Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen AK Parti 5. Olağan Kongresinin ardından İl Başkanlığı koltuğuna tekrar oturan Zahir Soğanda, yeni yönetimi ile toplantıda bir araya geldi. Toplantıda konuşan Soğanda yapılan kongrelerin 2015 genel seçimler için büyük önem arz ettiğini vurguladı. Başkan Soğanda ayrıca 2015 seçimlerinde başarılı çıkmadıkları takdirde çözüm sürecinin birileri tarafından sekteye uğrayabileceğini söyledi.

AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda hafta sonu düzenlenen kongre ile yeniden il Başkanlığı koltuğuna oturdu. Kongrenin ardından sün parti binasında bir araya geldiği yönetim ve partililere başarılar diledi. Soğanda ayrıca yapılan kongrenin gerek Türkiye geneli gerekse de Van çapında önem arz ettiğini vurguladı. Gerçekleştirilen toplantıda iktidar partisinin yapmış olduğu çalışmaları ve Van’a kazandırılan ve kongrenin gerçekleştiği Fuar ve Kongre Merkezinin Van’a ve Vanlıya hayırlı olmasını söyledi. Soğanda daha sonra kongreye katkısı olan ve daha öncesinde teşekkür mesajı yayınladığı ve bu mesajda ismi geçen ve geçmeyen herkese teşekkür etti.

SOĞANDA: YAPILAN KONGRELER 2015 İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Bu dönem gerçekleştirilen kongrelerin 2015 genel seçimleri için büyük önem taşıdığı vurgulayan Soğanda, vatandaşın sivil anayasa istediğini söyledi. Soğanda şu sözlere yer verdi: “Bu kongre süreci bizim için çok önemli bir kongre sürecidir. 2015 yılına girmeden önce vatandaşlarımız bizden bir anayasa değişikliği bekliyor. Yepyeni ve sivil bir anayasa bekliyor. Maalesef ceberut zihniyetin 82 anayasası hükümetimizin ve milletimizin ayağına pranga olmuştur. İlerlememiz için önüm ki en büyük engel budur. Bizim güçlü bir şekilde ilerlememiz için 2015 yılında yapılacak genel seçimlere güçlü bir şekilde girerek ve bu seçimlerde 330-367 milletvekili sayısına çıkarak bir anayasa değişikliği sayısına çıkmamız gerekiyor. Dolayısıyla bu kongreler bu anlamda büyük önem arz etmektedir. Yani bu kongreler yeni bir başlangıçtır. 2015 yılında yapılacak olan genel seçimler için bu kongreler bir başlangıçtır. Biz bu konuda ümit varız. Kongrenin bu kadar güzel geçmesi bizim 2015 genel seçimlerimize inancımızı tam kılıyor.”

“BİRİLERİ BİREYSEL BAŞVURUYA SIĞINIYOR”

Geçtiğimiz yıllarda bireysel başvuruyu AK Partinin meclise sunduğunu ancak muhalefet partileri tarafından ret oyu aldıklarını belirten Soğanda, şimdilerde ise muhalefet partilerinin bireysel başvuruya sığındıklarını belirtti. Soğanda, “Bildiğiniz gibi 2002 yılına kadar ülkemiz koalisyon güçleri tarafından yönetiliyordu. 82 Anayasası nasıl ki milletimizin ayağına bir prangaysa, hükümetin başında olan koalisyonlarda aynı şekilde hükümetimizin ayağında bir prangaydı. Birileri yine eski günleri unutmuş gibi yeniden koalisyon özlemi içindedir. Seçim alanlarında yenemedikleri bu halkı, değişik yasa dışı hatta demokrasi dışı formüllerle bunu engellemeye çalışıyorlar. Bugünlerde yıllardan beridir yüzde 10 barajı indirmeye çalışmaktadır. Ama yasal yollarla değişiklikler değil. Hiçbir hakları olmadığı halde bireysel bir başvuruyla anayasa mahkemesinin kararıyla bunu yapmaya çalışıyorlar. Zamanında bireysel başvuru hakkını red edenler bugün bireysel başvuruya sığınıyorlar. Zamanında hayır oyu kullananlar şimdiler de bunu bir can simidi olarak görüyorlar. Ancak bir kanunun değişmesi ya da bir yasanın değişmesi için sadece bireysel başvuru yeterli değildir. Böyle bir karar verilmesi doğru değildir. Mahkeme böyle bir karar verirse, bu karar kesinlikle hukuka sığmaz. Bir kanun iptali için yapılacak iki şey vardır. Bunlardan bir tanesi itiraz yolu, bir diğer ise defi yoludur. Dolayısıyla böyle bir başvuru olamaz. Böyle bir başvuru yapılmışsa da bu başvuru usulsüz bir başvurudur. Bunun iptal edilmesi de mümkün değildir.” Dedi.

SOĞANDA: SAMİMİ DEĞİLLER

Seçim barajıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Soğanda birilerinin barajı düşürme ya da bitirme konusunda samimi olmadığını söyledi. Soğanda şöyle devam etti: “Hükümetimiz 1 sene evvel çözüm süreci ile alakalı önerilerde bulundu. Önerilerden bir tanesi de barajın kaldırılması ya da yüzde 5’e indirilmesi ile alakalıydı. Ama maalesef o gün bu görüşleri destekleyen tek bir parti olmadı. Destek olmuş olsaydı bugün hükümetimiz ve meclis bunu yapabilirlerdi. Demek ki birileri bu konuda samimi değil. Yasa dışı yollara başvurmaktansa, oturup diyalog içerisinde bu işi çözebilirlerdi. Ben hükümetimizin bu konuda yani barajın düşürülmesi ya da kaldırılması konusunda samimi olduğunu düşünüyorum ve biliyorum. Ama samimi olmayanlar yasa dışı yollara başvurabiliyorlar.”

“BARIŞ SÜRECİ SEKTEYE UĞRAYABİLİR”

Çözüm süreciyle ilgili de açıklamalara yer veren Soğanda çözüm sürecinin başarıya ulaşması için kendilerinin ve kadrolarının güçlü olması gerektiğini vurguladı. Soğanda, “Çözüm süreci bizim en çok önemsediğimiz konulardan bir tanesidir. Ancak bizim başarılı olmamız için dirençli olmamız gerekiyor. Biz ak kadrolar olarak her zaman çözüm sürecinin arkasındayız. Ama çözüm süreci hiçbir zaman rehavete kapılmamızı gerektirmez. Süreç, bu halka zulmü reva görenlerin meydanı olmamalıdır. Barış sürecinin olumlu bir şekilde nihayete ermesi temel amacımızsa, bizim 2015 yılında gerçekleşecek olan genel seçimlerinden güçlü çıkmamız gerekiyor. Eğer ki bu süreçten güçlü çıkmazsak süreç sekteye uğrayabilir. Süreç bazıları tarafından sekteye uğratılabilir. Dolayısıyla baharla birlikte halkımıza ikinci bir baharı yaşatmalıyız. Bu yüzden 2015 seçimlerinden güçlü bir şekilde çıkmamız gerekiyor.” Dedi.

SOĞANDA: HİZMET ODAKLI ÇALIŞACAĞIZ

1 milyonu aşkın bir nüfusun olduğu kentte her zaman hizmet odaklı çalışacaklarını ve 1 milyonu aşkın insanların hepsini kardeşleri olduğunu belirten Soğanda, “Bizler her zaman hizmet odaklı çalışacağız. Bizim temel ve tek amacımız Van’ımıza, memleketimize ve Türkiye’mize hem hizmet alanında, hem demokrasi alanında, hem de insan hakları alanında iyi bir hizmetkârlık yapabilmektir. İşte bu yüzden kongrelerimiz bizim için bir sonuç değil, bir başlangıçtır. Eğer ki bizler memleketimizde barış istiyorsak bu anlamda bu kongrelerin başlangıç olması gerekmektedir. Kat etmemiz gereken çok yol var. Vermemiz gereken çok hizmet var. Ama biz bunları yaparken 1 milyon 100 bin insan ile birlikte kardeş olmalıyız. Hangi fikir, kesim ve ideolojiden olursan olsun buradaki herkes bizim kardeşimizdir.” Şeklinde konuştu.

“BİZ HİZMET PARTİSİYİZ”

Sadece bir ırka değil tüm kesimlere kucak açtıklarını dile getiren Soğanda, son olarak şunları kaydetti: “Bazıları sadece bir ırka mensup olan insanları benimsiyor. Ama bizler öyle bir zihniyetin mensuplarıyız ki Şengal’den gelen Ezidilere kucak açan bir zihniyetin ve davanın mensuplarıyız. Aynı zamanda Kobenê’den gelen 200 bin Kürde kucak açan bir devanın ve zihniyetin mensubuyuz. Aynı şekilde Halep’ten gelen Araplara ve Türkmenlere kucak açan bir zihniyetin mensuplarıyız. Arakan’a, Miammar’a, Mora’ya elimizi uzatan bir hükümetin mensuplarıyız. Filistin’deki kardeşini unutmayan ve onlara kucak açan ve Filistin’e, Somali’ye el uzatan bir davanın mensuplarıyız. Sadece bir ırkın üzerinden siyaset yapan bir davanın mensupları değiliz. İşte bizler böyle bir davanın yükünü taşıyan insanlarız. Bu yüzden hepimizin yükü çok ağırdır. Biz çıkar ve menfaat partisi değiliz, hizmet partisiyiz.”

Soğanda yaptığı açıklamanın ardından ilçe seçim kurulunda mazbatasını alarak başkanlık koltuğuna tekrar oturdu.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim