Van Gıdacılar ve İş Adamları Derneği (VAGİAD) Başkanı Veysel Dikici, son günlerde ilde yaşanan araç taşlama ve darp olaylarını üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, ““Seçim meydanlarındaki hitap tarzlarından ve telaffuzlarında halk ve iş adamları olarak oldukça rahatsızız. İlimizdeki araç taşlamaları ve darpları üzüntüyle karşılıyor kimler yaptılarsa şiddetle kınıyoruz. Tüm siyasetçilerimiz özellikle bu günkü seçim konjonktüründe fevkalade hassas bir şekilde sağduyulu olmalı” dedi.

“ASIL AMAÇ, VAN’IN ÇITASINI YÜKSELTMEKTİR”

Bir otelde düzenlenen kahvaltıda gazetecilerle bir araya gelen VAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Dikici, 6 ay önce 38 kurucu üye ile kurulan derneğin her geçen gün büyüdüğünü belirterek, Van ekonomisine yön veren potansiyel gıdacıların çoğunun derneğe üye olduğunu söyledi. 750 çalışanı ve 645 araçla Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki çoğu illere gıda pazarlama konusunda hizmet verdiklerini ifade eden Dikici, “Değerli Basın mensupları sevgili yönetim kurulu üyelerim hoş geldiniz şeref verdiniz. Van gıdacılar ve iş adamları derneği (VAGİAD) yaklaşık 6 ay önce 38 kurucu üye ile kuruldu ve sayımız her gün artmaktadır. Van ekonomisine yön veren potansiyel gıdacıların çoğu derneğimize üye olup şu anda üye sayımız 55’tir. Bu 55 üyemizin yaklaşık 750 çalışanı ve 645 araçla doğu Anadolu bölgesindeki çoğu illere gıda pazarlama konusunda hizmet vermektedir. Derneğimizin kuruluşundaki asıl amaç güzel Van ilimizin sosyal ve ekonomik çıtasını yükseltmek bu amaç için Van’daki diğer toptancı arkadaşları da yanımıza alarak istihdamı maksimuma yükseltmektir” dedi.

DİKİCİ: ÜRETEN VE ÜRETTİKLERİMİZİ İHRAÇ ETMELİYİZ

Kapıköy sınır kapısının avantaj olduğunu belirten Dikici, bu avantajın bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Dikici ayrıca, “Artık üreten ve ürettiklerimizi ihraç etmeliyiz” dedi. Dikici şöyle devam etti: “Bilindiği gibi Van ili doğu Anadolu’nun son ili olmakla beraber Türkiye’nin İran ve Türki Cumhuriyetlerine açılan kapısı konumundadır. Van diğer ülkeler içinde batıya açılan kapı konumundadır. Bu avantajı daha iyi kullanabilmek için kesinlikle üyelerimizin üretime geçmesi gerekmekte ve ürettiklerimizi de ihraç etmeliyiz. Yeni teknolojik yapılanmadan dolayı üretim yapmak kolaylaşmıştır. Önemli olan ürettiğini satabilmektir. Bizim dernek üyelerimiz bu konuda uzmandır. Örneğin gıda pazarlama şirketi olan üyelerimiz batının ve Orta Anadolu’daki fabrikaların ürettiği malları Van, Muş, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Kars, Hakkâri il ve ilçelerine dağıtmaktadır. Kendi ürettiğimiz ürünü niye dağıtmayalım.”

HEDEF YENİ TOPTANCILAR SİTESİ

Dikici, Şehir merkezindeki trafiği rahata kavuşturmak adına iki toptancılar sitesi kurduklarını ve bu doğrultuda daha verimli bir toptancılar sitesine ihtiyaç duyduklarını belirtti. “Bu doğrultuda toptancıları bir araya toplamak aynı zamanda araç sayısı çokluğu nedeniyle şehir merkezindeki trafiği felçten kurtarmak için ilimize 2 adet toptancılar sitesi kurulmuştur. Bunlardan biri Erciş yolu üzerindeki doğu toptancılar sitesi diğeri de Edremit yolu üzerinde Van gölü büyük gıda toptancılar sitesidir. Van gölü büyük gıda toptancılar sitemiz 125 000 m2 üzerinde 115 bağımsız iş yeri kurulmuş ve ciddi anlamda Van iline hizmet etmektedir. Bu hizmetin daha verimli olabilmesi için Van’daki tüm gıda toptancılarının bir araya getirerek daha kullanışlı bir toptancılar sitesi oluşturmak hedefimizdir. Bu doğrultuda ilgili makamlarla görüşülerek yer talebinde bulunulmuş bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir” sözlerine yer verdi.

DİKİCİ: TÜM SİYASETÇİLERİMİZ SAĞDUYULU OLMALI

Ekonomi ve yatırımın çok kırılgan olduğunu belirten Dikici, bölgedeki siyasi çekişmelerin ekonomiyi direk etkilediğini belirtti. Dikici daha sonra şöyle devam etti: “Van gıdacılar ve iş adamları derneği (VAGİAD) derneğimiz üretken ve aktif iş adamlarından dolayı Van ekonomisinde çok ciddi bir potansiyele sahiptir. Ekonomi ve yatırım çok kırılgandır. Özellikle bölgemizdeki siyasi çekişmeler ekonomimizi direk etkilemektedir. Son zamanlardaki barış süreci ilin ekonomisini olumlu yönde etki yapmış ve organize sanayi de ciddi olarak yatırım talepleri doğurmuştur. Tüm siyasetçilerimiz özellikle bu günkü seçim konjonktüründe fevkalade hassas bir şekilde sağduyulu olmalı. Seçimin demokratik bir şekilde sorunsuzca yapılabilmesi için çalışmalıdırlar. Seçim meydanlarındaki hitap tarzlarından ve telaffuzlarında halk ve iş adamları olarak oldukça rahatsızız. Tüm siyasi parti liderlerinin ve yöneticilerinin halkı ayrıştırıcı ve çatışmalara sürükleyici demeç ve söylemlerden kaçınmalıdır. Özellikle bölgemizdeki hassasiyetleri göz önünde bulundurularak tüm partilerin seçmenlerine açık ve net sağduyu çağrısı yapmalıdır. Geçen hafta ilimizdeki araç taşlamaları ve darpları üzüntüyle karşılıyor kimler yaptılarsa şiddetle kınıyoruz. Bizler iş adamları olarak bu seçimlerin demokratik ve özgür ce oy kullanabilen bir ortamda geçmesini diliyoruz. Çünkü bölgemizde yatırım yapmayı düşünen birçok işadamı hemşerimiz ile batılı iş adamları arkadaşımız bölgeye yatırım yapmak istiyorlar. Bölgenin kaderiyle oynamamak lazım, seçilecek yeni büyük şehir belediye başkanımıza ve ilçe belediye başkanlarımıza şimdiden Van ili için hayırlı hizmetlerde bulunması temenni eder başarılar dilerim.”

Gerçekleştirilen toplantıya VAGİAD Yönetim Kurulu üyelerinden Veysel Dikici, Şükrü Karaman, Cengiz Öztopçu. Halil Okur, Sedat Teknaz, Ferit Tekyurt, Fevzi Caner, Nadir Örek, Mahir Solmaz katıldı.


Ömer Aytaç AYKAÇ / Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim