Önder ALTINAL - Şehrivan


 

SMMMO toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere İstanbul SMMMO Eğitmeni SMMM Doğan Şen, Eski SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Simeklioğlu, SMMMO Başkan Yardımcısı Oda Sekreteri Yakup Öğrenci, oda yönetim kurulu ve üyeleri katıldı. Seminerde konuşan SMMMO Başkan Yardımcısı ve Oda Sekreteri Yakup Öğrenci katma değer vergisinin önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Öğrenci ayrıca Türkiye’de katma değer vergisinde kısmi tevkifat uygulandığını bunun ise kayıp-kaçak vergisinin fazla olmasından dolayı uygulandığını söyledi.

ÖĞRENCİ: TÜRKİYE KISMİ TEVKİFAT UYGULANIYOR

Seminerde konuşan SMMMO Başkan Yardımcısı Oda Sekreteri Yakup Öğrenci, katma değer vergisinin önemli olduğunu, bu yüzden de katma değer vergisinin bütçe kalemleri içinde 3’te 1’lik bir yere sahip olduğunu söyledi. Öğrenci ayrıca Türkiye’deki tevkifatlar hakkında da bilgi vererek şu sözlere yer verdi: “Bütçe kalemleri içerisindeki vergileri incelediğimizde katma değer vergisi neredeyse 3’te 1 paya sahiptir. Bu nedenle gelişmiş ve modern bir vergi olan katma değer vergisi Dünyada baktığımız zaman 145 ülkede uygulanmaktadır. Bildiğiniz gibi katma değer vergisi tam ve kısmi tevkifat olarak iki kısımda incelenmektedir. Tam tevkifat Dünyada KDV uygulanan tüm ülkelerde uygulanırken, kısmi tevkifat ise maalesef yalnızca bizim ülkemize has olan bir uygulamadır. Aslında buna baktığımız zaman katma değer vergisindeki kısmi tevkifatın ülkemizde uygulanmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi vergi kayı ve kaçağın en fazla olduğu katma değer vergisindedir. Buda böyle olunca ülkemizde kayıp ve kaçağın önüne geçilmesi için devlet kısmi tevkifata başvurmuştur. Öncelikle katma değer vergilerinin az olduğu temizlik, güvenlik gibi iş gücü hizmetinin yoğun olduğu yerlerde başlarken daha sonralarında ise işin kolaylığına kaçılarak bu kısmi tevkifat genişletilmiştir.”

“10 GÜN İÇİNDE DEĞİŞİKLİKLERİ BİLDİRİN”

Öğrenci 6552 yasasının yeniden yapılandırılması hakkında da bilgiler verileceğini belirterek ayrıca işe giriş ve çıkışlar içinde öneride bulundu. Öğrenci, “İkinci bir konu ise, 6552 yasanın yeniden yapılanması konusuna dair sunum yapılacaktır. 21 Ekim tarihinde Van sosyal güvenlik kurumunun düzenlemiş olduğu bir semineri hatırlatmak istiyorum. Biz özellikle anonim şirketlerin yönetim kurul yelerinin ortaklığa girişleri ve ortaklıktan çıkışları, limitet şirketleri sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin hisse devirlerinde ortak olan ve ortaklıktan çıkan ortakların sosyal sigortalar sicil yönetmeliğinin 11’inci ve 14’üncü maddeleri gereğince girişlerde 10 gün çıkışlarda 15 içinde bildirilmesi gerekiyordu. İstanbul odası sosyal güvenlik kurumunun bir duyurusu var. Yani yasanın çıktığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde bahsedilen değişikliler sosyal güvenlik kurumuna bildirilmez ise hem işe girişlerde hem de iş çıkışlarında idari para cezası uygulanacağı söylenmektedir. Size bir önerim olacak. 10 gün içerisinde değişiklikleri sosyal güvenlik kurumuna bildirmenizi öneririz.” Dedi.

Başkan Yardımcısı Yakup Öğrenci’nin ardından İstanbul Serbet Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Eğitmeni Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Doğan Şen ise katma değer vergisi ve 6552 Sayılı Kanun ve KDV Tevkifatı Konulu bir seminer verdi.

Editör: TE Bilisim