Yerel seçimler sonrası atandığı görevine geçtiğimiz haftalarda yapılan seçimle gelen AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, çözüm sürecine dair yaptığı değerlendirmede, “Biz sürekli olarak başbakanımız ve bakanımızla sürece dair değerlendirmeleri sürdürüyoruz. Bunu yaparken de Van odaklı sorunları da ön planda tutuyoruz. Sadece bakan ağırlayıp bakan göndermiyoruz, bu bakanlarla STK’larımızı ve halkımızı buluşturup sürece katkı sunuyoruz.” Dedi.

Geçtiğimiz günlerde yeniden seçilerek atama sonrası güven tazeleyen AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda A takımı ile birlikte gazetecilerin karşına çıktı. Seçimden sonra basın karşısına ilk kez çıkan AK Parti İl Başkanı Soğanda, hem yaklaşan seçimlere hem de gündemdeki önemli konulara dair değerlendirmelerde bulundu. Basınla buluşmasına İl Başkanı Zahir Soğanda ile birlikte yönetim kurulundan Adnan Yörük, Fatih Koçak, Raci Canbay, Abdullah Arvas, Faruk Çohaz ile birlikte Gençlik Kolları Başkanı Taha Çoban, diğer yönetim kurulu üyeleri ve Van’daki yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

 

SOĞANDA: SÜREÇ ÇOK ÖNEMLİYDİ

İlk olarak göreve atandıklarının hemen sonrasında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından da devam eden 6 aylık görev sürelerini değerlendiren İl Başkanı Zahir Soğanda, “Bize bundan yaklaşık 6 ay evvel şimdi ki Cumhurbaşkanımız ve dönemin Başbakanı, Genel Başkanımız tarafından bu görev bize verildi. Biz Van’ımız çok sıkışılmış bir takvim ile karşı karşıya kaldık. İlçelerin, ilin, gençlik kollarının, kadın kollarının yenilenmesi ve tazelenmesi her partide olduğu gibi bizim partimizde de olması gereken bir şeydi. Teşkilatların yenilenmesi bir kan tazeliği demekti. Bu sıkışılmış takvimde bir Cumhurbaşkanlığı seçim maratonu geçirdik. Bu seçim sürecinde mitingler, ziyaretler, neredeyse her gün bir bakanının burada olması, halka gitme ve halkı sandığa çağırma çalışmaları oldu. Türkiye’de ilk defa bir Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi de dikkate alınarak çok önemsediğimiz bir süreçti. Bu seçimde Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesiyle de sonuçlanmış oldu. Bu Türkiye açısında ve özellikle Dünya açısında çok önemli bir meseleydi.”

AK PARTİ’NİN GÜÇLENDİĞİNİ BER KEZ DAHA GÖRDÜK

Van’da göreve atandıktan sonra hemen bir kongre sürecine girdiklerini ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası kongre çalışmalarını uzun süre devam ettirdiklerini belirten Soğanda, bu süreçte AK Parti’ye olan ilgili bir kez daha gördüklerini belirtti. Soğanda; “Bildiğiniz gibi önce ilçelerimizde daha sonrasında il kongremizi yaptık. Özellikle il kongremiz büyük bir coşkuyla geçti. Daha sonrasında kadın kolları ve gençlik kolları kongrelerimiz yapıldı ve halende sürüyor. Kongrelerden sonra Van’da yeni yeni teşkilatlar oluşmaya başladı. Bu teşkilatlanmalardan sonra AK Parti’nin burada siyasi varlığının giderek güçlendiğini bir kez daha görmüş olduk. Ak partiye rağbetin çok olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Yönetime birçok arkadaşımız talip olduğunu gördük buda çok sevindiriciydi. Bu kongreler ile birlikte AK Parti’nin 2015’e diğer partilere göre çok daha iyi ve güçlü bir şekilde girdiğini görmüş olduk. Gerçekten kalabalıkların bunu coşkuyla karşıladığını görmüş olduk.” Şeklinde konuştu.

DİĞER PARTİLERİ YARIŞTA GÖRMÜYORUZ

“Biz geldiğimiz günden itibaren hiçbir şekilde gelecek sene seçimler olacak diye hareket etmedik. Biz sıkıştırılmış bir takvimle karşılaştığımız ve öyle bir metotla yola çıktığımız için yarın seçim olacakmış gibi hareket ettik. 2015 seçimlerinin resmi tarihi henüz açıklanmış değil. Ancak biz genel merkezimiz ile birlikte sandık çalışmalarımızı, mahalle çalışmalarımızı ve buna benzer oy kullanma çalışmalarımızı başlattık ve bu süreç devamda ediyor. Evet, HDP bizim şehrimizde, bölgemizde bizim partimiz ile yarıştığını görmekteyiz. Diğer partilerin bu yarışta olduğunu görmüyoruz. Bir partinin temel amacı kendi partisi ile seçime girmek ve seçimlerden bu şekilde oy almaktır. BDP ve HDP bu güne kadar seçimlere bağımsız olarak girdiler. Ancak bundan sonraki seçimde HDP olarak katılacaklar bizde buna saygı duyuyoruz. Sonuç ne olur onu bilmiyoruz. Günü geldiğinde tahmin etmek daha kolay olacak ama şimdiden bir şey söylemek zor.”

“KARLI ÇIKAN VAN OLACAKTIR”

Yaklaşan seçimler öncesi adaylıklar ile ilgili yaptığı değerlendirmede 2011 seçimlerinden daha büyük sayıda bir adaylık başvurusu olacağını belirten Soğanda, Şehrivan’ın çözüm sürecine dair sorularını da yanıtladı. Süreç konusunda göreve geldiklerinde bu yana paylaşmasalar da çok titiz çalışmalar yürüttüklerini ve neredeyse her ay başbakan ve bakanlarla bir araya gelip Van odaklı çalışmalar yürüttüklerini belirten Soğanda, “Belki Diyarbakır kadar etkili olamıyoruz ama geçtiğimiz 6 ayda büyük işler yaptık. Çünkü çözüm Türkiye’nin olduğu kadar Van’ın da vazgeçilmezidir. Halk bu sürece sahip çıkmadığı müddetçe de o sürecin başarıya ulaşma şansı yoktur. Biz bunun bilincindeyiz. Çözüm nihayete erdiği takdirde sürecin en karlı çıkanı her yönüyle yine Van olacaktır.” Dedi.

“SÜRECE HEP VAN’I DAHİL ETTİK”

Soğanda sürece dair yaptığı değerlendirmede boş kalmadıklarını ve bakan ağırlayıp uğurlamakla değil sürece katkı sunmakla çaba harcadıklarını belirtti. Soğanda sürece dair yaptığı değerlendirmede ise şu şeklide konuştu; “Çözüm süreci bizim bölgemizin de Türkiye’nin de vazgeçilmezlerinden en önemlisidir. Van’ımız Doğu’nun ve Güneydoğu’nun gündeme en çok gelen ve gelebilen illerindendir. Çözüm sürecinin de olumlu sonuçlanması halinde en çok etkilenecek kenti olacaktır şüphesiz. Şimdi 30 Mart seçimlerinde buranın büyükşehir olması, cazibe kentler kapsamında değerlendirilmesi ve hükümetimiz yapmış olduğu diğer yatırımlar da göstermektedir ki çözüm süreci sadece siyasi değil ekonomik yönden de kültürel yönden de gelişmesi gereken bir şeydir. Dersiniz ki 6 aydan beri sizler ne yaptınız? Sıkıştırılmış bir programa rağmen biz bu süreçte aktif çalışmalar yürüttük. Biz öncelikle atandığımızda Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştük ve kendisine bizzat önemli bilgiler aktardım, kendisi de bunları dikkate alacağını belirtti. Yine sayın başbakanımızla ve bakanlarımızca defalarca bir araya geldik ve Van’a özgü çözüm yollarını da özelde konuştuk ve bunları bilgilerine sunduk.”

“DİYARBAKIR GİBİ OLAMADIK AMA…”

“Ayda en az bir kez de bu konuyla ilgili başbakan ve bakanlarımız ile görüş alışverişinde de bulunuyoruz. Tabi bunlarla birlikte genel merkezimiz ve bakanlarımızın zaman zaman buraya gelmesi sadece bakan ağırlamaktan ibaret değil. Bunu bizzat ben yaşadım gördüm. Eğer hükümetin bir yetkili, genel başkanı, bakanı buraya geliyorsa burada sadece ağırlanmakla kalmıyor, teşkilatlar bazında çözüm süreci konusunda istişareler yapıyoruz. En önemli husus ise buraya gelen her bakanımızı, her genel merkez temsilcisini STK’larla mutlaka buluşturuyoruz. Saatler süren tartışmalar oluyor ve bu tartışmalar hiçbir şekilde dosya üzerinde kalmıyor. Bunu uygulamaya geçirmek için de elimizden geleni yapıyoruz. Ki kente gelen Ekonomi Bakanımızla da, diğer bakanlarımızla da kentin önemli isimlerle buluşturduk ve tüm bu konuları konuşup önemli neticelere vardık. Ben şahsen her defasında kentin dinamikleri ile bir araya gelmeye çalışıyorum, bunu yapıyoruz da. Kentte her kesimin fikirlerini alıp ilgili makamlara mutlaka iletiyoruz. O yüzden çözüm süreci hepimizin vazgeçilmezidir. Belki Diyarbakır kadar etkili olamıyoruz ama işin sadece siyasi boyutu yok. Halk bu sürece sahip çıkmadığı müddetçe o sürecin başarıya ulaşma şansı yoktur. Biz bunun bilincindeyiz. İşte bundan dolayı hükümetimiz bu adımı atarken akil adamları halka indirgedi ve süreci halka mal etme yoluna gitti. Tamam, çözüm süreci nihayete ersin ama herkes elini taşın altına koysun diyoruz ama burada mutlaka kentin öncelikleri de öne çıkması için çalışıyoruz. 6 aydır halkın bu sürece sahip çıkması için elimizden geleni yapıyoruz.”

ADAYLIK PATLAMASI OLUR MU?

Son olarak Haziran 2015’te yapılacak olan seçimlerde ciddi bir başvuru olacağına da dikkat çeten Soğanda, Van’ı en iyi temsil eden kişilerin seçileceğine vurgu yaparak; “2011 seçimlerinde ben de aday adayıydım ve milletvekili adayı olarak da yarıştım. O dönemde bizim tam 143 aday adayımız vardı. Bu şu anlama geliyor AK Parti gerçekten rağbet gören, özellikle siyaseti düşünen isimlerin en çok tercih etitği partidir. Ben 2015’te de bu anlamda büyük bir rağbetin olacağını düşünüyorum. Bu aday adaylarının arasında da bu işi lakıyla üstlenebileceğini düşünüyorum. Elbette sadece 8 adayımız olacak ama bunun takdir edersiniz ki temayül, halk yoklaması ve genel merkez yoklamaları gibi süreçlerden de geçiliyor. Yani bu anlamda halkı en iyi temsil edecek siyasilerimiz üzerinde geniş çalışmalar yapılacak. Umarım şimdiden bu süreç Van için hayırlı olur.”


VEYSEL İZGİ - ÖNDER ALTINAL-ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim