÇ: YETER Kİ TALEP OLSUN

21 Aralık’tan bu zamana kadar haftada 3 gün olmak üzere 2 tanesi hava şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı iptal edilen 17 uçuş gerçekleştirildiğini kaydeden Özkılıç, gelişlerin gidişlerden daha fazla olduğunu belirtti. Özkılıç, “Uçağımız küçük olabilir ama bu bize engel değil. Yeter ki talep olsun. Talep etmeleri dâhilinde büyük uçakta getirebiliriz. Evet, önümüzde bir nevroz bayramı var bu da bizim için daha fazla İranlı’nın Van’a gelmesi anlamına geliyor. Bu tür günlerde uçuşları her gün de yapabiliriz. Gerekli izinlerimiz alınmış zaten. Nevroz döneminde her gün uçuş yapmayı planlıyoruz. Uçağı da büyütmeyi planlıyoruz. Yeter ki talep olsun. Biz uçakları 2’ye de çıkarabiliriz, uçağı da büyütebiliriz. O bizim elimizde olan bir şey. Yeter ki talep olsun. Talepler arttığı sürece plan ve projelerimizde büyüyerek devam edecek.” Dedi.

 

“TEBRİZ İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”

Van için önemli çalışmaların olduğuna dikkat çeken Özkılıç: “Başka çalışmalarımızda var. Ama Van daha bilmiyor. Van’daki acentlarımıza daha duyurmadık. Sizin sayenizde duyuracağız. Yani ilk olarak sizlerle paylaşacağız. Biz en kısa zamanda Tebriz uçuşlarına da başlayacağız. Şuanda Tebriz uçuşlarının günleri ve zamanları konuşuluyor. Biz taleplerimizi söyledik. Perşembe günü uçuşun yapılması talebinde bulunduk. Perşembe günü Tebriz’den Van’a gelinsin, Cuma günüde akşamüzeri de Urmiye’ye gidilsin. Urmiye uçağını Cuma akşamına alalım dedik. Onun niyetindeydik. Çünkü Perşembe günü gelirler gezerler, Cuma akşamı da dönüş yaparlar. Buda bizim için iyi bir sirkülasyon olur. Tebriz uçuşları için onay bekliyoruz şuan. Bakalım inşallah en kısa zamanda o da olacak.” İfadelerini kullandı.

 

ÖZGÖKÇE: VAN İÇİN ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ

Konuya dair Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de, 21 Aralık’tan bu yana haftada 3 gün olacak şekilde uçuşların sorunsuz bir şekilde yapıldığına dikkat çekerek, “Rağbet çok fazla var. Yüzde 50 dolulukla uçuşlarımız gerçekleşiyor. Biz açıkçası çok ümitliyiz. Ekonomimiz yeniden canlanacak inşallah. Malumunuz bir savaş var ve bu savaştan dolayı bölgemiz büyük zarar görüyor. Kapıköy Sınır kapımız yaşanan tatsız olaylardan dolayı İranlılar tarafından artık çok fazla tercih edilmiyor. Bunun içinde İranlılar hava yolunu tercih ediyorlar. Buda bizi sevindiriyor. Çünkü her gelen İranlı Van’a ekonomik anlamda büyük katkı sunacak. Van için çalışmalarımız devam edecektir.” Dedi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim