Van’da geçtiğimiz yıl Necdet Takva’nın öncülüğünü yaptığı Ekonomide Değişim Hareketi (EDH)’nin mavi liste rüzgarı devam ediyor. Önce VATSO sonra da VATBO’yu zafere ulaştıran mavi liste dün de Van Şoförler ve Otomobilciler Odası seçimlerine damgasını vurdu. EDH’nin desteklediği mavi liste ile seçime giren Emin Tuğrul, eski Başkan Faruk Alpaslan’ı koltuğundan ederek Şoförler Odası’nın yeni başkanı oldu. Böylelikle EDH girdiği 3’üncü seçimden de turuncu listeden seçimi almış oldu.

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı Olağan Genel Kurul Toplantısı gergin başladı. Van Anadolu Öğretmen Lisesi Kapalı Spor Salonu'nda yapılan toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Divan kurulunun oluşturulmasından sonra başkan adayları M. Emin Tuğrul ve Faruk Alpaslan kısa bir konuşma yaptı.

SEÇİMLER GERGİN BAŞLADI

Uzun süredir gündemi meşgul eden seçimlerin başlangıcı da gergin oldu. Faruk Alpaslan’ın uzun süredir arkasında siyasi destek bulunması dolayısıyla eleştirdiği ve vergi mükellefi olmadığı için yönetimden uzaklaştırdığını söylediği Tuğrul ile devam eden atışmalar seçim öncesi de damga vurdu. Tuğrul ise yolsuzluk iddialarına vurgu yaptığı kongre konuşmasında sert ifadelere yer verdi. İkili konuşurken zaman zaman atışmaların da olduğu konuşmalarda zaman zaman gerginlikler de yaşandı. Açılış konuşmasını yapan başkan adayı M. Emin Tuğrul, 3 aydan beri seçim çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek, bu çalışmalar esnasında etik olmayan davranışlarla karşılaştıklarını vurguladı. Tuğrul, "Diğer arkadaşlarımız çalışma yaptıkları yerde, 'Bunlar yolsuzluk yapmıştır. Biz bunları görevden atmışız' dedi. Ben buradan onlara soruyorum, "Savcıya, hakime gittiler mi? Mahkemeye başvurdular mı?" dedi. Yapacakları projelerin tanıtım broşürlerinde yer aldığını dile getiren Tuğrul, "Biz bağrımızı da yüreğimizi de kapımızı da şoför esnafına açacağız. Her zaman kendi eviniz gibi kullanacaksınız" ifadelerini kullandı. Göreve geldiklerinde günden itibaren yaptıkları çalışmalara değinen Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan, "Göreve geldiğimizde bir tane eski ambulansımız vardı. Şimdi ise modern iki adet ambulansımız var. 4 adet çekicimiz var. Biz burada şoförler odasının çizgisini en üst noktaya taşıdık. Yaptığımız bu hizmetlerde sadece şoför esnafı değil tüm Van esnafı ve çevre illerindeki vatandaşlar da faydalanmıştır" dedi.

“ÇİLEKEŞ ŞOFÖR KARDEŞLERİM…”

Kongrede ilk konuşam isim olan Tuğrul şoförlere “Ekmeğinize sahip çıkın” şeklinde seslenirken konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi; “Bizler gittiğimiz ve çalışma yaptığımız yerlerde arkadaşlarımız yolsuzluk ile suçlandılar, biz bunları görevden atmışız dediler. İnşallah sizler bize başkanlık fırsatı verdiğiniz zaman bizler görevimizi en iyi şekilde yapacağız. Broşürlerimiz bastık, o broşürlerin üstünde yapacağımız tüm çalışmalar bulunmaktadır. Biz bu fırsata sahip olduğumuz inşallah o çalışmaların hepsini yapacak ve sizlere layık olmaya çalışacağız. Çilekeş şoför kardeşlerim, şoförler odası bundan sonra şoförün olacak. Bu sizin çoluk çocuğunuzun rızkı ve ekmeğidir, gelin hep beraber buna sahip çıkalım. Allah bir daha başımıza vermesin memleketimiz burada bir affet yaşadı, bir deprem yaşadı. O deprem döneminde hangi esnafımıza oda kayıt belgesi verildi? KOSGEB kredisi alabilmeleri için. Seçim hepimize hayırlı uğurlu olsun.”

Tuğrul’dan sonra konuşan mevcut Başkan Faruk Alpaslan ise konuşmasında bu seçime kadar başı dik geldiğini, kaybettiğinde de başı dik gideceğini belirtti. Konuşması esnasında ufak tefek atışmaların da yaşandığı Alpaslan, K belgesi ile ilgili iddialara da yer vererek “Bu yolsuzluğu kimlerin yaptığını da iyi biliyorum.” Dedi. Alpaslan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Göreve geldiğim günden bugüne kadar elde ettiğim tüm başarılar ve geldiğimiz bu nokta hep sizin sayenizde oldu. Siz şoför esnaf kardeşlerim sayesinde bizler bugüne geldik. Siz kimin ne olduğunu benden çok daha iyi bilmektesiniz. Biz göreve geldiğimizde bir tane eski ambulansımız vardı. Şimdi ise modern iki adet ambulansımız var. 4 adet çekicimiz var. Biz burada şoförler odasının çizgisini en üst noktaya taşıdık. Bizler bu nokta da belediyeler nezdinde cenazeler ve araçları taşıdık. Bu yapmış olduğumuz tüm çalışmaları kaydettik ve bunların hepsi bizde bulunmaktadır. Bu yapmış olduğumuz hizmetlerden sadece bizim esnafımız değil, memleketimizin tüm vatandaşlar, diğer çevre illerdeki vatandaşları ve esnaflar yararlanmıştır. Oda yetmedi şimdi ise Türkiye’nin en büyük Esnaf ve Sanatkarlar Sarayı’nı yapıyoruz. İçerisinde, lokantasından, toplantı salonlarına ve düğün salonlarına kadar esnafımızın kullanabileceği, ihtiyaçlarını gidebileceği bir saray kuruyoruz. İnşallah Nisan ayında siz değerli şoför esnafımızla bunu açmanın mutluluğunu yaşayacağız. Biz bununla övünüyoruz, tabii ki övüneceğiz. O atıp tutanlara da sesleniyorum. Sizler beni çıkardınız buraya şimdi söylesinler bakalım 7 yıl boyunca benim bu görevim boyunca ne hatalar yaptıklarımı çıkıp burada söylesinler bana. Deprem döneminde ben Ankara’da kapı kapı esnafım için dolaşırken o buradakilerin neler yaptıklarını çok iyi biliyorum. K belgelerinde kimlerin yolsuzluk yaptıklarını çok iyi biliyorum. Hadi soruyorum. Ben Ankara’da kapı kapı dolaşırken siz burada ne yaptınız? Bu seçim hakkımızda en hayırlısını olur inşallah. Allah o insanlık hakkı yiyenlerin yanına bırakmaz. Ben buraya başım dik, anlım açık geldim ve eğer gidersem de öyle gideceğim.”

YENİ BAŞKAN TUĞRUL

Alpaslan'ın konuşması sırasında salonda yaşanan gerginliğin divan başkanı ve görevlilerce engellenmesinin ardından seçimlere geçildi. Gün boyunca devam eden seçimlerde sandıklar akşam 17:00 itibariyle açılmaya başlandı. Toplamda 2 bin 399 üyenin oy kullandığı seçimlerde 8 sandıkta birinci gelen M. Emin Tuğrul bin 397 oy alırken, mevcut başkan Faruk Alpaslan ise bin 2 oy aldı. Odanın yeni başkanı bu sonuçlar ile Mavi Liste’den seçime giren ve EDH’nin desteklediği aday olan Emin Tuğrul olmuş oldu.


Önder ALTINAL

 

 

 

Editör: TE Bilisim