Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirleri Odası (SMMMO) tarafından, ‘Ar-Ge ve Teknokent Faaliyetlerine Sağlanan Vergisel Teşvikler’ semineri verildi.

 

Odada düzenlenen seminerde açılış konuşmasını yapan Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin, çok yoğun bir süreç yaşadıklarını belirtti. Gerek bölgede gerekse ülkede biran önce bu ortamdan çıkılmasını dilediklerini anlatan Şahin, “Biz meslek mensupları da yoğun bir dönem yaşıyoruz. Yılsonu olması nedeniyle hem defter tasdik dönemleri hem de e-tebligat dönemi yaşıyoruz. Bu yoğunluk içerisinde yine sizleri buraya toplamamamızın tek nedeni eğitimdir. Bugünkü eğitimimizin amacı, teknokenttir. 2001 yılında teknoloji geliştirme bölgeleri kanunu çıkmış, bununla birlikte 2013 yılında da üniversitemiz bünyesinde teknokent uygulaması başlamıştır. Oradaki mükelleflerimizin vergi ve SSK avantajları konusunda eksiklik içerisindeydik. Teknokentte faaliyette bulunan mükelleflerinde talepleri vardı. Bu konuda vergi dairemizin, mükelleflerimizin neler yapması konusunda eksiklikler vardı. Bu kapsamda bu seminerin hepimiz açısından olumlu geçeceğine inanıyorum. Bu duygularla seminerin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

 

TESMER Genel Müdürü Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı da, bölge odaları olarak bu tür etkinliklere destek vermekten gurur duyduklarını belirtti. Bu tür eğitimlerin devamını istediklerini anlatan Bayazıtlı, “Teknoparklar, 2001 yılında kabul edilen bu yasa ile bütün üniversitelerde kurulmasına yön verildi. Bu anlamda 48’i faaliyette olmak üzere 61 tane teknoloji geliştirme bölgeleri oluşturuldu. Esas bu işin mantığı işletmelere Ar-Ge anlamında yapacağı desteklere baktığımızda teknoloji geliştirme bölgeleri de bunlardan bir tanesi. Bunun tamamen özü, işletmelere sağlanan vergisel boyuttaki istisnaları kapsamaktadır. Yoksa muhasebe uygulaması olarak çok farklı bir muhasebe uygulaması söz konusu değil. Aynı beyannameyi veriyorsunuz, aynı defterleri veriyorsunuz ama buradaki teşvikler nelerdir? Bu çok önemlidir. Teknoloji geliştirme bölgelerinin temel esprisi, ilgili üniversitede görev yapan öğretim üyelerinin bilgilerinin benim tabirimle piyasalaştırılması, üretime dönüştürülmesi ve bunun piyasa ile paylaşması esprisinde kaynaklanıyor” dedi. Program, Yeminli Mali Müşavir Murat Yıldız tarafından verilen ‘Ar-Ge ve Teknokent Faaliyetlerine Sağlanan Vergisel Teşvikler’ semineri ile sona erdi. 

Editör: TE Bilisim